Özdebir'in açılış konuşması
-Reşat uzmen'in konunşmsı
-Adil buyan'ın konuşması
( ANKARA ) ANKARA
- Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Bizim karbon ayak izimizi sıfırlayabilmemiz lazım. Burada sıfır emisyonu olan nükleer santraller öne çıkıyor. Bunların içerisinde yeşil enerji diyebileceğimiz toryum reaktörlerinin öne çıktığını görüyoruz” dedi.
‘Türkiye Toryum Yakıtlı 4. Nesil Nükleer Reaktör Yapmak için Yola Çıkıyor’ adlı çevrimiçi toplantı düzenlendi.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise toplantının açılış konuşmasını yaptı. ASO’nun 10 yıldır nükleer teknolojiyle ilgilendiğini belirten Başkan Özdebir, “2015’den itibaren de Sanayi Bakanlığımızın destekleriyle tüm Türkiye’yi kapsayacak nükleer sanayi kümesi oluşturduk. Bu kümede 70 civarında firmamız var. Nükleer santrallere malzeme üretmekle ilgili sanayicilerimizin hazırlanması, bu konuya kendilerini sahiplenmesi için bir çalışma yürütüyoruz. Bu projemiz hala devam ediyor. Yola çıkış amacımız özellikle ülkemizde inşa edilmekte olan 4 adet nükleer reaktörün acaba ne kadar oraya kendi ürünlerimizi sokabiliriz. Bu tesisler içerisinde yerli malı oranını ne kadar artırabiliriz. Yaklaşık 22 milyar dolarlık bir yatırım. Bu yatırımın içerisinden Türkiye olarak bizim 5 6 milyar dolarlık bir payı kendimize alabilmemiz lazım” ifadelerini kullandı. “Destek verilirse Türkiye’nin nükleer teknolojisini üreten nükleer santraline sahip olacağız” Yurtdışında birçok nükleer santraller gezildiğini söyleyen Başkan Özdebir, “Bunları gördükçe bize bugüne kadar öcü olarak gösterilen bu alanın Türk sanayisinin kabiliyetleri içerisinde çok yapılabilir şeyler olduğunu da yaşamış olduk. Malzeme teknolojisinde birtakım eksikliklerimiz var. Onun için de gayretlerimiz var. Bir firmamız kümelenme desteği kapsamında nükleer korozyona dayanıklı çeliği de ürettiler. Şu anda testleri devam ediyor. Aslında yol verilirse, biraz destek verilirse Türkiye’nin nükleer teknolojisini üreten nükleer santraline sahip olacağız” şeklinde konuştu.
Yapılan geziler sayesinde ve araştırmalar kapsamında ergimiş tuz reaktörleriyle karşılaştıklarını söyleyen Başkan Özdebir, “Özellikle benim çok ilgimi çekti. Bir basınçlı kap değil. Bunun için çekirdek erimesi diye bir şey söz konusu değil. Bu anlamda güvenli bir şey oldu. Çalışması için kritik bir kütleye sahip olması gerekli. Kritik kütleyi böldüğünüz takdirde reaksiyonun kendi kendine bitebileceği, bu santrallerin 600 700 derece civarlarında çalıştığını gördük” ifadelerine yer verdi. Konuyu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a ilettiklerini söyleyen Başkan Özdebir “Bunun üzerine bir çalışma başladı.
Hepinizin malumu olduğu üzere bu alanda çalışabilmek için öncelikle ülkemizin uluslararası kuruluşlara bir deklarasyonda bulunması ve yol haritasını bildirmesi lazım. Burada işler tamamlandı veya tamamlanmak üzere. Sayın Cumhurbaşkanımız da tensip buyurdukları takdirde bu deklarasyonu ülke olarak yapıp fiili olarak bu konuda çalışmaya başlayabileceğiz” açıklamasında bulundu. “Karbon ayak izimizi sıfırlayabilmemiz lazım” Türkiye’nin her yıl 50 milyar civarında cari açığın enerjiden kaynaklı olduğunu bildiren Başkan Özdebir, “Türkiye enerji bağımlısı bir ülke. Yavaş yavaş kendi milli kaynaklarımıza dönmeye çalışıyoruz. Bunların içerisinde yerli kömür var, yenilenebilir enerji var. Şu anda dünyanın en büyük sorunu en büyük tehlikesi global ısınma. Burada bizim karbon ayak izimizi sıfırlayabilmemiz lazım. Burada sıfır emisyonu olan nükleer santraller öne çıkıyor. Bunların içerisinde yeşil enerji diyebileceğimiz Toryum Reaktörlerinin öne çıktığını görüyoruz. Bir başka neden ise şu ana kadar 3’üncü nesil reaktörler dünyada yapıldı. Bunların yerine devreye girecek olan M3 tuz reaktörlerinin çok daha güvenli olması nedeniyle bu yolu seçtik” değerlendirmelerinde bulundu. Şu anda söz konusu olan reaktörün yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumla fizyon reaksiyonunun başlatıldığı ergimiş tuz reaktörü olduğu bilgisini veren Başkan Özdebir,” Yapmış olduğumuz taramalarda özellikle Amerika’da Türkiye’den mezun olmuş çalışan çok sayıda mühendisimize de rastladık. Bu da bize ayrı bir güven verdi” diye konuştu.
Dr. Reşat Uzmen ise nükleer reaktör ile Türkiye’nin önüne birçok imkan açılacağını belirterek, “Toryum- ETR bileşenlerinin testleri, incelenmesi, imali konularında uluslararası iş birliği ile malzeme bilimi ve nükleer kimya konusunda ciddi bir atılım sağlanacaktır. Kullanılacak toryumun milli kaynaklardan üretilmesi Türkiye’nin enerji ekonomisine önemli bir katkı sağlayacaktır. İklim değişikliği ve sera gaz salımı bağlamında toryum yakıt çevrimli ETR’lerin yaygınlaşması ile kömrü+doğalgaz kullanımını önemli ölçüde azaltmak mümkün olacaktır” dedi.
Programa katılan bir başka konuşmacı Adil Buyan ise “Mutlaka bu işin arkasında devlet olmalı, siyasetçiler olmalı. Siyasetçilerimizi ikna edebilirsek bu konuda başarılı olabilirsek sonuç alabiliriz” değerlendirmelerinde bulundu.
ASO Başkanı Özdebir: “Karbon ayak izimizi sıfırlayabilmemiz lazım”
İLGİLİ VİDEOLAR
- ABD’de Ida Kasırgası’nda 100 binden fazla ev elektriksiz kaldı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
- ABD’de Ida Kasırgası’nda 100 binden fazla ev elektriksiz kaldı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
- ABD’de Ida Kasırgası’nda 100 binden fazla ev elektriksiz kaldı
29 Ağustos 2021 Pazar
Türkiye'nin ilk ve tek UNESCO'lu müzik şehri Kırşehir’de ‘Müzik Durakları’ oluşturuldu
29 Ağustos 2021 Pazar
Zigana Tüneli’nde yüzde 91 oranında kazı destekleme seviyesine ulaşıldı
29 Ağustos 2021 Pazar
- Katar Emiri Şeyh Temim, Bağdat'ta Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü
28 Ağustos 2021 Cumartesi
- Macron: “Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı, Irak için bir zafer”
28 Ağustos 2021 Cumartesi
- Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı başladı
28 Ağustos 2021 Cumartesi