Yıllar önce Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan 85 yaşındaki Mümin Özer, içindeki askerlik hasretini gidermenin sevincini yaşıyor. Yıllar sonra askerlik şubesine başvuran ve askere gitme isteği kabul edilen Mümin dede eline kına yaktı.

Bursa'da İstiklal Mahallesi'nde oturan 85 yaşındaki Mümin Özer, askere gitmek için Bursa Osmangazi Askerlik Şubesi'ne dilekçe verdi. 1948 yılında askerliğini Bulgaristan'da yapan Özer, yıllar sonra 1950 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldı. Bursa'ya gelen Özer, asker lisesine giderek subay olmak için müracaatta bulundu.

O yıllarda 2 çocuğu olan Özer, askeri lisedeki öğrencilerin kendi çocukları yaşında olduğunu görünce subay olmaktan vazgeçti. Ancak içindeki asker olma hayalini bir türlü kaybetmeyen Özer, 1 yıl önce muayene olmak için gittiği Çekirge Devlet Hastanesi bahçesinde iki astsubaya rastladı. Onlarla sohbet eden Özer, Türkiye'de askerlik yapmadığı için üzüldüğünü ve bu hasretle yanıp tutuştuğunu askerlerle paylaştı. Komutanlara askere gitmek istediğini söyleyen Mümin dedenin bu isteğini komutanlar gerekli olan mercilere ileteceklerini söyleyerek Özer'in telefon numarasını aldı.

2 gün sonra Özer'i arayan komutanlar Özer'e 1 gün askerlik yapabileceğinin müjdesini verdi. Haberi duyan Mümin dede telefonda gözyaşlarına boğuldu. Ertesi gün Osmangazi Askerlik Şubesi'nin kapısını çalan Özer, 1 günlüğüne de olsa asker olmak için şubeye dilekçe verdi.



16 TORUN 4 TORUN ÇOÇUĞU VAR

85 yaşındaki Özer'in 16 torun ve 4 torunu olmasına rağmen askere gitmek istemesi ailesi içinde de sevinçle karşılandı. Elindeki eski fotoğraflara bakarak hüzünlenen Özer'in yıllar öncesinden torununa askeri kıyafetli fotoğrafı ortaya çıktı. Asker olmayı çocukluktan beri hayal ettiğini söyleyen Özer, Türkiye'de askerlik yapamadığı için üzüldüğünü ancak askerlik isteği kabul edilince sevinçten gözyaşlarına boğulduğunu söyledi. 1950 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye geldiğini, orada askerlik yaparken dönemin hükümetinin kendilerine 19 ay 10 askerlik yaptırdığını söyledi. 40 gün fazladan askerlik yaptığını ifade eden Özer, 'Bulgaristan'da çekmediğimiz kalmadı. Askeriye kışlalarında Türklere kızgın tuğlalar taşıttılar. Çekemeyenlere kamçılarla vurdular. Sonra abim ve babamı alıp götürdüler. Sonra bizde Türkiye'ye geldik ' dedi.

Türkiye'de askerlik yapmadığı için içinde hep bir yara olduğunu söyleyen Özer, 'Göç ettikten sonra askeri liseye giderek subay olmak istedim. Ancak evli ve 2 çocuk sahibi olduğum için gidemedim. 85 yaşına geldiğimde askere gitmek istedim. Hastaneye tedavi olmak için gittiğimde iki komutana rastladım. Askere gitmek istediğimi söyledim onlara. Telefonumu aldılar ve 2 gün sonra beni aradılar. Askerlik şubesine dilekçe vermem halinde beni askere alabileceklerini söylediler. Bende dilekçe verdim ve isteğim kabul edildi ' diye konuştu.

Perşembe günü engelli çocuklarla birlikte Bursa Garnizon Komutanlığı'nda 1 gün askerlik yapacak olan Özer, gözyaşlarına hakim olamazken, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan kına gecesine katıldı. Asker kıyafeti giydirdiği torunu Deniz Mıhçı'yı kucağına alarak seven Özer, torununa şimdiden askerlik sevgisini aşıladığını söyledi.


'ÖLÜRSEM ŞEHİT KALIRSAM GAZİ OLURUM '

Askerlik hizmetini Türkiye'nin her yerinde yapabileceğini söyleyen Özer, vatan hizmetinde ayrımcılık olmadığını savundu. Türkiye'nin dört bir yanının cennet olduğunu belirten Özer, 'Ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum. Bundan daha güzel bir mertebe var mı? ' dedi. Türk bayrağını eline alarak 'Şehitler ölmez vatan bölünmez ' sloganları atan Özer perşembe günü askere uğurlanacak.

Askerlik Hayali 85 Yaşında Gerçek Oldu

Yıllar önce Bulgaristan' dan Türkiye' ye göç eden Mümin Özer, Bulgaristan' da 19 ay askerlik yapmasına rağmen ana vatanında askerlik yapma özlemini yaşadı. 85 yaşında olan Özer askerlik için yaptığı başvuru kabul edilince mutluluktan göz yaşlarını tutamadı. Engelli vatandaşlar ile günlük askere giden Özer' in eline kına yakıldı. Özer, '' Hayatım boyunca kendi vatanımda askerlik yapamadığım için içimde bir yara vardı '' dedi.

İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR

85 Yaşında Asker Oldu

12 Mayıs 2012 Cumartesi

85'lik Mehmetçik

10 Mayıs 2012 Perşembe

85 Yaşındaki 'Mehmetçik'

10 Mayıs 2012 Perşembe

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile