Zorlu Mesai, Günde 12 Saat Çalisan Tarim Isçileri 900 TL Yevmiye Elde Ediyor

Zorlu Mesai, Günde 12 Saat Çalisan Tarim Isçileri 900 TL Yevmiye Elde Ediyor

Sanliurfa’dan Hatay’in Kumlu ilçesine gelen mevsimlik isçiler, günde çift vardiya sisteminde 12 saat çalisarak ortalama 900 TL kazanç sagliyorlar.

Hatay’in bereketli topraklarinda bir çok tarim ürünü yetisiyor. Binlerce insana ekmek kapisi olan bereketli topraklara bir çok ilden tarim isçileri geliyor. Baharin gelmesiyle Amik Ovasi’nda baslayan sogan hasadi için Sanliurfa’dan Hatay’in Kumlu ilçesine de tarim isçileri göç etti. Zorlu sartlarda çalismasini sürdüren tarim isçileri günde tek vardiya çalisarak 450 TL, çift vardiya sisteminde 12 saat çalisarak 900 TL kazanç sagliyorlar. Tarim isçilerini en çok zorlayansa Nisan ayi olmasina ragmen 35 dereceyi geçen hava sicakligi oluyor.

Mevsimlik isçi olarak çalismanin çok zor oldugunu dile getiren Süleyman Budak, "Biz mevsimlik isçi olarak Kumlu tarafinda çalismaya geliyoruz. Burada biz sogan hasadi yapiyoruz. Günün 12 saatini tarlada geçiriyoruz. Çok zor biz burada ailecek çalisiyoruz. Mevsimlik isçi olarak burada is çok zor. Hava simdi güzel serin esiyor ama gün sicaginin oldugu zamanlar çok kötü oluyor. Biz Kumlu’da 2 ay kadar kaliyoruz. Yevmiye soganin kötü olmasindan dolayi biraz düsük, ortalama 450 TL aliyoruz" dedi.

Tarlada çalismanin kadinlar için çok daha zor söyleyen Çigdem Karaçil, günde 2 vardiya çalisarak 900 TL gelir elde ettigini belirterek "Sogan zamani oldugu için Sanliurfa’dan Kumlu’ya sogan hasat etmeye geldik. Yaklasik 2 ay burada kaliyoruz. Sogan hasat etmek zor, kadinlar için çok daha zor. Günlük 10 dönüm hasat ediyorum. Bu isi yapiyoruz evde de çamasir, bulasik ve evi temizliyoruz. Yani kadinlar için daha zor. Sabah 5’ten gelip aksam 7 gibi gidiyoruz. Günlük yaklasik 900 TL aliyoruz. Buraya ailecek geliyoruz. Havalar biraz daha isindiginda daha zor oluyor" seklinde konustu.

20 yildir bu iste çalistigini dile getiren Nusret Karaçil, "Biz Sanliurfa’dan Kumlu’ya sogan hasadini yapmaya geldik. Bizim için çok zor bir is yaklasik 20 yildir bu ise geliyoruz. Havalar isindiginda baya zorlaniyoruz. 1 ay sonra buradan Bursa’ya gidecegiz. Bursa’dan sonra Eskisehir’e gidecegiz. Aralik ayina kadar disaridayiz sonra memlekete gidiyoruz. Memlekette 5 ay kalip bu ise tekrar geliyoruz. Hayatimiz artik bu is oldu. Günlük yevmiye degisiyor, bazen çok az bazen de idare oluyor. Sabit bir yevmiye yok. Sogan hasadi gerçekten mesakkatli bir is, günes dogmadan geliyoruz, günes batana kadar tarlada çalisiyoruz. Kumlu’da en fazla 2 ay kaliyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile