AFYONKARAHİSAR - İş insanı tıbbi ve aromatik bir bitki olan "amarant" üretiminde söz sahibi olmak istiyor - Amarant tarlasının ekilmesi (drone) - Tarladaki amarant bitkisinin görüntülenmesi - Amarant çiçekleri - Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek'in amarant tarlasını ziyaret etmesi - İş insanı Cengiz Aşkın ile röportajİş insanı tıbbi ve aromatik bir bitki olan "amarant" üretiminde söz sahibi olmak istiyor - Afyonkarahisar 'da 300 dönüm alanda ekim yapan Cengiz Aşkın: - "Kozmetik sanayisinde yağı kullanılıyor. Gıda sektöründe tohumu un haline dönüştürülerek ekmek ve hamur işleri yapılıyor" - "Bu bitkiyi ülkemize yurt dışından ithal ediyoruz. Faydası saymakla bitmiyor. Bu bitkinin farklı türde 86 çeşidi var. Biz üç çeşidinin üretimi yapıyoruz"AFYONKARAHİSAR (AA) - ARİF YAVUZ - Afyonkarahisar lı girişimci 46 yaşındaki Cengiz Aşkın, iki yıl deneme ekimlerinde başarılı sonuçlar aldığı "amarant" bitkisini, ekonomik getirisi yüksek olduğu için Türkiye'de yaygınlaştırmayı hedefliyor.Rusya ve Ukrayna'da yaklaşık 20 yıldır kozmetik sektöründe hizmet veren iş insanı Aşkın, verimiyle dikkat çeken amarant bitkisini memleketi Sinanpaşa ilçesine bağlı Balmahmut köyünde yetiştirmeye karar verdi.Yurt içinden temin ettiği bitkinin tohumlarının 2019 ve 2020 yılında küçük ölçekli ekimini yapan Aşkın, arazideki verim oranı ile laboratuvar analizleri de yüksek çıkınca bu yıl 300 dönüm araziye amarant ekimi yaptı.Aşkın, AA muhabirine, amarant bitkisinin dünya genelindeki pek çok ülkede yaygın olarak üretildiğini, gıda olarak insanların tükettiğini söyledi.
- "Tohumundan elde edilen yağı kozmetik sanayisinde kullanacağız"Deneme ekimlerinden istedikleri sonucu alınca kolları sıvadıklarını aktaran Aşkın, "İnşallah, ekimin 15'inden sonra da hasadımızı yapacağız. Şu an itibarıyla ürünlerimiz yarım metreye yaklaştı. Zaten fazla su isteyen bir bitki değil." dedi.
Aşkın, tıbbi ve aromatik bir bitki olan amarantın çok çeşitli yerlerde kullanıldığını belirterek, şöyle konuştu:"Kozmetik sanayisinde yağı kullanılıyor. Gıda sektöründe tohumu un haline dönüştürülerek ekmek ve hamur işleri yapılıyor. İçerisinde gluten de yok. Yine yapraklarından bitki çayı oluyor. Sap kısmından da yem yapılarak hayvanlara besleyici bir yiyecek haline geliyor. Hasadın ardından amarantın tohumundan elde edilen yağı kozmetik sanayisinde kullanacağız. Bu bitkiyi ülkemize yurt dışından ithal ediyoruz. Faydası saymakla bitmiyor. Bu bitkinin farklı türde 86 çeşidi var. Biz üç çeşidinin üretimi yapıyoruz." - Görsel şölen de sunuyorAmarant bitkisinin, sarımsı, kırmızımsı ve bordo renk tonlarıyla görsel bir şölen de sunduğunu vurgulayan Aşkın, "Ağustos ve eylülde amarantlar çok farklı güzelliğe kavuşuyor. O dönemde fotoğraf çektirmeye herkesi amarant tarlamıza bekliyoruz." dedi.
AFYONKARAHİSAR - İş insanı tıbbi ve aromatik bir bitki olan 'amarant' üretiminde söz sahibi olmak istiyor
İLGİLİ VİDEOLAR
Red Bull Car Park Drift’te Berfu Tutumlu mutlu sona ulaştı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
İşgalci Yunan askerleri tarafından Afyon’da çekilen fotoğraflar bir kitapta toplandı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
115 ülkeye ihraç edilen kuru kayısıda hedef Uzak Doğu ve Brezilya’ya ihracatı arttırmak
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Silifke’de çilek fideleri toprakla buluşuyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Yeraltı suları kullanıldı, kuraklığa rağmen Konya Ovası'nda pancarda verim düşmedi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Zafer Treni yolcuları sabah namazını Kocatepe’de kıldı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Zafer Treni 'Büyük Taaruz'un başladığı Afyon Kocatepe’ye ulaştı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Rahvan atlar ‘Zafer’e koştu
29 Ağustos 2021 Pazar
20 yıldır ahşabı sanat eserine dönüştürüyor
29 Ağustos 2021 Pazar
Otomobil patpata arkadan çarptı: 3 yaralı
29 Ağustos 2021 Pazar