Drone görüntüleri
-1,5 yıl önce dikilen ağaç türlerinden görüntü
-Feromon tuzaklarından görüntü
-Kurtulan çam ve ladin ağaçlarından görüntü
( TRABZON -DRONE)- 12 Dişli Çam Kabuk Böceği’nin neden olduğu ağaç kurumaları nedeniyle tehlike altındaki Atatürk Köşkü Ormanı yapılan rehabilitasyon çalışmasının ardından eski görünümüne kavuşuyor TRABZON
- 12 Dişli Çam Kabuk Böceği’nin neden olduğu ağaç kurumaları nedeniyle tehlike altındaki Atatürk Köşkü Ormanı yapılan rehabilitasyon çalışmasının ardından eski görünümüne kavuşuyor. Atatürk Köşkü Ormanı’nda 12 Dişli Çam Kabuk Böceği’nin neden olduğu ağaç kurumaları ile ilgili incelemelerini tamamlayan akademisyenler bin 41 ağacın bulunduğu ormandaki çoğunluğu ladin ve sarı çam olan 326 adet ağacın tamamen kuruduğunu tespit etmiş, ormanı kurtarmak ve diğer ağaçların zarar görmesini engellemek için kuruyan ağaçların kesilmesine karar verilmişti. Zararlılara ve iklim şartlarına daha dayanıklı ağaç türleri dikildiği Atatürk Köşkü Ormanı aradan geçen 1,5 yılın ardından eski görünümüne adım adım kavuşuyor. Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Soğuksu mahallesinde bulunan yaklaşık 2,5 hektar büyüklüğünde çoğunluğu ladin ve sarıçam ağaçlarından olun Atatürk Köşkü Ormanı’nda ilk kez 2012 yılından tekli ağaç kurumaları başladı.
12 dişli çam kabuk böceğinin neden olduğu ağaç kurumaları 2018 yılında artış gösterince bölgeye feromon tuzakları kuruldu. Bu mücadelede yetersiz kalınca Orman İşletme Şefliği ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden akademisyenler Atatürk Köşkü Ormanı’nda inceleme yaptı. Bu incelemenin ardından bin 41 ağacın bulunduğu ormandaki çoğunluğu ladin ve sarı çam olan 326 adet ağacın tamamen kuruduğunu tespit edildi. Ormanı kurtarmak ve diğer ağaçların zarar görmesini engellemek için kuruyan ağaçların kesilmesine karar verilirken, bölgeye zararlılara ve iklim şartlarına daha dayanıklı ağaç türleri dikildi. Atatürk Köşkü Ormanı aradan geçen 1,5 yılın ardından yeni dikilen ağaç türlerinin büyümesiyle eski görünümüne adım adım kavuşuyor. Atatürk Köşkü Ormanı’nda koruma, rehabilitasyon ve yenileme çalışmaları kapsamında yaklaşık 1,5 yıl önce dikilen fidanlar yavaş yavaş boy vermeye başlarken, tarihi orman alanına Büyükşehir Belediyesi ekiplerince 35 Ihlamur, 75 Gürgen, 61 Kayın, 17 Meşe, 128 Göknar, 15 Sığla ve 5 Çitlenbik olmak üzere toplam 336 adet ağaç dikildi. Hazırlanan rapor doğrultusunda alandaki ağaçların yüzde 27’sinin böcek zararı ile tamamen kurumuş olduğu belirlenmişti.
Atatürk Köşkü Ormanı yeniden yeşilleniyor
İLGİLİ VİDEOLAR
Kula'da koyun sürüsü kontrol altına alınan yangından böyle kaçtı
26 Ağustos 2021 Perşembe
Kula'da koyun sürüsü kontrol altına alınan yangından böyle kaçtı
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Manisa’da orman yangını başladı
25 Ağustos 2021 Çarşamba
'Diz kireçlenmesi en çok kadınlarda görülüyor'
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Dev şehir hastanesinde sona yaklaşılıyor
23 Ağustos 2021 Pazartesi
Bursa yardımda yarışıyor
21 Ağustos 2021 Cumartesi
Sel bölgesinde ayının saldırısına uğrayan köpek tedavi edildi
21 Ağustos 2021 Cumartesi
Muş’ta sel ve erozyon oluşumuna kafes tel ve çuval set önlemi
20 Ağustos 2021 Cuma
Evden atıldılar, tarlada yaşam mücadelesi veriyorlar
19 Ağustos 2021 Perşembe
İBB’den hayvan bakımevindeki dehşet görüntüler için açıklama
19 Ağustos 2021 Perşembe