Kayseri'de, Özel Şifa Polikliniği Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuğba Felekoğlu, yaşlıları uyararak, ' Özellikle 11.00 ve 17.00 saatleri arasında yaşlıların dışarı çıkmamaları kendileri için iyi olacaktır ' dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuğba Felekoğlu, ' Yaz aylarında malum havaların ısınmasıyla sıvı kaybımız çok fazla oluyor, dışarıda geçirdiğimiz saatler artıyor. Bu nedenle sıvı ihtiyacımızın karşılanması çok önemli. Hem metabolizmamızın daha düzenli çalışması için hem de gün içerisinde daha enerjik olabilmemiz için günlük 10 - 12 bardak sıvı tüketmemiz gerekmektedir. Bu sıvı ihtiyacımızı ilk önce tabi ki suyla karşılamamız gerekir. Çünkü en doğal içeceklerinden birisi sudur. Ama onun dışında süt, ayran, maden suyu, taze sıkılmış meyve suları , bitki çayları ve meyve çaylarıyla sıvı ihtiyacımızı karşılayabiliriz ' diye konuştu.
Günlerin uzamasıyla günlük atıştırmaların fazla olduğunu belirten Felekoğlu, ' Bu kilo kontrolümüzü tabi ki zorlaştırmakta ve bu nedenle öğünlerimizi kesinlikle atlamamalıyız. Uyandıktan bir saat sonra kahvaltımızı muhakkak yapmalıyız. Öğle öğününü kesinlikle atlamamalıyız. Akşam yemekleri biraz daha geç saatlere kalmakta. Bu nedenle akşam yemeklerini biraz daha erken saatlere çekmeli ve mümkün olduğu kadar hafif yiyeceklerle tüketmeye çalışmalıyız. Bu hem daha sağlıklı olmamız için hem de yaşam kalitemizin artması için çok önemli bir kuraldır. Ayrıca atıştırmalarımız çok fazla oluyor demiştim. Bu atıştırmaların tercihi çok önemli ' şeklinde konuştu.
' Tercihlerimiz maalesef meyveden ve sütten yana değil de daha çok hazır paketlenmiş yiyeceklerden yana yapılmakta ' diyen Felekoğlu, ' Bunlarda tabi çok yağ ve şeker içerdikleri için hem fazla kalori almış olmaktayız hem de vücudumuzun ihtiyacı olmayan yiyecekleri tüketmekteyiz. Bu nedenle daha çok meyve, süt belki fındık, badem gibi yağlı kuruyemişlerde zaman zaman porsiyonlarına dikkat edilerek tüketilmesi hem metabolizmamızın daha hızlı çalışması için hem de daha sağlıklı ve dengeli beslenmemiz için en önemli kurallardan biri olacaktır. Ana öğünlerde özellikle salata ve yoğurda yer vermeliyiz. Çünkü salatalar hem sebze tüketimimizi arttırmış olacak hem de bu sayede vitamin ve mineral almış olacağız. Yoğurda da vücudumuzun ihtiyacı var. Süt ve yoğurtla hem kalsiyum ihtiyacımızı hem de protein ihtiyacımızı karşılıyoruz. Ekmek tercihimizi de genellikle lifli olan tam tahıllı ekmeklerden çavdar ekmeği, kepekli ekmek olabilir. Bu tarz ekmeklerden tercih ettiğimiz zaman kan şekerimiz daha düzenli gidiyor. Dalgalanmalar olmuyor. Bu sayede gün içerinde daha fazla acıkmıyoruz. Ayrıca ekmeğin lifli olması bağırsaklarımızın iyi çalışmasına sebep oluyor. Bağırsak tembelliğini de engellemiş oluyoruz. Yemeklerimizi yerken iyi çiğnemeli, tadını alarak yemeye çalışmalıyız. Doyduğumuzu 20 dakika içerisinde anlıyoruz. Bu nedenle iyi çiğneyerek özellikle biraz yavaşlatma adına yemeklerde biraz oyalanarak yemek yememizde yarar var ' ifadelerini kullandı.
Havaların ısınmasıyla kalp krizi hastalıklarının arttığını söyleyen Felekoğlu, ' Yazın kalp krizi rahatsızlığı sık görülmekte. Bunun için sıvı tüketimine özen gösterilmesinde yarar var. Ayrıca katı yağ ile hazırlanmış yiyecekler, kızartmalar, kremalı, mayonezli yiyeceklerden uzak durmalı, bunun yerine sebze ve meyvelere ağırlık verilmesi, zeytin yağlı sebze yemeklerinin yaz aylarında daha sık tüketilmeye özen gösterilmesi sağlığımızın daha iyi olması açısından bizim için yararlı olacaktır ' diye konuştu.
Gıda zehirlenmelerine değinen Felekoğlu, ' Havaların ısınmasıyla beraber gıda zehirlenmeler çok sık görülmekte. Bu gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için özellikle potansiyel riskli olan süt, et gibi yiyeceklerin soğukta korunması gerekmekte. Ayrıca yediğimiz sebze ve meyvelerin temizliğine çok dikkat etmemiz gerekir. Bunlara dikkat ederek besin zehirlenmeleri riskinden uzaklaşmış oluruz. Tatlı konusunda da tabi yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmadır. Dondurma aslında gayet sağlıklı bir tatlı. Ama işte genelde hamurlu, kızartmalı tatlılarda çok tercih edilmekte. Bunları tercih etmekten ziyade biz genelde meyve tatlıları, sütlü tatlılar, dondurma gibi tatlıları tercih etmemizde yarar var. Bunlar daha sağlıklı ' dedi.
Yaşlılara uyarılarda bulunan Felekoğlu, ' Özellikle yaşlıların yaz aylarında havaların ısınmasıyla beraber çok fazla dışarıda durmamalılar. Yaşlıların özellikle saat 11.00 ile 17.00 arası çok fazla dışarıya çıkmamaları kendileri için iyi olacaktır. Çünkü bu saatlerde hava sıcaklığının artması sıvı kaybını da artırmaktadır. Su tüketimine dikkat etmeleri, ağır yiyeceklerden uzak durmaları yaz aylarını daha sağlıklı daha iyi geçirmelerine yardımcı olacak. Ayrıca bu söylediğim kurallara dikkat ederek kilomuzu da kontrol etmiş olacağız ' şeklinde konuştu.
11.00 Ve 17.00 Arasında Dışarı Çıkmayın
İLGİLİ VİDEOLAR
Mesleğinde 61 yılı devirdi, tek derdi çırak bulamamak
27 Ağustos 2021 Cuma
Göç zamanı başlayan leylekler görsel şölen sundu
26 Ağustos 2021 Perşembe
Bu sosyal ağ şifa dağıtacak
19 Ağustos 2021 Perşembe
Mudanya’ya aile destek merkezi
11 Ağustos 2021 Çarşamba
Yağmur altında duş aldı, çocuklar gibi eğlendi
11 Ağustos 2021 Çarşamba
Batman aşı inisiyatifinden 3 dilde aşı çağrısı
8 Ağustos 2021 Pazar
Kış mevsiminin habercisi nergis çiçek açtı
8 Ağustos 2021 Pazar
Kebap ustalarının aşırı sıcakta zorlu mesaisi
6 Ağustos 2021 Cuma
Şanlıurfa’da Ağustos yağmuru serinletti
5 Ağustos 2021 Perşembe
Van Gölü Havzası’nın narin kuşları flamingolar görsel şölen sunuyor
5 Ağustos 2021 Perşembe