'73 yıl sürgünden sonra vatanımızda iş yeri sahibi olduk' - BİTLİS

"73 yıl sürgünden sonra vatanımızda iş yeri sahibi olduk" - BİTLİS - "73 yıl sürgünden sonra vatanımızda iş yeri sahibi olduk" - Lokantandan detaylar - İş yeri sahibinin yemek yapmasından detaylar - Üç çocuk annesi Sevilay Tayfur ile röportaj - Ahlat'taki Ahıskalı Türklerin Temsilcisi Mansur Baytaroğlu ile röportaj - Detaylar"73 yıl sürgünden sonra vatanımızda iş yeri sahibi olduk" - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Bitlis 'in Ahlat ilçesine yerleştirilen Ahıskalı Tayfur çifti, devlet desteği ile açtıkları restoranda Ahıska, Özbekistan, Ukrayna ve Rusya'nın yemeklerini sunuyor - Tayfur: - "2016'da buraya yerleştik. Şu anda çok şükür evimiz var. İş yerimizi de açtık. İnşallah daha da iyi olacağız. Ahıskalılar olarak 73 yıl sürgünden sonra vatanımıza gelerek iş yeri sahibi olduk"BİTLİS (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Bitlis 'in Ahlat ilçesine yerleştirilen Ahıskalı çift, KOSGEB'den aldığı 50 bin lira hibeyle restoran açtı.Ahlat Kaymakamlığı Proje Birimince hazırlanan "Ahıska Sofrası" projesi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığınca (KOSGEB) kabul edildi.Ahıskalı Yasin ve Sevilay Tayfur çifti, projenin kabul edilmesinin ardından açtıkları iş yerinde, halkı Ahıska, Özbekistan, Ukrayna ve Rusya'nın yemek kültürüyle tanıştırdı.Kaymakamlık ve belediyenin sunduğu desteklerle iş yerini açan Tayfur çiftinin yaptıkları yemeklere yöre halkı ilgi gösteriyor.Üç çocuk annesi Sevilay Tayfur, AA muhabirine, 1,5 yıl önce Ahlat'ta geldiklerini, ardından Türk vatandaşlığına geçtiklerini söyledi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansınca (DAKA) Ahıskalı Türkler için açılan girişimcilik kursuna katıldığını anlatan Tayfur, şöyle konuştu:"Daha sonra proje kapsamında KOSGEB'den 50 bin lira hibe aldık ve restoranımızı açtık. İlçe halkı yemeklerimizi beğeniyor. İş yerimizde her türlü yemek var. Burada Özbek pilavı, Ahıska mantısı, hinkal, haçapuri, mercimek ile Ukrayna'nın borç çorbalarını yapıyoruz. Borç çorbası Ukranya'da meşhurdur. İşimiz iyi giderse burayı büyütmeyi ve istihdama katkı sunmayı planlıyoruz. İş yerinde şu anda 3 kişiyle çalışıyoruz."Sürgün nedeniyle 27 yıl Ukrayna'da yaşadığını ve liseyi orada okuduğunu aktaran Tayfur, "2016 yılında buraya yerleştik. Şu anda çok şükür evimiz var. İş yerimizi de açtık. İnşallah daha da iyi olacağız. Ahıskalılar olarak 73 yıl sürgünden sonra vatanımıza gelerek iş yeri sahibi olduk." dedi.
Ahlat'taki Ahıskalı Türklerin Temsilcisi Mansur Baytaroğlu ise sürgün nedeniyle halk olarak 73 yıl Özbekistan ve Ukrayna'da yaşadıklarını anımsattı.Daha sonra Ahlat ilçesine yerleştirildiklerini ifade eden Baytaroğlu, "Farklı yemek kültürlerini buraya taşımak için bu restoranı açtık. İnşallah güzel olur. Önümüzde birçok proje var. Allah'ım vatanımızı, Cumhurbaşkanımızı ve Başbakanımızı kazadan beladan korusun." dedi.
Vatandaşlardan Mesut Uzunpolat da Ahıskalıların açtığı restoranda yediği yemekleri çok beğendiğini dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile