'Zuzubak' Otunun Fiyatini Duyan Dönüp Bir Daha Bakiyor Açiklamasi Kilosu 5 Bin Liradan Alici Buluyor

'Zuzubak' Otunun Fiyatini Duyan Dönüp Bir Daha Bakiyor Açiklamasi Kilosu 5 Bin Liradan Alici Buluyor

Batman’in Sason ilçesinde yüksek daglarda yetisen ve birçok hastaliga iyi geldigi düsünülen "zuzubak" otunun kilosu 5 bin liradan alici buluyor.

Yemeklerde baharat olarak tüketilen, sifali bir bitki olarak düsünülen zuzubak otu, ilçenin Mereto ve Zoveser daglarinin eteklerinde yetisiyor. Ot, köylerde yasayan vatandaslar için önemli bir geçim kaynagi olusturuyor. Otun bölgede azalmasi nedeniyle bu yil kilogrami 5 bin liradan alici buluyor.

Yüksek kayaliklardan topladiklari zuzubak otunu tahtadan yapilan huninin içinde kaya tuzu ile birlikte tasla ezerek hazir hale getirdikten sonra kilosunu 2 bin 500 ile 5 bin lira arasinda sattiklarini belirten Muharrem Algan, “Biz bunu toplayabilmek için saatlerce yol yürümek zorunda kaliyoruz. Çok yüksek kayaliklarda yetisiyor. Toplanmasi çok zordur. Toplarken düsme tehlikesi yasiyoruz. Bu bölgede Mereto Dagi etraflarinda yetisiyor. Topladigimiz zuzubak otunu ufak ufak keserek ayikladiktan sonra kaya tuzu ile birlikte huninin içinde ezerek toz haline getiriyoruz. Biz bunu yemeklerde baharat olarak kullaniyoruz. Bir çok hastaliga iyi geldigini biliyoruz. Çok tercih edilen bir baharat otudur. Ben Istanbul’a ve buralarda talep edenlere gönderiyorum. Ayrana yogurta, salatalik, domates ve benzeri bir çok yemegin içine katarak tüketiyoruz. Bizim de tek gelirimiz budur” dedi.

Zuzubak otunun çok sifali oldugunu öne süren Sait Bogus, otun kilosu su anda 4 ile 5 bin lira arasinda sattiklarini söyledi.

Adet olarak da 100 liradan sattiklarini aktaran Bogus, "Bu otu biz tuzla ögüterek baharat olarak kullaniyoruz. Özelikle kalp ve damar hastaliklarina iyi geliyor. Her kese sifali olmasini diliyorum” seklinde konustu.

Haci Aktas ise, zuzubak otunun çok sifali oldugu için fiyatinin da yüksek oldugunu dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile