Türkiye’yi son günlerde etkisi altına alan sağanak yağış ve dolu, hayatı olumsuz etkilediği gibi tarım ürünlerine de büyük zarar verdi. Aşırı yağışlar nedeniyle İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde başlıca tarım ürünlerinde zarar oluştu.
Son günlerde bazı illerdeki mevzi dolu ve sağanak yağmurların tarım ürünlerini olumsuz etkilediğini ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, “Başta hububat olmak üzere şeker pancarı, mısır, pamuk, domates, fasulye, elma, biber, kavun, karpuz ve kirazlarda zarar yapmıştır” dedi.
Kastamonu’nun da aralarında bulunduğu özellikle İzmir’in Kınık ilçesi, Ankara, Eskişehir, Konya, Kırıkkale, Niğde, Nevşehir, Kayseri, Yozgat, Afyonkarahisar ve Çorum illeri başta olmak üzere birçok ilin aşırı yağış ve dolu aldığını aktaran Güngör, “İç Anadolu’da henüz buğday hasadı başlamamıştır. Bu nedenle Kırıkkale ve Yozgat’ta yağmurun arkasından esen rüzgar buğdayları yatırmıştır. Sebzeler de bu yağış ve doludan çok etkilenmiştir. Özellikle Ankara iline bağlı Gölbaşı, Haymana ve Polatlı’da buğday ve arpa başta olmak üzere birçok ürün doludan dolayı adeta yok olmuşlardır. Eskişehir’e bağlı Tepebaşı ilçesinde yetiştirilen tüm ürünler doludan çok büyük zarar görmüşlerdir. Karadeniz Bölgesi’nde fındıkta yüzde 30 zarar, Tekirdağ’da çeltik ve ayçiçeğinde yüzde 40 zarar, yine doludan zarar gören illerimizdir. Bu dolu ve yağışlar hem verimi hem de kaliteyi çok büyük oranda etkileyecektir. Şu ana kadar TARSİM İç Anadolu Bölgesi’ne 25 bin adet üreticinin doludan dolayı başvurusu vardır. Yine bu bölgede 79 ekip zarar-ziyan çalışmaları yapmaktadır” diye konuştu.
Aşırı yağışlardan zarar gören birçok tarım ürününün yeniden dikilmesinin gündeme geldiğine dikkat çeken Güngör, “Birçok ilimizde ekilen fasulye, domates, biber, marul, hıyar gibi sökülüp, yeniden dikilmesi gündeme gelmiştir. Kirazlar dallarından kopmuş ve çatlamıştır. Ayrıca yağmur nedeniyle elma başta olmak üzere birçok bitkide fungal hastalıklar meydana gelmiştir” şeklinde konuştu.
Yağışların hem verimin hem de kalitenin bozulmasına neden olduğunu söyleyen Güngör, şöyle devam etti: “Üreticiler bir taraftan bu konuda mağdur olurken diğer taraftan oluşan hastalıklara karşı ilaç ve gübre atmak durumunda kalmışlardır. Tabidir ki bu durum maliyeti yükseltecek ve bu maliyet tüketiciye de yansıyacaktır. Üretici mutlaka sigortasını yaptırmalıdır. Ancak TARSİM sigortası dolu, fırtına, hortum, yangın, sel baskını, heyelan ve deprem gibi doğa olaylarından kaynaklanan zararı karşılamakta, dolayısıyla mevzi yağışlar sigorta dışında kalmaktadır. Bu nedenle Bakanlığın acil olarak devreye girerek, üreticinin mağduriyetini giderecek çalışmalar yapması gerekir.”
ZMO Genel Başkanı Güngör Açıklaması 'Aşırı Yağışlar Tarım Ürünlerini Olumsuz Etkiledi'
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, aşırı yağışların tarım ürünlerini olumsuz etkilediğini belirterek, fındık, çeltik ve ayçiçeğinde büyük zararın oluştuğunu söyledi.