'Zorlu Durumlarda Ruh Sagligi Hizmetleri' Sempozyumu

Dünya Saglik Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev: Türkiye Saglik Bakanligi ve kurumlari tarafindan, ülke genelinde insanlarin ihtiyaçlarinin karsilanmasi için büyük isler yapildigini kabul ediyoruz' AB Türkiye Delegasyonu Elçi Müstesari ve Mali Isler Birligi Baskani Lys: 'Türkiye ve Türk halki Suriyeli mültecilerin ihtiyaçlarina muazzam bir dayanisma içinde yanit verdi'

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, ruh sagligi bozukluklarinin, Avrupa'da halk sagligi rahatsizliklarinin basinda geldigini ve her yil toplumlarin yüzde 25’ini etkiledigini kaydetti.

Berdyklychev ve AB Türkiye Delegasyonu Elçi Müstesari ve Mali Isler Baskani Andre Lys, Avrupa Birligi (AB) tarafindan finanse edilen "Türkiye'deki Suriyeli Mültecilerin Saglik Hizmetlerine Erisiminin Gelistirilmesi Projesi" kapsaminda, Saglik Bakanligi ile Dünya Saglik Örgütü Türkiye Ofisi is birligiyle Ankara'da düzenlenen "Zorlu Durumlarda Ruh Sagligi Hizmetleri: Göç, pandemi, afetler ve acil durumlar" baslikli uluslararasi sempozyuma katildi.

Berdyklychev burada yaptigi konusmada, DSÖ anketlerine göre, her yil Avrupa toplumunun yüzde 25'inin ruh sagligi bozuklugundan muzdarip oldugunu söyledi.

Ruh sagligi hastaliklarinin, duygusal açidan yogun stres altindaki insanlarda daha yaygin görüldügünü; göçler, dogal afetler, salginlar ve çesitli sorunlarin da ruh sagligini etkileyen önemli faktörler oldugunu anlatan Berdyklvchev, bunun, Avrupa bölgesinde en çok mülteci ve göçmene ev sahipligi yapan Türkiye'yi yakindan ilgilendirdigini ifade etti.

Berdyklychev, Türkiye'de DSÖ’nün, Saglik Bakanliginin öncülügünde saglik hizmeti verilmesi konusunda mevcut kapasitenin güçlendirilmesi çalismalarina katkida bulundugunu belirterek söyle devam etti:

"DSÖ, üye ülkeler ve diger katilimcilariyla ulusal saglik politikalarini birlikte gelistirmeye ve uygulama çalisiyor. Türkiye Saglik Bakanligi ve kurumlari tarafindan ülke genelinde insanlarin ihtiyaçlarinin karsilanmasi için büyük isler yapildigini kabul ediyoruz."

Berdyklychev, Saglik Bakanligina ve saglik çalisanlarina, bu alandaki özverili çalismalarindan dolayi tesekkür etti.

- "Muazzam bir dayanisma"

Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Elçi Müstesari ve Mali Isler Birligi Baskani Lys de mültecilerin yerlerinden edilmeleri nedeniyle çok çesitli travmalara maruz kaldigini bu travmalarin arkasinda savas ve yüksek strese bagli ruh sagligi bozuklarinin yer aldigini vurgulayarak "Türkiye ve Türk halki Suriyeli mültecilerin ihtiyaçlarina muazzam bir dayanisma içinde yanit verdi." dedi.

AB’nin de Türkiye ile koordinasyon halinde, Suriyeli mültecilere temel ihtiyaçlar, egitim, saglik, altyapi, sosyal ekonomik destek alanlarinda yardim sagladigini dile getiren Lys, "Bildiginiz gibi saglik AB’nin Türkiye'deki mültecilere destegi konusunda öncelik arz ediyor. " ifadesini kullandi.

Mültecilerin göç ettikleri ülkede dil engeli, issizlik, ailelerin bölünmesi gibi önemli sorunlar yasadigini ve bu nedenlerden dolayi mültecilerin ihtiyaçlarini karsilamanin önem tasidigini ifade eden Lys "AB’nin en önemli meselelerinden biri de bu sorunlari çözmektir. DSÖ ve Türkiye Saglik Bakanliginin yardimiyla 600 bin mülteciye ulasarak psiko-sosyal destek vererek imkanlar sunduk." diye konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile