Zonguldak’ın Kömür Tarihi, Diş Hekimliği Öğrencilerine Anlatıldı

Zonguldak’ın Kömür Tarihi, Diş Hekimliği Öğrencilerine Anlatıldı

2015 yılı Türk Diş hekimleri Birliği 9. Ulusal Öğrenci Kongresi kapsamında Zonguldak’taki Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerine Zonguldak’ın kömürü tarihi hakkında bilgiler verildi.


Dedeman Otel’de gerçekleştirilen programda Türkiye’nin dört bir yanından gelen Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerine sunum gerçekleştiren Genel Maden İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Turhan Oral, Zonguldak’ın kömürle buluşması, Zonguldak tarihinde yaşananlar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Zonguldak’ın kömürle özdeşleşmiş bir şehir olduğunu ifade eden Oral, “Zonguldak kömürle var olmuş bir şehir. Bu gördüğünüz şehir zamanında bataklık, sazlık bir yermiş. Şehirde hiçbir yerleşim alanı yokmuş. Zonguldak’ın tarihi Çaycuma’dadır, Ereğli’dedir, Devrek’tedir. Zonguldak’ın şu anda 19 mahalleden oluşan, şehir merkezinde tarihten gelen bir yerleşim yoktur. Sadece şehrin iç kesimlerinde bulunan Gaca Mahallesi’nde yerleşim varmış. Uzun Mehmet kömürü bulana kadar Zonguldak şehir merkezinde yerleşim yoktu” şeklinde konuştu.

1829 yılında Uzun Mehmet’in kömürü bulması sebebiyle Zonguldak’ın kaderinin değiştiğini bildiren Oral, düşük fiyatlı kömür sayesinde dünya çapındaki özel şirketlerin Zonguldak’a geldiğini ve Zonguldak’ın bir sanayi şehri halinde dönüştüğünü ifade etti.

1849 yılında ise Zonguldak’ın küçük bir mahalleden kömür sayesinde bir şehre dönüştüğünü söyleyen GMİS Başkan Danışmanı Turhan Oral, “Özellikle sanayi devriminin zirve yaptığı dönemlerde, Fransız, İngiliz, Alman, Belçika ve Rus şirketleri başta olmak üzere büyük yabancı şirketler Zonguldak’a gelmiştir. O günün Osmanlı Devleti’ne baktığımızda Zonguldak’tan başka hiçbir ilde böylesine bir şey yoktur. Zonguldak Emperyalist Devletlerin sömürüsüne maruz kalmıştır” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile