'Ardahan Kongreleri ders kitaplarına girmeli'

" Ardahan Kongreleri ders kitaplarına girmeli" - Detay görüntüler - ARÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Makbule Sarıkaya'nın konuşması Ardahan Kongreleri ders kitaplarına girmeli" - 1. Dünya Savaşı sonrası Rus işgaline giren, Kars, Ardahan ve Batum'dan oluşan "Üç Sancak"ın işgalden kurtarılması için 100 yıl önce düzenlenen Ardahan Kongreleri'nin yıl dönümü dolayısıyla Ardahan Üniversitesince yapılacak olan uluslararası sempozyum için çalışmalara başlandı - ARÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Makbule Sarıkaya: - "Akademik düzeyde biliniyor, çalışılıyor ama Ardahan kongrelerini okul ders kitaplarına, kamuoyuna daha geniş kitlelere ulaştırılmasının tarihsel açıdan da büyük bir boşluğu dolduracağını düşünüyorum"ARDAHAN (AA) - 1. Dünya Savaşı sonrası Rus işgaline giren, Kars, Ardahan ve Batum'dan oluşan "Üç Sancak"ın işgalden kurtarılması için 100 yıl önce düzenlenen Ardahan Kongreleri'nin yıl dönümü dolayısıyla Ardahan Üniversitesince (ARÜ) yapılacak olan uluslararası sempozyum için çalışmalara başlandı.ARÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Makbule Sarıkaya, Ardahan Kongrelerine ev sahipliği yapan tarihi Kongre binasında gazetecilerle bir araya geldi. Sarıkaya, burada yaptığı konuşmada, Ardahan Kongreleri'nin tarihteki yerinin çok önemli olduğunu, söz konusu sempozyum ile bunun dahada önem kazanacağını kaydetti.
10'u yurt dışından olmak üzere yaklaşık 40 bilim insanının katılımıyla 20 - 22 Şubat tarihlerinde "100. Yılında Ardahan Kongreleri Uluslararası Sempozyumu"un düzenlenmesi için çalışmalara başladıklarını belirten Sarıkaya, bilim insanlarının sempozyumda konuyu bütün yönleriyle ele alacağını ifade etti.
Ardahan kongreli ile ilgili ders kitaplarında yeterince yer alınmadığını, sempozyumda bunun da ele alınacağına değinen Sarıkaya, şunları kaydetti:"Özellikle ilk ve orta öğretim ders kitaplarında çok fazla bilgiye rastlanılmamaktadır. Elviye - i Selase tarihi ile ilgili pek bilgi bulunmamakta. Bunların ders kitaplarına girmesinde fayda var, bölgenin tarihi açısından. Bu açıdan milli mücadele dönemindeki Ardahan kongrelerinin hak ettiği yere taşımanın faydalı olduğunu düşünüyoruz. Zaten bu sempozyumu düzenlememizin amacı da bu detayları ortaya çıkarmak. Akademik düzeyde biliniyor, çalışılıyor ama Ardahan kongrelerini okul ders kitaplarına, kamuoyuna daha geniş kitlelere ulaştırılmasının tarihsel açıdan da büyük bir boşluğu dolduracağını düşünüyorum."Makbule Sarıkaya, 1. Dünya Savaşı 1918'de sona erince imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile bu kez bölgede İngiliz işgalinin başladığını ifade ederek, İngilizlerin de Gürcü ve Ermenileri silahlandırıp Elviye - i Selase'yi onlara vaat etmesiyle Türklerin topluca kıyılmasına fırsat verildiğini anlattı. Ardahan 'ın da içinde bulunduğu Elviye - i Selase (Üç Sancak) yani Kars, Ardahan , Batum 1878'den itibaren Rus işgaline girdiğini aktaran Sarıkaya, şöyle devam etti:"Ve Müslümanlar için 40 yıllık kara günler başlamıştır. 1. Dünya Savaşı'nın başlaması ve 1915'de Sarıkamış Harekatı ile bölge kurtuluş umuduna kapılmış ise de Sarıkamış'taki yenilgi üzerine Rus işgali daha da ağırlaşmıştır. 1917'de Rusya'da meydana gelen devrim ile Ruslar savaştan çekilince ortaya çıkan otorite boşluğunu Ermeni ve Gürcüler doldurmaya ve Türkleri yok etmeye başlamışlardır."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile