Sağlık Bakanlığı, ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ kapsamında kanserle savaşta İngiltere modelini uygulamaya geçiriyor. Yüksek tedavi oranı için erken teşhise odaklanan Bakanlık, risk altında olsun olmasın herkese kanser taraması yaptıracak. 2012’de hayata geçecek uygulamada, 30 yaş sonrası kadınlara rahim ağzı kanseri, 50 yaş üstüne ise meme kanseri taraması yaptırma zorunluluğu geliyor. Ailesinde kanser vakası olanlarda ise yaşa bakılmaksızın tarama yaptırma şartı koşulacak.
KETEM’de yapılacak kanser taramalarının randevuları aile hekimleri tarafından alınacak. Aile hekimleri vatandaşları arayıp, “Olası riskleri önlemek için kanser taraması yaptırma
zamanınız geldi. KETEM’den randevunuzu aldım. Lütfen testlerinizi yaptırın” diyecek. Ailesinde kanser hastası olanlar ise yaş sınırına bakılmaksızın taramaya çağrılacak.
Aynı şehirde kemoterapi avantajı
Yeni modelle ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Onkolojik Hizmetlerin Planlaması programında, 2013 sonuna kadar 26 ayrı sağlık bölgesinde hizmet verecek kapsamlı onkoloji merkezlerinin kurulacağını bildirdi. Tuncer, “Böylece hastalar yaşadıkları şehirlerde kemoterapi alacak” dedi. Toplum tabanlı kanser taraması çalışmalarına 2004’te KETEM’leri kurarak başladıklarını belirten Prof. Dr. Tuncer, 123 KETEM merkezinin 2015’e kadar 280’e çıkacağını söyledi. Tuncer, kanserin erken teşhis edildiğinde tedavisinin kolay olduğunu hatırlatarak, “Taramalarla kansere karşı farkındalık oluşturulacak. Ayrıca erken tanı ile başlanan tedavi daha az sürede, daha az ağrılı ve daha az masraflı olacak” dedi.
Zorunlu kanser taraması Türkiye'de
İngiltere'de uygulanan zorunlu kanser taraması Türkiye'de gelecek yıl hayata geçiyor. Erken teşhisin önünü açacak uygulamada herkes olası risklere karşı kontrole çağrılacak.