Zorlu Enerji, İsrail'de 'vitesi boşa aldı'
Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, İsrail'de yürüyen doğalgaz santral projesinin inşaat işini...
Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, İsrail'de yürüyen doğalgaz santral projesinin inşaat işini yaşanan diplomatik gerginlikler nedeniyle ABD'li bir şirkete devrettiklerini söyledi. Bursa, enerji sektöründeki son gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda yaptığı konuşmada, "Frene basmadık, vitesi boşa aldık. 'Gözümüzü kâr bürümüş, hiçbir şey tanımayız' tavrı vermekten endişe ettik. İşi durdurmadık ama hızlandırmak için gayret içinde olmadık" dedi.
İsrail ile yaşanan gerginlikler döneminde "hiçbir şey olmamış gibi" devam etmeyi toplumsal duyarlılıklarıyla bağdaştırmadıklarını kaydeden Bursa, santrallerin inşa işinden çıkmalarının, orada insan gücü bulundurma, istihdam yaratmaya yönelik bir yatırımdan uzaklaşmalarını sağladığını belirtti.
Zorlu Enerji'nin yüzde 25 ortak olduğu 800 megawatt (MW) kurulu güce sahip Dorad santrali için 1 milyar dolarlık finansman kısa süre önce tamamlanmıştı.
Zorlu, 2013'te tamamlanması palnalanan projede Zorlu Endüstriyel taarfından yürütülmesi düşünülen yapım faaliyetlerinin finansmanın tedariği sonrası ABD'li Wood Group'a devredilmesi kararı alındığını açıklamıştı.
Zorlu Enerji İsrail'de Dorad'ın yanı sıra iki tane 100'er MW ve bir tane 50 MW kurulu güçte üç doğalgaz santrali daha kurmayı planlıyor. Bu santrallerin bakım ve işletmesini ise Zorlu O&M'in yürütmesi için bir sözleşme yapılmış durumda. Bursa, Zorlu O&M'in devam edip etmeyeceğiyle ilgili son kararın santralin tamamlanacağı 2.5 yıl sonraki duruma göre değerlendirileceğini söyledi.
Â
Özelleştirmede HES ve kömüre bakacak
Önümüzdeki dönem ilgilenecekleri elektrik üretim özelleştirmeleri konusunda Murat Sungur Bursa, özellikle hidroelektrik santral (HES)Â projeleriyle yakından ilgilendiklerini söyledi. Elektrik üretim özelleştirmelerinde oluşacak fırsatlara göre çok agresif olabileceklerini ifade eden Bursa, "Elektrik üretim özelleştirmelerinde belli bir kapasite belirlemiş değiliz" diye konuştu.
Bursa, üretim özelleştirmelerinde çok agresif olunması halinde Zorlu Enerji olarak gelişim süreçlerini mevcut faaliyet yürüttükleri çevre ve komşu ülkelere yönlendirebileceklerini de ifade etti. Bursa ayrıca, Batı Anadolu'da linyit rezervlerinde yeraltında gazlaştırmayla üretim yapılıp yapılamayacağına ilişkin bir Ar-Ge çalışması yürüttüklerini, 2011 sonu, 2012 başında tamamlanmasını planladıkları bu çalışmanın sonucuna göre kömür santralleriyle ilgilenebileceklerini de ekledi.
İGDAŞ özelleştirmesiyle ilgilenip ilgilenmedikleri konusunda ise Bursa, "Bu konuda çalışıyoruz ama ihale rakamlarının beklediğimiz pazar fırsatlarını vermediğini, dünyayı araştırdığımızda daha yüksek pazar fırsatları bulabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.
Â
Elektrik fiyatı artacak
Murat Sungur Bursa, üretim özelleştirmeleri sonrası elektrik fiyatlarının bugüne kadarki istikrarını sağlayamayacağını düşündüğünü belirterek, "5-7 yıllık bir süre içinde fiyatların bir kararlılık kazanacağını öngörüyoruz" dedi.
Bursa, özelleştirmeler sonrası rehabilitasyon çalışmaları ile verimliliğin oluşturulması, çevre mevzuatına uyum sağlanması gibi çalışmalarla ilave her türlü yatırımın özel sektör aracılığıyla yapılmasını beklediklerini kaydetti.
Geçen yıl krizle azalan elektrik tüketiminin bu yıl sonunda 210 milyar kilovatsaate, gelecek yıl da 220-225 milyar kilovatsaate ulaşacağını belirten Bursa, "Arz ve talep arasında kritik bir durum vardı. Krizde tüketim azalırken yatırımlar devam edince bunun aşılmasını sağladık. Türkiye şu anda maksimum tüketim rakamına ulaşsa da, rezerv kapasiteye ulaşmış durumda. O musibetten böyle olumlu bir şey çıktı. Sektör aktörleri arz güvenliği sorununu gündemden çıkardı" diye konuştu.
Â
4.200 MW'tan 3.000'e indi
Türkiye'de elektrik üretiminde kurulu kapasitelerinin 738 MW'a ulaştığını söyleyen Bursa, "Bugüne kadar enerji sektöründe 2 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. 5 yılda yatırım miktarını artırarak 4 kat büyümeyi ve 3.000 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. Bursa, bir önceki yıl 2012 için hedeflerinin 4.200 MW kurulu güce ulaşmak olduğunu söylemişti.
Bursa, Zorlu Enerji'nin yatırımlarına da değinerek, Kızıldere jeotermal sahasında 75 MW kurulu güç için çalışmalarıın sürdüğünü böylece, jeotermalde en büyük kapasiteye sahip şirket durumuna geleceklerini belirtti. Pakistan'daki rüzgâr santralinin ilk 50 MW'ının yatırımlarına 2011 yılının ilk yarısında başlayacaklarını ifade eden Bursa, Moskova'daki iki doğalgaz santralinden birinin tüm inşaat ve montajının bittiğini anlattı.
Zorlu Enerji bünyesinde enerji santrallerinin bakım ve işletimini üstlenen Zorlu O&M'in Genel Müdürü Erdoğan Günes de, Zorlu O&M'in bu yılı 30 milyon dolar ciro ile kapatacağını belirterek, "2011 hedefimiz 40 milyon dolar, 5 yıl sonundaki hedefimiz ise 100 milyon dolar ciroya ulaşmak. Ayrıca THY ile ortak kurduğumuz şirketin ciro hedefi de 100 milyon dolar" dedi.
Zorlu Enerji'nin gaz dağıtımı ile ugraşan diger bir şirketi Gazdaş'ın Genel Müdürü Ertuğrul Altın da, bugüne kadar 162 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirterek, "Bundan sonra da 300 milyon dolara yatırım planlıyoruz" dedi.