Atık suyla kuraklıkla mücadele

Prof. ile röportaj
-Kuraklık detayları (ARŞİV)

( SİVAS -ÖZEL) - Son 44 yılın en kurak kışının yaşandığı ülkemizde, arıtılmış atık sularla kuraklıkla mücadele yolları araştırılıyor SİVAS

- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci, Türkiye'de son 44 yılın en kurak günlerinin yaşandığını, kuraklıkla mücadelede arıtılmış atık suların değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Barajlardaki su seviyesinin düşmesi, kış mevsiminin nispeten yağışsız ve sıcak geçmesi kuraklık endişelerini arttırıyor. İlgili kurumlar olası kuraklık durumuna karşı tedbir arayışına giderken Cumhuriyet Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci, farkı bir çözüm önerisinde bulundu. Cebeci, su tüketiminde mevcut kaynaklarının, içme suyu, tarım arazilerinin sulamasında kullanılacak su, sanayi alanında kullanılacak su gibi sınıflandırılması ve atık suların arıtılarak değerlendirilme si gerektiğini belirtti.
Son 44 yılın en kurak kışı Cebeci, Türkiye’de son 44 yılın en kurak günlerinin yaşandığını belirterek, "Dünyada bir kuraklık söz konusu. Türkiye’de kuraklığı hisseden ülkelerden bir tanesi. Dünya da ve ülkemiz de artan nüfus ve endüstrileşme ile birlikte su ihtiyacı artmış durumda. İklim değişikliğinin ve kuraklığın getirdiği sonuçlardan bir tanesi de su kaynaklarının azalmasıdır. Su kaynaklarının azalmasıyla birlikte atik suyun yeniden kullanılabilmesiyle ilgili kurumların yaptığı araştırmalar ve çalışmalar var" dedi.
"Atık sular değerlendirilmeli" Kuraklıkla mücadelede atık suların değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Cebeci, "Bu kaynakların kontrolleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenli olarak yapılmaktadır. Dolayısıyla atık suların arıtılması ile ilgili çalışmalar zaten yapılıyor. Ancak biz bu arıtılmış suları; tarım arazilerinin sulamasında, yangın söndürmede ve endüstride kullanabiliriz. Bu amaçla genellikle ileri arıtım yöntemlerini (membran prosesler, absorbsiyon vb.) kullanıp yaygınlaştırmalıyız. Hatta içme suyu olarak kullanmayı düşünüyorsak, atık su arıtımının birinci ve ikinci arıtımının yeterli olmadığı ileri arıtım tekniklerini kullanmamız gerekir. İleri arıtım tekniklerinde ki hedefte, bizim atık su arıtma tesislerinde, mekanik, biyolojik ve kimyasal arıtımla gideremediğimiz; kirleticileri, mikro kirleticileri, zehirli bileşenleri, kanser yapıcı bileşenleri ve bazı hastalık yapıcı bileşenleri giderip tekrar suyu kullanmalıyız ki su ihtiyacımızı en azından bu şekilde karşılayabilelim" şeklinde konuştu.
Cebeci, ayrıca atık suların arıtılıp yer altı kaynaklarına enjekte edilerek yer altı su kaynaklarının bu yöntemle beslenebileceğini de sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile