KAPADOKYA TEKNO PARK DIŞ GÖRÜNTÜSÜ
-LABORATUVAR ÇALIŞMALARINDAN GÖRÜNTÜLER
-DOÇ. DR. ADEM ÇARBOĞA İLE RÖPORTAJ
( NEVŞEHİR )- Türkiye’de ilk defa mikron boyutlarda ferro alaşım üretimi yapıldı- Türkiye’de ilk defa ferro alaşımlar mikron boyuta getirildi NEVŞEHİR
- Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bünyesinde bulunan Kapadokya Teknopark’ta daha önce ABD, Çin ve Almanya’dan getirilen ferrobor tozu üretilmeye başlandı. ABD, Çin ve Almanyan’dan getirilerek Türkiye’nin bir çok alanda kullandığı ferrobor tozu Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi bünyesinde bulunan Kapadokya Teknopark’ta üretilmeye başlandı. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kapadokya Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren ve üniversite öğretim üyeleri tarafından kurulan BC Teknoloji Danış. İmalat Ltd. Şti. ülkemizin önemli ihtiyaçlarından olan ve bugüne kadar yurtdışından yüksek maliyetlerle ithal edilen ferrobor, ferrotitanyum, ferrovanadyum, Ferro niobyum gibi Ferro alaşım tozlarını mikron boyutlarda üreterek bir ilk gerçekleştirdi. Bu mikron tozlar kaplama, toz metalürjisi, döküm sanayi, elektrod üretimi gibi birçok önemli sektörlerde kullanılıyor. Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim görevlisi Doç. Dr. Cemal Çarboğa yaptığı açıklamada, "ABD’den 5 bin liraya getirdiğimiz ferrobor tozunu biz çok rahat ve daha kaliteli ve düşük miktarlarda mikron seviyeleri daha düşük miktarda 350 veya 400 liraya mal edebiliyoruz" dedi.
Çarboğa, “Biz yerli üretim olan ferroborlarımızı granür halinde alıyoruz. Ve bunları nano ve mikron boyutlara getiriyoruz. İstenilen mikron boyutlara getirebiliyoruz. Nano çalışmalarımız devam ediyor. Onda da bir sonuca vardık. Sadece bor karbor olarak değil ferrovanadyum, Ferro niobyum, ferrosilisyum yani bütün ferro alaşımlarını nano ve mikron boyutlarda gerçekleştiriyoruz. Daha önce bunları temin etmemiz zordu. Çin’den, ABD’den, Almanya’dan bir çok ülkeden ve yüksek miktarlarda getirtebiliyorduk. Maalesef bunlar projelerimizden devletimizin parasını aktararak getirebiliyorduk. Kendi cebimizden değil de projeler vasıtasıyla getirtebiliyorduk. ABD’den 5 bin liraya getirdiğimiz ferrobor tozunu biz çok rahat ve daha kaliteli ve düşük miktarlarda mikron seviyeleri daha düşük miktarda 350 veya 400 liraya mal edebiliyoruz. Bu da kendi öz kaynaklarımızı daha doğru kullanım yolunda büyük bir adım olarak değerlendiriyoruz” dedi.
“Türkiye’de ilk defa üretimi yapılıyor” Doç. Dr. Cemal Çarboğa bu ürünün Türkiye’de ilk defa üretimi yapıldığını ve yurtdışından getirilen ürünlerden daha kalitelisin ürettiklerini söyledi.
Çarboğa, “Türkiye’de ilk defa üretimi yapılıyor. Siparişlerimiz de geliyor. Buradaki en büyük avantajda akademik olarak tozları değerlendiriyoruz. Ölçülendiriyor, sınıflandırıyor ve ona göre de bir uzman yardımıyla kişilere, akademisyenlere, dökümcülere, kaplama yapan firmalara gönderiyoruz” diye konuştu.
(COŞ-TB-
ABD ve Çin’den alınan ferrobor tozu artık Türkiye’de imal ediliyor
İLGİLİ VİDEOLAR
Üniversiteli Burçin mezun olup çiftçiliğe başladı, ilçedeki ilk mango hasadını yaptı
29 Ağustos 2021 Pazar
- Hindistan'da yerli üretim 'dünyanın ilk DNA bazlı' Covid-19 aşısına acil kullanım izni
21 Ağustos 2021 Cumartesi
Tarihi yapıları yüzlerce yıl ayakta tutabilecek harç geliştirirdiler
19 Ağustos 2021 Perşembe
TİSAŞ, ihracatını yüzde 50 artırmayı hedefliyor
19 Ağustos 2021 Perşembe
Türkiye'deki raylı sistemlerin akülerini ASPİLSAN üretecek
7 Ağustos 2021 Cumartesi
- Dokuz Eylül Üniversitesi, yeni güneş enerjili aracını tanıttı
30 Temmuz 2021 Cuma
Balıkesir’de şeker hastaları doyasıya dondurma yiyebilecek
14 Temmuz 2021 Çarşamba
Yerli ve milli itfaiye aracı birinciliği göğüsledi
13 Temmuz 2021 Salı
Diyarbakır'da 'Yüzde 100 Yerli Üretim, Yüzde 100 Milli Düşünce' sempozyumu yapıldı
5 Temmuz 2021 Pazartesi
“Kanal Temiz” teknesi Dalyan'da temizliğe başladı
2 Temmuz 2021 Cuma