Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait Simav Jeotermal Sahası arama ruhsatının süresi, Kütahya İl Özel İdaresi tarafından Şubat 2013 tarihine kadar uzatıldı. Grubun jeotermal yatırımlarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Kındap yaptığı açıklamada, jeotermalin Zorlu Enerji'nin gelişme alanlarının başında geldiği belirterek, "Türkiye'nin en önemli jeotermal sahaları olan Simav, Kızıldere ve Alaşehir'de yürüttüğümüz çalışmalarla ülkemizin jeotermal potansiyelini verimli ve sürdürülebilir şekilde değerlendirmeyi, bu konuda öncü ve örnek projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Zorlu Enerji'nin Türkiye'nin keşfedilmiş önde gelen jeotermal sahalarından biri olan Simav grabenindeki arama ruhsatı 3 bin hektarlık bir alanı kapsıyor. Genç volkanizma ürünlerinin yer aldığı Batı Anadolu grabenlerinden biri olan Simav grabeninde farklı sıcaklıklarda jeotermal kaynak ve kuyuların bulunduğu Naşa, Çitgöl ve Eynal jeotermal sahaları yer alıyor. Ali Kındap, Simav'da jeotermal kaynakların halihazırda konutların ısınmasında kullanıldığına dikkat çekerek, yapılacak aramalar sonucunda jeotermal kaynak kullanımının konutlarla sınırlı kalmayacağını, enerji üretiminin yanı sıra bölgeye seracılık, turizm gibi yeni iş kolları da kazandıracağını söyledi.
Ali Kındap, açıklamasında Grubun Kızıldere ve Alaşehir'de yürüttüğü çalışmalara da değindi. Kındap 2008 yılında gerçekleştirilen ADÜAŞ ihalesi ile devralınan Kızıldere Jeotermal Santrali'nin 6 MW'a kadar düşen kapasitesini 15 MW'a yani tam kapasiteye çıkardıklarını sözlerine ekledi. Ali Kındap şöyle devam etti: "Sahada yürüttüğümüz çalışmaları kısa ve uzun vadeli olmak üzere ikiye ayırdık. Santrali devraldığımızda rezervuarın yüksek oranda CO2 içeren mermer ve kireç taşlarından oluşmasının kabuklaşmaya neden olduğunu, bu oluşumun da zamanla kuyu ile kuyu başı elemanlarını tıkadığını gördük. Bir dizi yenileme yatırımı gerçekleştirerek santralin kurulu gücünde üretime geçmesini sağladık. Uzun vadede ise hedefimiz, Kızıldere'de, 77 MW'lik kurulu güce ulaşan Türkiye'nin en büyük jeotermal santralini inşa etmek."
Ali Kındap, Zorlu Enerji'nin, Alaşehir jeotermal sahasında yürüttüğü çalışmalarda da umut verici sonuçlara ulaştığını söyledi. Zorlu Enerji'nin, 30 yıllığına işletme ruhsatına sahip olduğu Alaşehir jeotermal sahasında açtığı Alkan-I jeotermal sondajının, Batı Anadolu'daki iki önemli grabenden biri olan Gediz grabeninde gerçekleştirilen en önemli jeotermal keşfi olarak değerlendirilebileceğini belirtti.
Zorlu Enerji'nin Jeotermal Arama Ruhsatı, 2013 Yılına Kadar Uzatıldı
Zorlu Enerji Elektrik Üretim A