Rus gemilerince 7 Kasım 1914'te batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin mürettebatı anısına Ereğli Belediyesince dikilen ''Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı" önünde tören düzenlendi.
Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Bingür Sönmez, gemilerde 270 personel bulunduğunu, Bahr-i Alem kıyıya daha yakın gittiği için 17 personelin yüzerek kurtulduğunu söyledi.
170 kişinin esir düştüğünü, çoğunun geri dönemediğini anlatan Sönmez, şöyle konuştu:
"83'ü anında yaşamını yitirdi. Bu gemilerin en büyük sorunu donanma komutanına haber verilmeden yola çıkarılmasıydı. Sivil ama askeri amaçlı kullanılan gemilerdi. Olaydan bir hafta önce 29 Ekim'de Rus limanlarını bombalamıştık. Bir hafta sonra 7 Kasım'da Zonguldak'ı bombalayan Rus donanması, dönüşünde Ereğli açıklarında sisli bir günde, gemilerimiz atılan topları tatbikat zannederek üzerlerine gitti ve bir anda kendilerini Rus Donanması'nın içinde buldu. Bu gemiler Trabzon'a ulaşabilseydi belki de Birinci Dünya Savaşı'nın tarihi daha başka olacaktı. Her zaman söylediğim gibi donanma desteği olmayan kara harekatının başarılı olmayacağının en büyük ispatı bu anıttır."
Ereğli Belediye Başkan Vekili Reşat Latif de Sarıkamış Harekatı'nın Türk tarihinin en dramatik olaylarından olduğuna dikkati çekerek, "Kafkas Cephesi'ne yardım götüren nakliye gemilerinin batırılması sonucunda şehit olan binlerce isimsiz kahramanın anısını yaşatmak, bu toprakların ne zor şartlarda vatan haline getirildiğini hatırlatmak maksadıyla inşa edilen bu anıt, geçmişi bilmeyenlerin geleceğini de yönlendiremeyeceği gerçeğinin net ifadesidir. Türk tarihinin en dramatik olaylarından biri Sarıkamış Harekatı'nda şehit kahramanlarımızı saygı, rahmet ve şükranla anıyorum" diye konuştu.
Törene Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle siyasi parti yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.
- Gemilerin batırıldığı olay
Ereğli Belediyesinin derlediği bilgiye göre, 3 gemi Ruslar tarafından şöyle batırıldı:
''Harbiye Nazırı Enver Paşa, yaklaşan kara kışı hesaba katmadan Ruslar'la savaşmak için Kafkas Cephesi'ne 100 binden fazla asker gönderme kararı aldı. Askerler gönderildikten sonra kış bastırdı. Üniformaları hava şartlarına uygun olmayan askerler daha savaş başlamadan Sarıkamış'ta şehit düşüyorlardı. Enver Paşa, verdiği kararın nelere mal olacağını fark etti. Sarıkamış'taki askerlere kışlık üniforma ve erzak göndermek için 3 yük gemisi hazırlattı. Çok sayıda askerin, çeşitli ekipmanların yanı sıra cephedeki askere dağıtılacak kışlık kıyafet ve erzak bulunan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer, Mithat Paşa isimli 3 dev yük gemisi, İstanbul'dan yola çıkarak Karadeniz üzerinden Trabzon Limanı'na ulaşacaktı. Gemilerle Trabzon Limanı'na varacak askerler ve malzemeler, karayoluyla çok hızlı biçimde Sarıkamış'a ulaşacaktı.
Söz konusu 3 gemi, Zonguldak açıklarına geldiklerinde karşılarında Rus Savaş gemilerini buldu. Ruslar, Zonguldak'taki kömür madenlerini bombalamış, üslerine dönüyorlardı. Ereğli açıklarında bu gemilere ateş açıldı. 7 Kasım 1914'te 3 yük gemimiz Sarıkamış'a götürülen malzemelerle çok kısa süre içinde denize gömüldü.''
Zonguldak'ta 'Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıldı'
Ereğli ilçesi açıklarında Sarıkamış Harekatı'nı destekleyecek malzemeleri taşırken Ruslar tarafından batırılan 3 geminin şehit mürettebatı, törenle anıldı.