Etkinlikten görüntü
-Konuşmalar
-kontrolden görüntü
-detaylar
( ANKARA -HD)- Büyükşehir Belediyesi personeline sigarayı bırakma ve obeziteyle mücadele konusunda destek oluyor- Psikolog ve diyetisyen kontrolünde devam eden ve bazı kurumlara da örnek olan projeye personel yoğun ilgi gösteriyor ANKARA
- "Tütünle Mücadele ve Sağlıklı Beslenme" projesiyle personeline sağlıklı yaşamın kapılarını açan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirdiği projeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi personelinin yoğun ilgi gösterdiği proje son aylarda diğer kurumlara da örnek oluyor. Ankara’daki bazı kurum ve kuruluşların da dikkatini çeken proje için Büyükşehir ile yoğun bir diplomasi trafiği yürütülüyor. Büyükşehir Belediyesinde, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen uzman psikolog ve diyetisyen eşliğinde yürütülen proje sayesinde çok sayıda personel sigarayı bırakırken, birçoğu da diyet programıyla obezliğe veda ediyor. Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığının Haziran 2017'de başlattığı ve 2 yıl sürecek projede etkili sonuç alınırken, uzmanlar personelle birebir görüşmeler yaparak, gerekli hallerde ilaç tedavisi de uyguluyor. Ücretsiz ilaç desteği Sigarayı bırakmak isteyen personele önce karbonmonoksit cihazıyla ölçüm yapılarak, vücudundaki karbonmonoksit miktarı tespit ediliyor. Daha sonra bazı testler yapılarak, sigarayı bırakamamasının altında yatan nedenler araştırılıyor. Tütünle mücadelede öncelikle personelin davranışsal terapilerle sigarayı bırakması sağlanırken, terapi sonrası bir sonuç alınamaması durumunda ise personel Ulus Devlet Hastanesine yönlendirilerek hekim eşliğinde ücretsiz ilaç tedavisine geçiliyor. "Sigarayı seviyorum, bırakmak istemiyorum" cümlesini sık sık duyduklarını, tedavinin başlamasıyla birlikte sigaranın yaşamlarından çaldığı şeyleri gören personelin fikir değiştirip sigarayı bırakmak istediğine dikkat çeken uzmanlar, kişinin tütünü zihinde bırakınca yaşamından da tamamen çıkarabildiğini vurguluyor. Sigarasız yaşama "merhaba" diyorlar Sigarasız bir yaşama "merhaba" diyerek sağlıkla nefes almak isteyenler için temel koşulun zihinde bitirmek ve irade olduğunun altını çizen uzman psikologlar, sigarayı bırakmak isteyenlerin dışında eşine, çocuğuna hatta torununa söz verdiği için gelenlerin de ağırlıkta olduğunu söyledi.
Yapılan görüşmeler ve uygulanan tedavi sonrası günde 1,5 paket sigara içenlerin bile artık kokusundan rahatsız olduğunu ifade eden uzmanlar, personelin sağlıklı nefes almanın tadını çıkarmaya başladığını anlattı. Obeziteye son ver, sağlıklı yaşa Programda obeziteyle mücadelede de olumlu sonuçlar alınıyor. Diyetisyenler tarafından yapılan testlerde obez olduğu tespit edilen personelden önce kan tahlili isteniyor. Yağ ve kas analizi ile bazal metabolizma hızının ölçümüyle devam eden diyet programı ile de personelin günlük yaşantısında ne tür besinler tükettiği belirleniyor. Programın ileri aşamasında ise kişiye özel bir diyet listesi hazırlanıyor. Birebir görüşmelerle 2 haftada bir kontrolleri yapılan ve tartılan personelin ayda ortalama 4 kilo vermesi sağlanıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, obeziteye ve sigaraya karşı savaş açtı
İLGİLİ VİDEOLAR
Yangında ağır yaralanmıştı, hayatını kaybetti
26 Ağustos 2021 Perşembe
Çankaya’da Ağustos sıcaklarında havuz keyfi
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Türk Kızılay Bursa'dan iş garantili eğitime destek
24 Ağustos 2021 Salı
Korona virüs sonrası saç dökülmeleri çoğaldı
23 Ağustos 2021 Pazartesi
Ereğli'de yangın: 1 kişi yaralandı, 2 kişi zehirlendi
23 Ağustos 2021 Pazartesi
Mardin’de minareden aşı çağrıları yapılmaya başlandı
22 Ağustos 2021 Pazar
Ahlatlılar güne Van Gölü’nde yüzerek başlıyor
22 Ağustos 2021 Pazar
96 yaşındaki asırlık çınardan aşı çağrısı
12 Ağustos 2021 Perşembe
Jeneratörün egzoz gazı faciaya sebep oldu: 1 ölü, 3'ü çocuk 11 kişi tedavi altında
9 Ağustos 2021 Pazartesi
Esenyurt'ta temmuz ayında da hizmet maratonu devam etti
2 Ağustos 2021 Pazartesi