İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner, yaptığı yazılı açıklamada, toplumdaki ekonomik, sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık altyapısının güçlendirilmesiyle bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmaların gözleneceğini belirtti.
Doğum öncesi, doğum esnasında ve doğum sonrasında yaşanan ölümlerin sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlı olduğunu ifade eden Güner, şunları kaydetti:
"Bu ölümler erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir. Tüm dünyada yılda 4 milyon yeni doğan ölmekte ve bunların yüzde 23'ü doğum sonrası oksijen yetersizliğine bağlı kaybedilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de havasız kalma temel bir yeni doğan sorunu olmayı sürdürmekte ve özel bir deneyimi olmayan kurumlarda da yeni doğan canlandırma gereksinimi doğabilmektedir. Yeni doğan dönemine yönelik yürütülen yeni doğan canlandırma ve diğer çalışmalar sonucunda ülkemizde bebek ölüm hızı binde 7.3'e, yeni doğan ölüm hızı ise binde 4'e düşmüştür. Bu nedenle oksijensiz kalmaya bağlı ölümlerin ve sakatlıkların önlenmesi amacıyla 1998'de başlatılmış olan Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında yer alan uygulayıcı ve eğitici eğitimleri Türkiye geneline yaygınlaştırılarak, bugüne kadar 57 binin üzerinde sağlık personeli eğitilmiştir. Her doğum salonunda eğitilmiş en az bir personelin mutlaka bulunmasının amaçlandığı program kapsamında gerçekleştirilen uygulayıcı eğitimleri ile temel canlandırma uygulamalarının yerleştirilebilmesi için bu konuda eğitim almış ve standart uygulama yapacak personel yetiştirilmektedir."
Zonguldak'ta Yenidoğan Canlandırma Programı
Zonguldak'ta yeni doğan ölümlerinin önlenmesi amacıyla farklı branşlarda çalışan 84 personele yönelik eğitim başladığı bildirildi.