- Semer yapımı detay görüntü - Semer ustası Mehmet Altuner ile röp. - Detaylar - Semer takılmış hayvanıyla yürümesiAkseki'nin son semercisi mesleğinin yaşamasını istiyor - Antalya 'nın Akseki ilçesinde yaşayan Mehmet Altuner, 16 yaşından bu yana, 57 yıldır el emeği göz nuruyla yaptığı semerciliğin yok olmasını istemiyor - Altuner: - "Benim dönemin ustaları ölüp gitti, yerlerine kimse gelmedi. Bir ben kaldım koca Akseki'de" - "Oğlum öğretmen oldu, çırağım yok, daha önce de olmadı. Mesleğimiz yok olup gidecek diye ödüm kopuyor. Üzerime düşecek bir görev olursa her zaman hazırım. Ben, severek yaptığım zanaatımın benim ölümümle son bulmasını istemiyorum"ANTALYA (AA) - ABDULLAH ÇATLI - Aksekili Mehmet Altuner, 16 yaşında başladığı ve 57 yıldır el emeği göz nuruyla sürdürdüğü semercilik mesleğinin yaşamasını istiyor. Antalya 'nın Akseki ilçesi Güzelsu Mahallesi'ndeki evinde bulunan atölyesinde semer üreten 73 yaşındaki Mehmet Altuner, eskiden kendisi gibi onlarca semerci esnafının olduğu ilçede, at, eşek gibi taşımacılıkta kullanılan hayvanların yerini artık motorlu araçların almasıyla mesleğinin yok olmasından endişe ediyor.Mesleğini gençlere aktaramamasının burukluğunu yaşadığını belirten Altuner, "Benim dönemin ustaları ölüp gitti, yerlerine kimse gelmedi, bir ben kaldım koca Akseki'de." dedi.
Eskiden köylere çalışmaya gittiklerini, "başlarını kaşıyacak" zaman bulamadıklarını söyleyen Altuner, şöyle devam etti:"Mesleğimize heves vardı, merak vardı. Hayvan çoktu. Her evin önünde bir hayvan vardı. Etrafımızdaki köylerden semer yaptırmak için gelirlerdi. Hiçbir zaman boş kalmazdık. İş yetiştiremezdik. Şimdi merkep kalmadı. Tek tük tamir gelirse onları yapıyorum ve sanat bitti."Altuner, 4 yıllık çıraklığının ardından kendi atölyesini kurduğunu anlatarak, ancak şimdi ne yetiştirecek bir çırak bulabildiğini ne de kendi çocuklarına mesleğini aktarabildiğini ifade etti.
Altuner, "Oğlum öğretmen oldu, çırağım yok, daha önce de olmadı. Mesleğimiz yok olup gidecek diye ödüm kopuyor. Üzerime düşecek bir görev olursa her zaman hazırım." diye konuştu.
Gençliğinde bir semeri 2 - 3 günde tamamladığını anlatan Altuner, şu anda bir semeri bir haftada ancak yapabildiğini ifade etti.
Bir semerin 400 - 450 liraya mal olduğunu aktaran Altuner, malzemeyi sahibi temin ederse 200 - 250 liraya yaptığını belirtti.
- "Artık senede 2 - 3 müşteri geliyor"Altuner, "Eskisi gibi malzeme yok, olan da pahalı. Keçe ve deri bulunmuyor. Her şey zorlaşıyor. Artık senede 2 - 3 yeni semer yaptırmak için müşteri ancak geliyor." dedi.
Semerciliğin ata mesleği olduğunu söyleyen Altuner, mutlaka korunması gerektiğini kaydetti.
Semer yaparken 20 farklı alet kullandığını anlatan Altuner, şöyle devam etti:"Bu zanaat, köpeğin ayağından diken çıkarıp, iğne ile kuyu kazar gibi el emeği ile meydana geliyor. Semerde malzeme olarak ağaç, çuval, kamış, sahtiyan ve keçe kullanıyorum. Semeri iyi yapmazsan hayvanın sırtına oturmaz ve ona eziyet verir. Semerin iskeleti şimşir, kavak, meşe ve dut ağacındandır. Başka ağaçlardan iskelet olmaz. Malzemesi iyi olursa benim yaptığım bir semer 20 - 30 yıl gider. Ben, severek yaptığım zanaatımın benim ölümümle son bulmasını istemiyorum."Altuner, semer yapımını şöyle anlattı:"Kamışı bütün olarak alıp ikiye bölüyorum. Semerin iskeletini oluşturan ağaçları birbirine çattıktan sonra kamışları çuvalın içine dolduruyorum. Ağaçları kalıp olarak kullanıyorum. Daha sonra çuvalı dikiyorum. Ağaçları söküp çuvalın üstüne deri çekiyorum. Bunu bağladıktan sonra hayvanın sırtını acıtmaması için önemli bir parça olan sırf koyun yününden yapılmış keçesini de çekip ağaçla bağlantısını yapıyorum. Böylece semeri tamamlıyorum."
Akseki'nin son semercisi mesleğinin yaşamasını istiyor - ANTALYA
İLGİLİ VİDEOLAR
Kayseri’de ‘Aspir’ hasadı başladı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Maltepe’de elektrikli otomobillerden ‘sessiz’ 30 Ağustos konvoyu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Yorulan koyunu ahıra kadar sırtında böyle taşıdı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Bayburt’ta 100- 150 yıllık sandıkların yer aldığı 'Sandıkların Hikâyesi' yarışması sona erdi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Trenin çarptığı 8 büyükbaş hayvan telef oldu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Asırlık yarış ödülle sona erdi
29 Ağustos 2021 Pazar
Muş'ta silajlık mısır hasadına başlandı
29 Ağustos 2021 Pazar
İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan barajlarda tehlikeli düşüş
29 Ağustos 2021 Pazar
Asırlık gelenek başladı, kınalı koçlar suya atlamak için sıralandı
29 Ağustos 2021 Pazar
Diyarbakır’da eğitim hazırlıkları başladı
29 Ağustos 2021 Pazar