Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, TÜYAP Anadolu Fuarcılık Genel Müdürü Cihat Alagöz, Orman Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanı Hüdaverdi Şen, Elcab Kablo Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı program, Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezinde ZONDEF Genel Sekreteri Mustafa Kalaycı ve ZONSİAD Genel Başkan Yardımcısı Samet Eren moderatörlüğünde yapıldı.
Konuşmacılar ilginç örneklerle gelecek için neler yapılabileceği üzerine görüşlerini paylaştılar. BEÜ Sezai Karakoç Kültür Merkezinde gerçekleştirilen “Zonguldak’ın değerleri buluşuyor” konferansı ve “Zonguldak’ın gelecek vizyonu” çalıştayına Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Zonguldak Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Gurbet Altay, ZTSO Başkanı Metin Demir, Zonguldak Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Halil İbrahim Ece, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, BAKKA Genel Sekreter Vekili Elif Acar, BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Azar, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Coşkun, SGK İl Müdürü Erkin Avcı, Zonguldak İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Demirtaş, Zonguldak Müftüsü Rüstem Can, İŞKUR İl Müdürü Gönül Demirsu, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Kilimli Belediye Başkanı Ali Aslankılıç, ZGC Başkanı Derya Akbıyık ve çok sayıda davetli katıldı.
Program açılış konuşmasını Zonguldak Sanayici ve İş Adamları Derneği Genel Başkanı Halil İbrahim Ece selamlama konuşmasını gerçekleştirerek protokol konuşmalarına geçildi.
ZONDEF Genel Başkanı Gurbet Altay, “2013 yılında 13 tane Zonguldak sevdalısı İstanbul’da bir araya geldi ve derneğimiz Zonguldak aşkı ile kuruldu. Şimdi İstanbul, Ankara,, Bursa, Bolu’da 22 dernek ve üye olmayı bekleyen 8 derneğimizle hizmet vermeye devam ediyoruz. Aklımızda hep Zonguldak’la ilgili ne yapabiliriz, birliği daha nasıl genişletebiliriz, gençlere nasıl destek verip, örnek olabiliriz var. Bununla ilgili tüm yönetim kurulumuz, komisyonlarımız ve başkanlarımız düşünüp beyin fırtınası yapmaktayız. 2013 yılında ilk söylemimiz ve planlamalarımızı “Zonguldaklılar birlikte her zaman her yerde bir araya gelebilirler” oldu. 2015 yılında ise “Birlikte daha güçlüyüz” söylemleri ile yolumuza devam ettik. 2013 ve 2015 yıllarında 15 binin üzerinde Zonguldak sevdalısını Zonguldaklılar hasret gecesinde buluşturduk. Yazarlarımızı, değerlerimizi ve kültürümüzü İstanbul’a taşıdık. Şunu iyi biliyorduk; gelişmişlik kültür ile doğru orantılı idi. Bizde önce kültürel değerlerimize sahip çıkarak sanatçılarımızı, yazarlarımızı, zanaatkarlarımızı, iş adamlarımızı destekledik. Onları tanıdık ve tanıtmaya çalıştık. 2017 yılından itibaren ise “hiçbirimiz hepimiz kadar güçlü değiliz, biz birlikte daha güçlüyüz ve şimdi projeler zamanı” ve “Zonguldak’ın altı elmas, üstü pırlanta” dedik ve 12 komisyonla planlamalarımıza devam ediyoruz. Dilimizin döndüğünce Zonguldak’ımızı tanıtmaya elimizin elverdiğince yardıma ihtiyacı olana destek vermeye çalıştık. Biz gurbete erken çıktık lakin bir birimizi geç bulduk. Zonguldak için herkesin yapabileceği mutlaka bir şeyler vardır. Tüm Zonguldak sevdalılarına teşekkür ediyorum” dedi.
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir de programda yaptığı konuşmada; "Zonguldak’ın kalkınması için Valimiz çok büyük bir fırsat bunu içtenlikle söylüyorum. Bu birlikteliği sağlayacağız. Valimiz bu konuda çok önemli adımlar attı. Bütün kurumları bir araya getirdi. Bütün kurumların bir araya gelmesi, sorunların ortadan kaldırılması demektir. Zonguldak’ın hak ettiği yüce Atatürk’ün bize armağan ettiği ilk İl olma sebebiyle Zonguldak için söylediği sözler bizim için çok önemlidir. Türk sanayisine yön veren bir şehirde yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Zonguldak Valisi Ahmet Çınar ise “Her ne olursa olsun en Zonguldaklı benim. Çünkü bizim mesleğimiz gereği gerçekten biz böyleyiz. Böyle olmak zorundayız ve fiilen de bu iş böyle. Çünkü bu şehrin her türlü meselesi bizim meselemiz oluyor. Her sorunun gelip görüşüldüğü ve çözüldüğü nokta biz oluyoruz. Basitçe ifade edecek olursak sel ve yangınlarda Zonguldaklılar yataklarında yatarken onun derdine biz düşeriz. Bu nedenle şehrin Valisi olarak en Zonguldaklı benim diyorum ve bunu da hiç kimseye kaptırmam. Belediye Başkanımız birlikten bahsetti. Bu o kadar önemli ki, bizim her alanda birlikteliği sağlamamız lazım. ‘Çok laf, az iş’ iyi bir şey değil. Büyük büyük laflar, çok çok laflar ve müthiş eleştirilerin bize bir faydası yok. Büyük konuşurken bir şeyleri ortaya koymak lazım. O şeyleri ortaya çıkarmak bizim boynumuzun borcu. İdeolojik çatışmalar bir kenarda durmalı, bu şehrin menfaati için birlik olmalıyız. Bunun zamanı geldi, çoktan geçiyor. Bir ülkede ideolojik çatışma yoğunsa o ülke geri kalmıştır. Ortaya çıkan kahramanların kökünde ideoloji kokar. Bu fanatik militan yapı çoksa o ülke geri kalmıştır. Bunun için bunun övünecek bir tarafı yoktur. Bir birimize saygı duymak ve bir birimize tahammül etmek zorundayız. Bağnazlığın özet tanımı şudur. Karşı fikre tahammül edememek. Herkesin bir doğrusu vardır. Sağcı, solcu zenginlik ve hepsi baş tacı ama bağnaz olmayacağız. Körü körüne birine bağlanmadan sorgulayıcı bir kişisel gelişimi ile gayret eden birçoğunuzun tarzı ve üslubu olması lazım. Birliği en çok hoşgörü sağlayabilir. Bunu ‘Zonguldak’ta problem var’ anlamında söylemiyorum. Her yerde olduğu gibi burada da problemler var. Güç birliği yapmak zorundayız. Eğer kalkınmak istiyorsak birlikten güç doğar. Dünya’nın her yerinden Emperyalistlerin saldırısı altında bir ülkedeyiz. Hiç kimsenin şakası yok. Biz birlik olmak zorundayız. Birlik olmazsak güçlü olamayız.” şeklinde konuştu.
TOBB Türkiye Fuarcılık Sektör Meclisi Başkanı, TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü Cihat Alagöz Zonguldak gelişim vizyonunu sergiledi. Alagöz, "Önce ateş edip sonradan nişan alma alışkanlığından vazgeçelim, önce bütünsel bir plan ve stratejileri oluşturalım, sonrasında emin adımlarla harekete geçelim" dedi.
Alagöz, adrenalin turizmini anlattı
Aynı anda sanayinin, turizmin, tarımın, yüksek öğretimin siklet merkezi olunamayacağını belirten Alagöz, Zonguldak Merkez ve İlçeleri için stratejik öncelik sıralaması yapılmasının öneminin altını çizdi. Bu sıralama yapılmadan önce, yurt dışında Zonguldak ve İlçeleri ile benzer özelliklere sahip şehirlerden başarı hikayesi haline gelmiş örnekler tespit edilerek etüd edilmesinin yararını vurguladı. Zonguldak’ı bir turizm destinasyonu haline getirme yolunun klasik anlayışlardan çok daha farklı bir konsept geliştirmekten geçtiğini ifade eden Alagöz, bölge için "Adrenalin Turizmi" adı altında bir turizm konsepti önerisi getirdi."Adrenalin Turizmi"ni heyecan verici deneyim seti şeklinde tanımlayan Alagöz, bu paketin içeriğindeki etkinlik önerilerini; ekonomik ömrünü tamamlamış bir maden ocağında sembolik nitelikte gerçek kömür çıkartma deneyiminin yaşatılacağı ve kişiye çıkarttığı kömürü üzerinde fotoğrafı bulunan bir plaket içerisinde takdim edileceği, yer altında oluşturulan müzede görsel ve işitsel teknoloji de kullanılmak suretiyle madenciliğin serüveninin takdim edileceği bir faaliyet geliştirilmesi, Devrek Çayı üzerinde raftingin başlatılması, başta Gökgöl olmak üzere bölge bulunan mağaralarının spora açılmasını, TSK envanterinden çıkartılmış bir denizaltı edinilerek turistik gezi amaçlı kullanıma kazandırılması ve Zonguldak İl sınırları içerisinde elverişli bir bölge tespit edilerek balon turları başlatılması olarak sıraladı.Ülke içinde farklı şehirlerdeki başarılı ekonomik kalkınma projelerinden çarpıcı örnekler aktaran Alagöz, bu projeleri hayata geçiren İllerin ortak özelliğinin birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmek olduğunu vurguladı.
İşletme müdürlüğünden fabrika kuran Zonguldak’lı iş adamı Nejdat Tıskaoğlu başarı hikayesinin püf noktalarını aktardı. Tıskaoğlu, “Sektörümde bir çok kademede görev yaptım.Sonrasında Elcab Kablo Profil A.Ş firmasını kurmaya karar vererek sektöre girdim.Gece gündüz demeden çalışmalarıma devam ettim.Firmamı her geçen gün büyüterek birçok ülkede çalışmalar yapıp, kabloculuk üzerine yurtdışına ve ülkemize yatırımlar yaptım.Başarıyı yakalamak için hedefler koyarak çok çalışmak gerekli. Zonguldak ilimize yatırımların yapılabilmesi için teşviklerin arttırılması çok büyük önem arz etmektedir.Ayrıca Zonguldak ilimiz Turizmde bir fırsat şehri bu fırsatlarında tümüyle değerlendirilmesi bölge ekonomisine çok büyük katkılar sunacaktır.Bu konuyla ilgili olarak bizlere,siyasilere ve tüm kurumlara çok büyük görevler düşmektedir." dedi.
Orman Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanı Hüdaverdi Şen ise Zonguldak’ın ve bölgenin orman cenneti olduğunu bu nimetlerden yararlanarak doğa turizmi ve Filyos projesi konusuna değinerek turizmle ilgili çalışmaların başlama noktasında bizlere düşen görevlere hazır olduğunu belirtti.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel de gerçekleşen bu çalıştayda Zonguldak ekonomisine katkı sunmak adına şahsına düşen her görevi yerine getirmeyi hazır olduğunu ticaret odaları,iş adamları yapacağı çalışmalarında projelerine destek vereceğini belirtti.
Zonguldak’ta turizm konusunu da destek veren Yücel gerekli projelerde katkı sunacağını dile getirdi.
Program genç girişimcilere girişimcilik belgeleri, plaket ve ödüller taktim edildikten sonra son buldu.
Zonguldak Ekonomisi İçin Yeni Bir Umut
Zonguldak Dernekleri Federasyonu (ZONDEF),Zonguldak Sanayici ve İş Adamları Derneği (ZONSİAD), Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından Zonguldak’ın gelecek vizyonu için pozitif düşünceler ortaya konuldu.