Agave ağacı
-Röportaj
( ANTALYA )-UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan ageve bitkisi antik kentte çiçek açtı-25 yıl sonra kazı alanında ilk kez çiçek açmış olarak görüntülendi ANTALYA
- Antalya’nın Kaş ilçesi yakınlarındaki Patara Antik Kenti’nde, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) dünya mirası listesinde yer alan agave bitkisi görüldü.
Halk arasında ‘sabır otu’ olarak da bilinen agave bitkisi, Kaş'a 42 kilometre uzaklıktaki eski çağlarda Likya uygarlığının başkenti Patara Antik Kenti’nde görüntülendi. Yıllar sonra çiçek açan bitki kameralara yansıdı. Anavatanı Orta Amerika olan kaktüs türü iki agave bitkisinin çiçek açması, bölgede çalışan kazı işçilerini de mutlu etti. Yüzyılın bitkisi Bütün çöl bitkileri gibi oldukça uzun ömre sahip agavenin 60 ile 100 yıl arasında yaşayabildiği ancak buna rağmen ömrü boyunca sadece bir defa çiçek açtığı ve tohumlarının toprağa düşmesiyle yeniden yeşerdiği öğrenildi. 25 yıl sonra çiçek açtı Patara Antik Kazıları Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan, Likya’nın başkentinde görüntülenen agave bitkisine ilişkin, “1994 yılından bu yana agave bitkisinin hiç çiçeğini görmedik. Onu bu sene verdi. Agaveler bütün ömürlerini sadece bu tohumlu çiçeği yapabilmek için enerji toplayarak geçiriyor. Üzerindeki tohumları yere dökülüyor ve çiçek kendisini ölüme terk ediyor. Hayat böyle bir şey zaten. Bir şey ölüyor, bir şey doğuyor.” ifadelerini kullandı.
Agave bitkisi Likya’nın başkentinde çiçek açtı
İLGİLİ VİDEOLAR
İzmir'de feci kaza: 5 yaralı
31 Ağustos 2021 Salı
Fırında korkutan yangın
31 Ağustos 2021 Salı
Şiddetli yağış kazaya neden oldu: 6 yaralı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kazada lüks araç hurdaya döndü: 5 yaralı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
İlkadım’da zafer konvoyu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Sağanak yağış sonrası pazar alanı sular altında kaldı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Açık camı fırsat bilip 200 bin liralık vurgun yapan şahıs kamerada
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Sürücünün araçtan fırlayıp hayatını kaybettiği kaza güvenlik kamerasında
30 Ağustos 2021 Pazartesi
500 bin TL değerindeki ziynet eşyasını almak üzereyken suçüstü yakalandı...O anlar kameralara yansıdı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
2 kişiyi ağır yaraladığı iddia edilen 3 şüpheli adliyeye sevk edildi
30 Ağustos 2021 Pazartesi