Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında, 17 Mayıs 2010'daki grizu patlamasında hayatını kaybeden 30 madenci, Yeni Karadon Servis Kuyusu'nun önünde törenle anıldı.
Kilimli ilçesindeki maden ocağının eksi 540 kodunda, taşeron olarak galeri açma işi yürüten firmanın 30 çalışanının yaşamını yitirdiği grizu patlamasının 5. yılında madenciler için anma töreni düzenlendi.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, törende yaptığı konuşmada, madenciler olarak yer altında birbirlerine canlarını emanet ettiklerini söyledi.
Sendika olarak yer altında taşeronlaşmanın başladığı 2004'ten itibaren uyarılarını yaptıklarını anlatan Demirci, şöyle konuştu:
'Madencilerin üretim kültürüne dikkat çektik. Taşeronlaşmanın yol açabileceği ciddi sakıncaları açıkça ortaya koyduk. Yer altı madenciliğinin uzmanlık gerektiren riskli bir iş olduğunu ifade ettik. Karadon'dan Soma'ya ve Ermenek'e kadar yaşanan facianın tümü bu uygulamalardan kaynaklandı. Taşeron uygulamasının bedeli ağır oldu. Biz sağlıklı koşullarda çalışmak ve üretmek istiyoruz. Ülkemizin bu kömüre ihtiyacı var. Ama işçi açıkları nedeniyle üretemiyoruz. Her geçen gün arkadaşlarımız emekli oluyor. Çalışma koşullarımız zorlaşıyor.'
TTK ve sendika yöneticileriyle çok sayıda maden işçisinin katıldığı törende Kur'an-ı Kerim okundu ve mevlit şekeri dağıtıldı.
Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu patlamasında 30 madenci yaşamını yitirmişti. Madencilerden 28'inin cenazeleri ocaktan çıkarılmış, Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cenazelerine ise patlamadan 8 ay sonra ulaşılmıştı.
Zonguldak'taki Grizu Faciasının 6. Yılı
Grizu patlamasında hayatını kaybeden 30 madenci, Yeni Karadon Servis Kuyusu'nun önünde törenle anıldı GMİS Genel Başkanı Demirci: 'Biz sağlıklı koşullarda çalışmak ve üretmek istiyoruz. Ülkemizin bu kömüre ihtiyacı var'