Sabah namazının ardından kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde toplanan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler, afiş ve pankart açarak slogan attı.
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) öğrencisi Yusuf Özkaraaslan, yaptığı basın açıklamasında, 28 Şubat sürecinin cumhuriyet tarihinde Müslümanlara dönük iftira kampanyalarının ve karalamaların ayyuka çıktığı kirli bir dönem olarak tarihe geçtiğini söyledi.
Başörtülü kadınların eğitim, öğretim ve çalışma haklarının anayasal ve uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak yönetmeliklerle engellendiğini ifade eden Özkaraaslan, şöyle konuştu:
"Sadece resmi kurumlarda çalışan başörtülü kadınların değil diğer tüm sektörlerde öğretmenlik yapan kadınların da istihdam edilmemeleri için söz konusu kurumlara baskılar ve baskınlar yapıldı. 1997-2003 yılları arasında 33 bin 271 öğretmen kılık-kıyafet ve fişlemeler nedeniyle disiplin soruşturması geçirmiş, 3 bin 527 öğretmenin görevine son verilmiştir. 11 bin 890 öğretmene kılık-kıyafet nedeniyle disiplin cezası verilmiş ve 4 bin 625 Milli Eğitim Bakanlığı çalışanı istihbarat birimleri tarafından sözde irticayla ilişkilendirilerek fişlenmiştir. 11 öğretmen ise istifa etmek zorunda bırakılmıştır. Bin yıl sürecek denilen 28 Şubat sürecine halkımız 2002'de cevabını vermiş ve ilerleyen yıllarda bu dönemde yaşanan hak ihlallerinin ve kayıplarının telafisi için bazı olumlu adımlar atılmıştır. O dönemde tek suçu inancını yaşamak olan insanlara hak ihlallerinin ötesinde yaşatılan dramların manevi ve psikolojik çöküntünün yanı sıra ezilmişlik, aşağılanmışlık hissinin telafisi mümkün olmayacaktır."
Zonguldak'ta '28 Şubat' Protestosu
Zonguldak'ta, sivil toplum örgütlerinin üyeleri ve üniversite öğrencileri, 28 Şubat sürecinde yaşananları protesto etti.