Zorlu Enerji Grubu Başkanı Bursa: Türkiye'nin ekonomik refah sağlamak için tükettiği enerji Japonya'nın 4 misli

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, fert başına elektrik tüketiminde dünya ortalamasının altında olan Türkiye'nin, Gayri Safi Milli Hasıla

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, fert başına elektrik tüketiminde dünya ortalamasının altında olan Türkiye'nin, Gayri Safi Milli Hasıla üretmek için tükettiği enerjinin ise pek çok ülkeden daha fazla olduğunu söyledi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Endüstri Mühendisliği Kulübü'nce 5. Mühendislik Haftası kapsamında, Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen panelde konuşan Bursa, Türkiye'nin ekonomik refah sağlamak için tükettiği enerjinin Japonya'dan 4 misli fazla olduğunu belirtti.

Türkiye'de kalkınma hızına paralel olarak sürekli enerji ihtiyacının arttığını kaydeden Bursa, "Ülkemizde son 30 yılın değerlendirilmesi yapıldığında, ülkemiz yılda ortalama yüzde 5 civarında büyümüştür. Aynı yıllarda elektrik ihtiyacımız ne kadar daha fazla artmıştır derseniz, aşağı yukarı yüzde 7 civarında her yıl büyümüş. Bu ne demek, hemen hemen her bir yılda bir birim kalkınmamıza karşılık, aşağı yukarı 1,4 elektrik ihtiyacı artmış bir ülkeyiz. Talep esnekliğinin birden yüksek olduğunu görüyoruz. Bir birim kalkınma için bir birimden daha fazla elektrik ihtiyacımız artıyor. Demek ki daha fazla kalkınmamız için daha fazla enerji üretmemiz gerekiyor diyebiliriz." dedi.

Dünyada bazı ülkelerin kalkınma hızları devam ederken, yıllık enerji tüketimlerini azaltabildiğine işaret eden Bursa, fert başına elektrik tüketiminde dünya ortalamasının altında olan Türkiye'nin, Gayri Safi Milli Hasıla üretmek için tükettiği enerjinin ise pek çok ülkeden daha fazla olduğunu kaydetti. Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasıla üretmek için tükettiği enerjinin OECD ülkelerinden daha fazla olduğunu anlatan Bursa, şunları söyledi: "Japonya'da 600 milyar dolarlık Gayri Safi Milli Hasıla üretmek için tüketilen elektrik enerjisinin Türkiye'nin dörtte biri olduğunu söyleyebilirim. Ekonomik refah sağlamak için tükettiğimiz enerji Japonya'nın 4 mislidir. Bu da bizim ciddi miktarda enerji savurganı olduğumuzu gösteriyor. Demek ki daha fazla üretip daha fazla tüketelim, daha fazla kalkınalım gibi bir yanlışı yapmayalım. Aynı zamanda biliyoruz ki kalkınmak için daha fazla enerjiye ihtiyaç var."

Bursa, 2009 yılında krize rağmen Türkiye'de 3 bin megavata yakın ilave kapasitenin devreye alındığını ifade etti. Bursa, ilave kapasitenin uzun vadede enerji arzında önemli sorunları halledecek yatırım miktarı olduğunu dile getirdi. Elektrik tüketiminde 2010 yılında yeniden 2008 yılı seviyelerinin üzerine geçmeye başladıklarını belirten Bursa, "Enerji sektörü açısından baktığımızda, 2008 yılında 197 milyar kilovat elektrik tüketen Türkiye'nin, 2009 yılına geldiğinde yüzde 7 artışla 210 milyar kilovat elektrik tüketeceğini varsayıyorduk. Halbuki 2009'a geçildiğinde, 197'den 193 milyar kilovata düştük. Neden düştük? Çünkü sanayimiz ciddi miktarda yavaşladı, iktisadi faaliyetler buna paralel olarak yavaşladı, ihracat azaldı. 2010 yılında yeniden 2008 yılı seviyelerinin üzerine geçmeye başladık. Demek ki ekonomide başlayan canlanma hareketini besleyen enerjinin de tüketiminin arttığını görüyoruz." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile