Ahmici'de katledilen 116 Boşnak dualarla anıldı - VİTEZ
: - Ahmici köyündeki anma töreninden detaylar - Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic'in konuşması - Ahmici köyündeki şehitlik - Köyün imamı Mahir Husic'in konuşması - Ahmici'deki katliamda eşini kaybeden Habiba Ramic'in konuşmasıAhmici'de katledilen 116 Boşnak dualarla anıldı - Bosna'daki savaşta Vitez şehri yakınlarındaki Ahmici köyünde Hırvat askerler tarafından öldürülen 116 Boşnak, katliamın 25. yılında anıldı - Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegovic: - "Burada 32 kadın, 3 aylık bir bebek ve 82 yaşındaki bir ihtiyar dahil 116 kişi öldürüldü. Ahmici'den çıkartacağımız iki ders var. Yaşananları unutmamak ve tekrarlanmaması için mücadele etmek"VİTEZ (AA) - Bosna'daki savaşta (1992 - 1995) ülkenin orta kesimlerindeki Vitez şehrin yakınındaki Ahmici köyünde, Hırvat Savunma Konseyi (HVO) birlikleri tarafından katledilen 116 Boşnak, katliamın 25. yılında dualarla anıldı.Ahmici köyündeki törene, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic'in yanı sıra kurban yakınları ve vatandaşlar katıldı.
Törende, şehitlerin defnedildiği mezarlık ziyaret edildi, hayatını kaybedenler için Kur'an - ı Kerim okundu.Boşnak lider İzetbegovic, Ahmici'de katledilen Boşnak sivillerin anısını yaşatmanın bir görev olduğunu belirterek "Ahmici'de yaşanan korkunç günün üzerinden 25 yıl geçti. Burada 32 kadın, 3 aylık bebek ve 82 yaşındaki bir ihtiyar dahil 116 kişi öldürüldü. Ahmici'den çıkartacağımız iki ders var. Yaşananları unutmamak ve tekrarlanmaması için mücadele etmek." ifadelerini kullandı.Savaşta BM barış gücü bünyesinde görev yapan ve katliamın ardından köye ilk gelenler arasında bulunan emekli İngiliz subayı Bob Stewart da o gün köye geldiğinde ilk önce yıkılmış camiyi gördüğünü anlatarak "Boşnaklar gelip kadın ve çocukların öldürüldüğünü söyledi.
Evler yıkılmıştı. Yapılanları gördüğümde çok üzülmüştüm. Gözlerime inanamamıştım. Savaşta sivillerin öldürülmesini aklım almıyor. İnsanlar çok kötü olabiliyor." diye konuştu.
Ahmici'deki katliamda eşini kaybeden Habiba Ramic, köye geri dönecek cesareti olmadığından bugün Bosna Hersek 'in Zenica şehrinde yaşadığını belirterek her 16 Nisan sabahı burada yaşananları hatırlayarak uyandığını söyledi.
Köyün imamı Mahir Husic de burada yaşananların asla unutulmayacağını vurgulayarak törende okunan ilahi ve kasidelerle Ahmici'de yaşanan acılara dikkat çekmek istediklerini sözlerine ekledi. - Ahmici köyünde ne oldu?Bosna'daki savaşta (1992 - 1995), HVO'ya mensup askerler, 16 Nisan 1993'te sabah ezanında Ahmici köyünü basarak burada 32'si kadın, 11'i çocuk olmak üzere toplam 116 Boşnak sivili katletti.Ahmici'de katledilenler arasında, daha sonra yanmış bedeni fırından çıkarılan 3 aylık bir bebek de bulunuyordu.Hollanda'nın Lahey şehrindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Ahmici'de yaşananları "insanlığa karşı suç" olarak nitelendirmiş ve dönemin HVO komutan ve askerlerine 6 ila 25 yıl hapis cezaları vermişti.
İLGİLİ VİDEOLAR
Büyükçekmece’de 30 Ağustos Zafer Bayramına özel konser
31 Ağustos 2021 Salı
Hakkari’de 30 Ağustos Zafer bayramı konseri
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Osmaniye’de pedallar şehitler için çevrildi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
İlkadım’da zafer konvoyu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Evlat nöbetindeki aileler HDP önünde 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
30 Ağustos’u 3024 rakımlı tepeye Türk Bayrağı dikerek kutladı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
İşgalci Yunan askerleri tarafından Afyon’da çekilen fotoğraflar bir kitapta toplandı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Devlet erkanı Büyük Zafer’in 99’uncu yıl dönümünde Anıtkabir’de
30 Ağustos 2021 Pazartesi
30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Gaziantepli şehitler unutulmadı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 99. yılı törenle kutlandı
30 Ağustos 2021 Pazartesi