ANTALYA - Anne ve oğlunun iyilik hareketi binlerce canlıya 'yaşam' oldu

ANTALYA - Anne ve oğlunun iyilik hareketi binlerce canlıya "yaşam" oldu - Seher Akyol'un sahilde kurduğu çadır - Çadırın içerisi - Seher Akyol'un sahilde yürümesi - Seher Akyol'un ve oğlunun çöp toplaması - Caretta yuvalarını koruma altına alması - Seher Akyol ile röportaj - Lise öğrencisi Taha Akyol ile röportajAnne ve oğlunun iyilik hareketi binlerce canlıya "yaşam" oldu - Antalya 'da kurduğu dernek aracılığıyla deniz kaplumbağalarının koruyucusu olan Seher Akyol ile 17 yaşındaki oğlu Taha, altı ay boyunca tespit ettikleri yuvaları korumaya alıyor, yavru caretta carettaların yolculuğuna eşlik ediyor - Seher Akyol: - "Manavgat'ta yaptığımız çalışmalar sayesinde 2020'de 62 bin caretta yavrusunu, 6 bin kök kum zambağı ile 2 Akdeniz foku yavrusunu koruduk, kurtardık" - "Zor bir süreç ama bir canlının neslini devam ettirmesine yardımcı olmak büyük mutluluk veriyor. Kalan ömrüm önce evladıma sonra carettalarıma feda olsun"ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya 'da sahilde yürüyüş yaparken gördükleri ölü bir deniz kaplumbağasından etkilenen anne ile oğlu, gönüllü koruyucuları oldukları caretta carettalar için 2 yıldır yaz aylarında çadırda "yaşam nöbeti" tutuyor.Manavgat ilçesinde turizm işiyle uğraşan 40 yaşındaki Seher Akyol ile 17 yaşındaki oğlu Taha'nın "iyilik" hikayesi, Sorgun Mahallesi'ndeki Mendirek Sahili'nde üzerinden arazi aracı geçmesi sonucu ölen bir deniz kaplumbağasını görmesiyle başladı.
Yakın bir bölgede ise kum yüzeyinde caretta yumurtalarını fark eden anne ve oğlu, büyük üzüntü yaşadı.Yumurtaları kum altına gömen ikili, nesli tükenme tehdidi altındaki caretta carettaların popülasyonunu artırmak ve onları korumak amacıyla harekete geçti.Sahile kurdukları çadırda "yaşam nöbeti" tutmaya başlayan Seher Akyol ile oğlu, gündüzleri arazi araçlarını sahilden uzaklaştırıyor, tespit ettikleri yuvaların etrafını da çıtalarla çevirerek koruma altına alıyor.İyilik mesaileri hava kararınca da bitmeyen ikili, geceleri yumurtadan çıkan yavruların denize ulaşıp ulaşmadıklarını kontrol ediyor, yuvalarında sıkışan kaplumbağaları kurtarıyor.Her gün sahilde yuvaları tespit etmek amacıyla ortalama 4 saat yürüyen Akyol ve oğlu, bu sırada ellerine aldıkları poşetlerle de çöpleri topluyor.Kurumlardan da destek almak amacıyla Deniz Kaplumbağaları Akdeniz Fokları Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği'ni (DEKAFOK) kuran Seher Akyol, sahil girişine hendek kazdırarak arazi araçlarının girmemesini ve geçen yıl 930 caretta yuvasını tespit ederek binlerce yavrunun denizle buluşmasını sağladı. - "Çadır kurarak gece gündüz carettaların izini sürüyoruz"Okullardan gelen öğrencilere de caretta yuvaları ile zambak bahçelerini gezdiren Seher Akyol, AA muhabirine, iki yıl önce carettaları koruyabilmek için işinden bir ay izin aldığını, carettaların yaşadığı zorlukları görünce işini bırakmak zorunda kaldığını söyledi.

Hayatlarını tamamen onlara adadıklarını aktaran Akyol, "Çadır kurarak gece - gündüz carettaların izini sürüyoruz. Başta öğrenciler olmak üzere yerli ve yabancı turistlere gönüllü ekolojik turizm turları yaptık. Buraya gelen ziyaretçileri caretta yuvaları, Akdeniz fokları ve korumaya aldığımız kum zambakları hakkında bilgi veriyor, bilinçlendiriyoruz." dedi.
- "Kalan ömrüm önce evladıma sonra carettalarıma feda olsun"Çöp toplama etkinlikleri yaptıklarına değinen Akyol, bu hareketin ilçenin her yerine ulaştığını dile getirdi.İlçenin tamamında kaplumbağalar konusunda bilgi verdiklerini, caretta carettanın yumurta bıraktığını görenlerin kendilerini aramaya başladığını anlatan Akyol, şöyle konuştu:"Manavgat'ta yaptığımız çalışmalar sayesinde 2020 yılında 62 bin caretta yavrusunu, 6 bin kök kum zambağı ile 2 Akdeniz foku yavrusunu koruduk, kurtardık. Kaplumbağaların gözüne bir kere baktık ve dünyamız değişti. Çok güzel bir evde oturuyordum. Tırnaklarım ojesiz olmazdı, topuklu ayakkabılarla gezer, her gün kuaföre giderdim. Şimdi ise ayaklarım çamurun, kumun içinden hiç çıkmıyor. Biliyorum radikal bir karar. Zor bir süreç ama bir canlının neslini devam ettirmesine yardımcı olmak büyük mutluluk veriyor. Kalan ömrüm önce evladıma sonra carettalarıma feda olsun. Ben yaşadığım sürece bunu devam ettireceğim. Nöbetimiz altı ay sürüyor."Lise öğrencisi Taha Akyol ise carettaların insan hataları nedeniyle ölmesine gönlünün el vermediğini söyledi.

Ders vakti dışında annesine sürekli yardımcı olduğunu belirten Akyol, bir canlının hayatını kurtarmanın kendisini çok mutlu ettiğini vurguladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile