Dünyada iç organlarıyla birlikte mumyalanan tek örnekler olma unvanına sahip olan İlhanlı soyluları, Amasya Müzesi'nde sergileniyor.

Kente gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken mumyalar, İlhanlılar Dönemi'nde, Moğollar tarafından zehirlenerek ya da boğularak öldürüldükleri tahmin edilen Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar, Amasya Emiri İşbuğa Noyan, Amasya'da hükmetmiş olan İzzettin Mehmet Pervane Bey, eşi ve 2 çocuğuna ait olduğu belirtiliyor. Mumyalar, Mısır'dakilerin aksine iç organları çıkartılmadan mumyalanan ilk Türk ve Müslüman mumyalar olma özelliğini taşıyor.

Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, 'Müzeye gelen ziyaretçiler ilk önce mumyaları görmek istiyorlar. Mumyalardan 4 tanesi çocuk, 4 tanesi yetişkin toplam 8 adet mumya sergiliyoruz. Mumyaların diğer özelliği ise Müslüman olmaları ve iç organlarının içerilerinde bulunuyor olmasıdır. Müzemize 2002 yılında belgesel kanal 'National Geographic' araştırmacıları geldi ve mumyalar üzerinde endoskopik incelemelerde bulundu, röntgenleri çekildi. İnceleme esnasında iç organların hala mumyalar içerisinde olduğu tespit edildi. Özellikle çocukların yaşamış oldukları, beslenmeden kaynaklanan hastalıkları dahi tespit edildi. Mumya dendiği zaman akla ilk gelen Mısır mumyalarıdır. Ama buradakiler Mısır mumyalarından farklıdır. Çünkü oradaki mumyaların tamamının iç organları çıkartılmıştır. Bizdekilerin ise iç organları halen içlerinde durmaktadır.'dedi.

MÜZEDE 6 BİN CİVARINDA ARKEOLOJİK ESER BULUNUYOR

Amasya Müzesinde mumyaların dışında, 6 bin civarında arkeolojik eser bulunduğunu aktaran Özdemir, 'Müzemizde ve depolarda teşhir ettiğimiz 12 bin 500 civarında sikkemiz mevcuttur. Bunun yanında 4 bin 500 adet etnografik olmak üzere toplam 23 bin civarında müzemizde tarihi eser sergilemekteyiz. Orta Karadeniz bölgesinin neolitik diyebileceğimiz, milattan önce 6 bin 500 yıllarına ait, Doğantepe beldesinde 2006 yılında yapmış olduğumuz çalışmalar sırasında, şu anda anadolunun 7 bin yaşındaki en yaşlı bebeğini bulduk.
O kazıda elde ettiğimiz buluntuları ve aile mezarlığını tek bir vitrin halinde Amasya'ya gelen ziyaretçilerimizin beğenisine sunuyoruz.

Ayrıca müzemizde Arkeoloji vitrininde teşhir ettiğimiz en önemli eserlerden biriside Hititler dönemine, milattan önce 1400 yıllarına ait, yine Doğantepe beldesinde çalışmalarda bulunmuş olan, dünyada eşine nadir rastlanan fırtına tanrısı diye bilinen, 'Teşup Heykelciği'ni de burada sergilemekteyiz. Amasya'nın kronolojisi milattan önce 6 bin 500'lü yıllardan başlayıp, Cumhuriyetin başlangıç yıllarına kadar ait olan eserleri müzemizde rahatlıkla gelip görebilirler. Amasya müzesine herkesi bekliyoruz.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile