Panele, Zonguldak Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, Kazım Baydilli, ZKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vural Evren, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Kilimli Belediye Başkanı Seçkin Özdemir, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hayriye Göktaş, Şoförler Odası Başkanı Osman Bahar ve davetliler katıldı.
Panelde konuşan Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hayriye Göktaş, özel sektöre çağrıda bulundu. Özel sektörün, fazla istihdam alanı oluşturmasını isteyen Göktaş, "Kalkınmanın ana stratejisi sanayileşmektir. Zonguldak'ta yaşanan işsizliğe çare bulmanın yollarından biri de yeni yatırımların yapılmasıdır. Yeni yatırım alanlarının ekonomiye kazandırılması içim de öncelikli olarak İllerin sahip olduğu potansiyel kaynakların dikkate alınması gerekmektedir. Zonguldak için en son hazırlanan sanayi potansiyeli ve yatırım alanları araştırma raporlarında, önerilen doğal kaynak ve ham madde potansiyeline dayalı yatırım konuları içinde yer alan orman ürünleri sektöründe, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, döşemelik parke, MDF yonga levha, mobilya ve plakaların imalatı, metal eşya, makine ve teçhizat imalatı ile elektrikli makine ve cihazları imalatı, entegre su ürünleri yetiştiriciliği hayvancılık yatırımları, gıda ürünleri ve içecek imalatı sektörlerine yeni teşvik yasası içinde yer verilmiştir.
Son teşvik yasası ilimiz ve bölgemizde öne çıkan sektörler paralelindeki düzenlemeleri içererek 16 Temmuz 2009 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve İlimiz 3. Bölgede bulunmaktadır.
Bugün burada toplanmamızdaki amaç, yeni teşvik sisteminin İlimiz ve bölgemize hangi sektörlerde ne gibi avantajlar sağladığı, teşvik belgesi almak için kimlerin nasıl ve nereye başvuracakları konularında yoğunlaşmaktadır" diye konuştu.
Müdür Göktaş, yatırımcılara seslenerek Zonguldak'a yatırım yapılmasını istedi.
"ZONGULDAK ÖNEMSENEN İL"
Zonguldak'ın önemsenen il haline geldiğini aktaran konuşmacı Kazım Baydilli, konuşmasında şöyle dedi:
"Zonguldak bizim içinde artık çok önemsenen bir il haline geldi. Burada ne kadar faydalı oluruz, ne kadar olmayız bilmiyorum ama naçizane olarak kişiye istihdam üretecek bir fabrika açılışımız var. Kısmetse Kasım ayında bir açılış gerçekleştireceğiz. İştirak edecek olan Cumhurbaşkanımızın katılımıyla gerçekleşecek, bize tarih verecek. İnşallah kişiyle kalmayız, burada daha fazla insana istihdam sağlarız. Zonguldak'a ve kendimize de bir katkı sağlamış oluruz. Biz buraya gelirken burada yatırım yapma kararımızı neye göre verdiğimizi ve hangi kriterlere dikkate alarak bu yatırım kararımızı neden aldığımızı anlatmak istiyorum. Zonguldak'a gelmemizin birinci sebebi, bizim şirketimizin Ana Merkezi İstanbul'dur. Zonguldak'ın belki fark etmediği ana bir konusu Zonguldak'a 4 tane ulaşım imkanın 4 ulaşımında aktif olarak kullanılabilir boyutunu görmezden gelmesi gibi bir negatifliği var. Dolayısıyla burada deniz yolunuz önemli bir avantaj, raylı sisteminiz önemli bir avantaj, hava yolunuz pek aktif olmamakla beraber önemli bir avantaj, karayolu da var. Eğer biz daha çok yerel çalışmak yerine uluslar arası yani ihracata dayalı politika güdeceksek de bu 4 tane aktivitenin tamamını kullanmak gibi bir lüksümüz var. Biz Zonguldak'ı tamamen ihracata dayalı bir tesis kurmaya geldik. Bir çok yatırımcımızın burayı önemsemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir çok yatırımcı arkadaşımızı buraya çekiyoruz. Şu anda 4 tane yatırımcı arkadaşımız buraya müracaat etmiş durumda, onlarda buraya belirli yatırımlarını yapmış olacaklar. Kısmetse onlarda kendi çapları sayesinde belirli istihdamı getirecekler. Devlet her sene bazen 2 senede bir teşvik sistemleriyle ilgili bir genelge yayınlar ve en son 2009 yılı içerisinde yayınlamış oldukları tebliğle de daha önceden kaynak destekleme priminden başlayan sonra onayı krediye bırakan akabinde de krediden uzaklaşan bir sistem yürütülüyordu. Türkiye'de krizden nasibini aldığı için özellikle yatırımcıların yatırımlarını, daralın istihdamın tekrar istihdamı arttırmak adına bir devlet desteği yada teşviklerinde imkanlar sunması adına devlet 2009 yılında bir karar çıkarttı. O tebliğde de herkes tabi tebliğlerin hangi kriterlere göre hazırlanıyor dendiğinde de ilk kez ciddi bir çalışma yapıldı, o çalışmada da kurumlar kullanıldı. O kurumlarda yine eleştirelebilir ama yinede önemsenecek çalışmalar yapıldı, bölgelere ayrıldı. Yine takviyeler yapılabilir. 2009 yılı programı2 yıllık süreyle koyuldu. 009 ve 200 yılını kapsadı."
Zonguldak Valiliği Ve Ztso'dan 'Yatırım Ve Teşvikler' Paneli
Zonguldak Valiliği ve Zonguldak TSO tarafından ortaklaşa olarak düzenlenen Yatırım ve Teşvikler konulu panel Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlendi.