Zorlu Tir Yolculuklarin Üstesinden Gelmek Isteyen Kadin Soför, Ileri Sürüs Egitimi Aliyor

Zorlu Tir Yolculuklarin Üstesinden Gelmek Isteyen Kadin Soför, Ileri Sürüs Egitimi Aliyor

Agir vasita soförlügü için ileri sürüs egitimlerine katilan Zarife Neslisah Turgan, bir aylik egitim sürecinin ardindan ilk uzun yol seferine çikacak.

Küçük yaslardan itibaren tirlara karsi ilgisi olan Zarife Neslisah Turgan, agir vasita soförlügü için CE sinifi ehliyet aldi. Sehirlerarasi tir soförlügüne baslamadan önce bir lojistik firmasinin açtigi tir ileri sürüs egitimi kursuna katildi.

Bir aylik süreçte defansif sürüs, gece sürüsü, yorgunlukla mücadele ve ekonomik sürüs teknikleri egitimlerini tamamlamasinin ardindan Turgan, ilk uzun yol seferine çikacak.

Tirlara karsi ilgim yeni degil, önceden beri olan bir ilgiydi bu zaten. Bilmiyorum nedenini. Ailede yok tir soförü, tir kaptani ama ben çok seviyorum bu meslegi. Uzun zamandan beri hayalim oldugu için simdi hayalimi gerçeklestirmek için de kendim bir firma arayisina girdim.

“Akademinin zaten varolus sebebi bu egitim”

Egitimlerden sonra daha donanimli bir agir vasita soförü olacagini aktaran Turgan, “Biz su an bir ay boyunca egitim aliyoruz burada. Yollara çikmadan önce hani ‘alin arabayi yola çikin demiyorlar’ bize tabii ki. Bir ay boyunca egitim veriyorlar. Bu akademinin zaten varolus sebebi bu egitim. Bizleri yola çiktigimizda daha bilgili, daha mantikli bir sekilde yollara çikmamiz için bu egitim var” dedi.

“Kadinlari her yerde görmek istiyoruz”

Egitimlerden sonra ayni lojistik sirketinde çalismaya devam edecegini dile getiren Turgan, firmada tek kadin soför olacagini belirterek, “Ben su an bizim firmada tekim ve yollarda daha çok kadin kaptan görmek istiyoruz. Biz kadinlari her yerde görmek istiyoruz. Özellikle de bu uzun yollarda, bu uzun arabalarla, bu büyük arabalarla tir kaptan olarak birçok kadini görmek istiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Çok güvenli bir sekilde zaten oturuyorsunuz o koltuga”

Otomobil ile agir vasita sürmeyi kiyaslayan Turgan, “Ilk kapisini açarken fark ediyorsunuz aradaki farki. Yani çok fark var ama çok güvenli ve çok özverili bir sekilde zaten oturuyorsunuz o koltuga. Çünkü gerçekten her sey dört dörtlük yapilmis bu araçlarda. Zorlanacaklarini sanmiyorum. Ama tabii ki fark var. Çok fark var arasinda. Bunu o koltuga oturmadan anlayamazsiniz” diye konustu.

Kursiyerlere teorik ve garaj egitimlerinden tir ileri sürüs tekniklerine kadar birçok konuda egitim verdiklerini belirten ileri sürüs teknikleri ve yol güvenlik uzmani Fatih Levent Alpay, “Biz buraya hiçbir sey bilmeyen yani tira nasil binilirden basliyoruz tirdan nasil inilire kadar her seyi ögretiyoruz. Hiçbir sey bilmeden buraya gelen bir arkadas buradan tam donanimli defansif sürüs, gece sürüsü, yorgunlukla mücadele ve ekonomik sürüs teknikleri egitimlerini alarak ayni zamanda burada da gördügünüz gibi anti-skid egitimlerimizi de tamamlayarak arkadaslari kendi sirket bünyemizde istihdam ediyoruz. Kendi filomuzdaki sürücülerimizin yeterli sayiya ulastiktan sonra da bir sonraki amacimiz piyasada hizmet veren diger sirketlere ve sahislara da bu egitimi sunacagiz” ifadelerini kullandi.

“Kadinlara biz pozitif ayrimcilik yapiyoruz”

Firma bünyesinde kadin soförleri istihdam etmek istediklerini aktaran Alpay, “Kadinlara biz pozitif ayrimcilik yapiyoruz. Yani normal arkadaslarimiza bir ögretiyorsak onlara üç ögretiyoruz ki kadinlarin da bu sektörde istihdam etmesini saglamak istiyoruz. Erkeklerin yapacagi her isi kadinlarin da yapabilecegini düsünüyoruz sirket olarak” dedi.

Egitimlerde yer alan tek kadin kursiyer Turgan’in pist egitimlerinde de basari gösterdigini dile getiren Alpay, “Çok iyi takip ediyor, çok iyi dinliyor ve sinifta aldigi egitimlerden sonra pist egitimleri ve garaj egitimlerinde de çok basarili. Yani biz burada sadece Neslisah Hanim gibi egitime gelen arkadaslara sinifta teorik ders vermiyoruz. Yeri geliyor garaja çikartiyoruz, dorseleri söktürüyoruz, taktiriyoruz, körük kesme operasyonlarini ögretiyoruz, çadir açma kapama, ayni zamanda dedigim gibi dorse sökme takma ve isin en önemli ve en eglenceli kismi, ögrenciler için en eglenceli kismi anti-skid pist egitimleri. Burada buzlu bir ortamda veya karli bir ortamda nasil fren yapmalari gerektigini, nasil engelden kaçmalari gerektigini tüm katilimcilarimiza ögretiyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile