Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa ile Asya'yı denizin altından birleştirecek Marmaray'ın ilk test sürüşünü gerçekleştirdi.

İstanbul Boğazı'nın altından Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayacak Marmaray'da sona yaklaşıldı. Dev projede ilk test sürüşünü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Test sürüşü öncesinde açıklama yapan Erdoğan, “Çalışmalarda çevreye, ekolojik dengeye A'dan Z'ye dikkat ederek adım atılmıştır. Bu hassasiyet projeyi 4 yıl ertelememize neden oldu” dedi.

Erdoğan, Marmaray'da saatte 75 bin yolcu taşınacağını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, “Biz yerin altını da işliyoruz, yerin üstünü de işliyoruz” diye konuştu.

Erdoğan, ulaşımdaki sıkıntının çok büyük olduğuna da dikkat çekti.

Erdoğan, konuşmasının ardından makinist koltuğuna oturdu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın eşlik ettiği Erdoğan, test sürüşünü başlattı.

Test sürüşlerinde yolcu ağırlığına ulaşılması için trenlere kum torbaları yüklendi.

İŞTE MARAMARAY'IN ÖZELLİKLERİ


Temeli 2004 yılında atılan Marmaray projesi Halkalı ile Gebze'yi İstanbul Boğazı'nın altından demiryolu ile birbirine bağlayacak. Marmaray projesi güzergahında toplam 39 istasyon bulunuyor.

Bunlardan 3 tanesi ise yer altında. Boğaz Geçiş Kesiminde çift hat, Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yeraltına girecek; yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazının altından geçip diğer bir yeni yer altı istasyonu olan Üsküdar'dan ilerleyerek Ayrılıkçeşme'de tekrar yüzeye çıkacak ve Söğütlüçeşme'ye ulaşacak. Bu Kesimin uzunluğu yaklaşık 13.5 km olacak.

İyileştirilmiş ve yeni demiryolu sisteminin tamamı ise yaklaşık 76 km uzunluğunda olacak. 'Asrın Projesi'' olarak nitelendirilen proje kapsamında, eylül ayından itibaren kazalara karşı muhtemel senaryolar test edilecek. Marmaray vagonlarıyla günde ortalama 1 milyon 200 bin yolcu taşınması hedefleniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile