Ziyaretçileri 'Uzayın Derinliklerine Götürecek' Bilim Merkezi
Bursa'da, 200'den fazla deney düzeneği, uzay ve havacılıkla ilgili özel bir bölüm, planetaryum ile 3 boyutlu video duvarının yer alacağı, kapasite ve teknik donanım bakımından alanında dünyada ilk 5'te yer alması beklenen Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin yeni binası, tamamlanma aşamasına geldi.
Bursa Büyükşehir Belediyesinin projelerinden Bilim ve Teknoloji Merkezi, bilimsel konuların kolay, anlaşılır ve eğlenceli şekilde sunulması, çocuklar ile gençlerin bilim ve teknolojiye ilgisini çekmek amacıyla bir yıl önce açıldı.
Merkezin, 15 bin metrekarelik, "kapasite ve teknik donanım bakımından dünyadaki ilk 5 merkez arasına girecek" yeni binasının yapımında ise son aşamaya gelindi. Dünyanın güneş etrafında dönüşünün tasvir edileceği tesiste, 200'den fazla deney düzeneği, uzay ve havacılıkla ilgili özel bir bölüm, planetaryum ve 3 boyutlu video duvarı yer alacak.
Büyükşehir Belediyesine bağlı Bursa Kültür A.Ş Genel Müdürü Rıfat Bakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin, gelecek ayın sonlarından itibaren yeni binasında hizmet vereceğini söyledi.
Yeni binanın, dünyadaki ender yapılar arasında yer alacağını belirten Bakan, "20 dönüm üzerine kurulan oldukça özellikli bir yapı bu. Bina yapılırken orbit modeli esas alındı. Atom çekirdeğinin etrafında dönen nötron, proton ile elektronu resmeden harika bir bina. Kimyadaki element sayısı kadar da kolon olacak binada. Mimari değeriyle tamamen bilimi çağrıştıran yeni bir bilim merkezi olacak" dedi.
Bakan, bir yıldır 2 bin 500 metrekarelik alanda hizmet verdiklerini ancak buraya tüm deney düzeneklerinin yerleştirilemediğini anlattı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin desteğiyle güzel bir proje yapıldığını ve artık sona yaklaşıldığını vurgulayan Bakan, "Kullanım alanı, açık alandaki uygulamalarıyla 15 bin metrekareyi bulan yeni binanın inşaatı yakında bitiyor" ifadesini kullandı.
- "Sadece çocuklar değil, büyükler de eğlenecek"
Yeni binanın, bölümleri bakımından da çok farklı olacağını dile getiren Bakan, uzay ve havacılıkla ilgili özel bir alan ayrıldığı bilgisini verdi. Bu bölümün, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun vereceği katkılarla dünyanın en güzel örneklerinden biri olacağına dikkati çeken Bakan, şunları kaydetti:
"Yeni merkezde 200'den fazla deney düzeneği, özel tasarım cihazları olacak. Çocukların gözleyerek, dokunarak, sebep-sonuç ilişkisini gözlemleyerek, bilimin karmaşık ve zor gibi görünen konularını anlayacağı bir merkez olacak. Merkezde su oyunlarının da sergilendiği özel bir alan yer alacak. Bir de planetaryum olacak. Bu kısım da gelişmiş bir teknolojiyle yapılıyor. Bunun dışında bilimsel filmlerin gösterildiği 3 boyutlu sinemamız, simülatör cihazlarımız olacak. Burada sadece çocuklar değil, büyükler de eğlenecek. Bir de ilk defa uygulan 3 boyutlu video duvarımız olacak. Uzay ve havacılık, tıp, biyoloji ve kimyayla ilgili bölümlere yer verilecek. Açık alan uygulamalarımız kapsamında da 3 su kanalı üzerinde bir su değirmeninin nasıl çalıştığı, Panama Kanalı'nın neyi ifade ettiği, suyun gücü, denizlerdeki oluşumlar ve bunların insan hayatını nasıl etkilediği anlatılacak."
- Çocuklar, "Ben bir kaşif, mucit olacağım" diyecek
Bakan, Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin yeni binada hizmet vermeye başlamasıyla burada bir de "Bilimin Sultanları" sergisi açılacağını bildirdi.
Ortaçağda Avrupa'da karanlık bir dönem yaşanırken dünyanın diğer bölgelerinde "altın çağ" denilebilecek yıllar geçirildiğini ve bilim adına keşifler yapıldığını hatırlatan Bakan, "Teknolojinin gelişmesine ve bugünkü çağdaş seviyeye gelmemizi sağlayan Avrupa'nın da aydınlanmasını sağlayan ilk çalışmalar aslında orada başladı.
Bilimin Sultanları, bu çağın anlatıldığı bir sergimiz olacak" diye konuştu.
Rıfat Bakan, çocukların merkezde oynayıp eğlenirken bilimin gizemli dünyasını keşfedeceğine işaret ederek, amaçlarının, onlara, "Ben bir kaşif, mucit olacağım ve gelecekte yeni buluşlar yapacağım" dedirtebilmek olduğunu sözlerine ekledi.