Yasa yürürlüğe girmeden önce 3 milyon 950 bin olan zorunlu deprem sigortalı konut sayısı iki hafta içinde 4 milyon 60 bine yükseldi. Zorunlu deprem sigortası satışlarındaki artış da yüzde 3 oldu.
Yeni yasanın 2 hafta gibi kısa bir sürede olumlu sonuç vermeye başladığını dile getiren DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı “Yasa yürürlüğe girene kadar sadece tapu işlemlerinde ve konut kredilerinde gündeme gelen zorunlu deprem sigortası artık elektrik ve su abonelik işlemlerinde de kontrol ediliyor. Yeni elektrik ve su aboneliklerinde zorunlu deprem sigortası şartı aranması poliçe satışını ciddi biçimde artırdı. Hem mevcut konutlarda hem de bundan sonra inşa edileceklerde abone değişikliği olması durumunda işlemin tamamlanabilmesi için o konutun zorunlu deprem sigortasının bulunması gerekiyor.” dedi.
KİRACILAR EV SAHİBİNDEN POLİÇE BİLGİLERİNİ ALMALI
Yazıcı, uygulamayla ilgili kuruma bildirilen problemlere de değinerek, “Bize gelen problemlerin başında abonelik işlemi yapmaya giden kiracıların, konuta ait zorunlu deprem sigortası poliçesinin olup olmadığı bilgisine; varsa da poliçe bilgilerine ulaşmada yaşadıkları zorluklar geliyor. Ev sahiplerinin, konutlarına ait poliçe bilgilerini kiracıları ile paylaşması sorunu çözecektir. Ayrıca ev sahipleri www.dask.gov.tr adresinden veya Alo DASK 125 hattından, kimlik numaraları ve ev adreslerine ilişkin bilgileri vererek poliçe bilgilerini öğrenebilirler.” diye konuştu.
Yazıcı, elektrik ve su idarelerinin, abonelik işlemlerinde mutlaka zorunlu deprem sigortası olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini belirtti.
Deprem bölgesinde bulunan Türkiye’de herkesin elini taşın altına sokması gerektiğine dikkat çeken Yazıcı, DASK'ı bir dayanışma havuzuna benzeterek, ödenen tüm primlerin tüm topluma, depremde hasar ödemesi yoluyla geri döneceğine işaret etti. Birinci derecede deprem risk bölgesinde bulunan 100 metrekare betonarme bir konutun zorunlu deprem sigortası priminin ayda yaklaşık 12 TL’ye geldiğini vurgulayan Selamet Yazıcı, buna karşılık aynı konutun depremde hasar görmesi durumunda en az 64 milyon TL güvence sağlayacağını bildirdi.
DASK Yönetim Kurulu Başkanı, aynı apartman, site ya da mahalledeki konut sahiplerinin, en az 8 daireyle birlikte yaptıkları toplu başvurularda yüzde 20, poliçe yenilemelerinde yüzde 20 olmak üzere toplamda yüzde 40’a varan indirimlerden de yararlanabileceğini de sözlerine ekledi.
Zorunlu deprem sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara depreminin ardından hayata geçirildi. Zorunlu deprem sigortası, depremlerin meskenlerde yarattığı maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında zorunlu deprem sigortası teminatı vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş.Zorunlu deprem sigortası, Türkiye’deki 30 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 16.000 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri zorunlu deprem sigortası yaparken aracılık görevini üstleniyor. Konutlar DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminat DASK tarafından karşılanıyor .
Zorunlu Deprem Sigortası İki Haftada Yüzde 49 Arttı
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 18 Ağustos’ta yürürlüğe giren Afet Sigortaları Yasası’nın ardından zorunlu deprem sigortası yaptıran konut sayısının iki hafta içinde yüzde 49 arttığını açıkladı.