Ceylan, yaptığı açıklamada, zorunlu ilköğretim çağının 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsadığını ve bu çağın çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayarak 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bittiğini kaydetti.
Ortaöğretime ilişkin düzenlemede ise ''Ortaöğretim, ilköğretime dayalı, dört yıllık zorunlu, örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumlarının tümünü kapsar. Bu okulları bitirenlere ortaöğretim diploması verilir'' denildiğini ifade eden Ceylan, bu maddenin devamına mecburi ortaöğretim çağına ilişkin hüküm konulması gerekmesine rağmen alt ve üst yaş sınırı belirtilmediğini anlattı.
Ceylan, 6287 Sayılı Kanuna göre bu öğretim yılında 8. sınıfı bitiren öğrencilerin tamamının liseye devam etmek zorunda olduklarını belirterek, şöyle devam etti:
''Günümüzde liseye başlayan öğrencilerin yarısı okulu bitiremiyor. Daha 9. sınıfta çoğunun okulla ilişiği kesiliyor. Ama zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmasıyla bu durum çelişecektir. Kanunda özellikle bir üst yaş sınırı belirlenerek, öğrencilerin bu yaşa kadar zorunlu eğitim kapsamında tutulması, bu yaşa ulaşanların kapsam dışına çıkarılması gerekir. Ortaöğretim isteğe bağlıyken üst yaş sınırı belirlemeye gerek yoktu. Ancak artık zorunlu olduğuna göre ortaöğretime örgün veya yaygın eğitimde devam edeceklerin hangi yaşta kapsam dışına çıkacağının belirlenmesi önemlidir. Zorunlu eğitim yaşının üst sınırının belirlenmemiş olmaması önemli sorunlara neden olacaktır. Türkiye'yi ne bekliyor- 14 yaşında liseye kaydolan yüzbinlerce öğrencinin iki yıl içinde devamsızlık ve başarısızlık nedeniyle okulundan ilişiği kesilecek. Ortaöğretimi bitirmek zorunlu olduğu için bu öğrencilerin açık öğretim lisesine nakilleri yapılacak. Orada da başarısız olacaklar. Ancak sistem dışına çıkamayacaklar çünkü üst yaş sınırı yok. Sonuçta Açık Öğretim Lisesinin 9. sınıflarında kayıtlı olup eğitimle alakası olmayan milyonlarca öğrenci birikecek. Zorunlu eğitime ilişkin yasa çıkarılırken ortaöğretimde üst yaş sınırı belirlenmemiş olması önemli bir hatadır. Bu durumda zorunlu eğitimden çıkma yaşı belirtilmediği için vatandaşlar ömür boyu Açık Öğretim Lisesine devam etmek zorunda kalabilirler. Hiç olmazsa yönetmeliğe konulacak bir maddeyle yaş sınırı getirilmelidir.' '
Zorunlu Eğitimde Üst Yaş Sorunu
Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasına ilişkin düzenlemede, zorunlu eğitim yaşı ilköğretimde 6-13 yaş olarak belirlenmesine rağmen, ortaöğretimdeki yaş sınırının belirtilmediğini söyledi.