Basın açıklamasından detaylar
-detay
( ANKARA ) ANKARA
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz aylarda Libya'da yaklaşık bir milyon Türkün etnik temizlik riskiyle karşı karşıya olduğunu açıklamıştı. Başkent'te Libya'daki Köroğlu Türklerine ilişkin bir sempozyum düzenlendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ile OMEG, TARİHDAŞ Milletler ve Topluluklar Derneği ve Gazi Üniversitesi ATUM’un düzenlediği Libya - Türkiye İlişkileri Işığında Libya Köroğlu Türkleri, “Tarihi Kökler ve Gelecek Program” sonrası TARİHDAŞ Akademi Köroğlu Türkleri Çalışmaları Direktörü Ahmet Baba, açıklamalarda bulundu. Sempozyumun amacına ilişkin konuşan TARİHDAŞ Akademi Köroğlu Türkleri Çalışmaları Direktörü Ahmet Baba, Libya ile ilgili siyasi konuların sık sık tartışıldığını belirterek, “ Bu gündem yoğunluğunda oradaki kültüre yapı ihmal edilmekte. Sosyal ve kültürel süreci Türkiye ve Libya’nın kültürel bağlarını gündeme getirmek istedik. Genelde sempozyum ve konferanslarda geçmişten bugüne bizimle bir olanları yaşanmış olan olguları daha güçlü bir algıyla perçinlemeye çalışıyoruz. Sosyal kültürel ve demokratik anlamda Libya’yı daha iyi tanıyabilmek Türkiye’de iç ve dış siyaset politikası olabilir bizim yapmaya çalıştığımız tarihi gerçekler içerisinde milletin doğru bir politikası olmasına, vesile olabilmek. Geçmiş dönemde başka unsurlarımız olduğu konusunda unutkanlık yaşadık. 1960’lı yıllarda Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş’ın Kıbrıs katliamını dile getirmesi üzerine Kıbrıs Türklerini farkına vardık. Bu oluşumda hükümet politikasına sirayet etmeye başladı.
Hükümetlerin siyaseti, değişebilir millet aklının sağlıklı bir şekilde oluşması asıldır bize göre” dedi.
Libya’daki Köroğlu Türklerinin Türkiye sevgisinin yüksek olduğunu kaydeden Baba, onların taleplerine sırt çevrilmemesi gerektiğini söyledi.
Köroğlu Türklerinin Kuloğlu ismiyle bilindiğini ancak bu bilgilerin doğru olmadığına dikkat çeken Baba, insan faktörünün en önemli destek olduğunun altını çizdi. Basın toplantısına Libya BINA Uluslararası Kalkınma Programı Direktörü Mustafa El Sagezli, Libya Meclis Üyesi Elkamel Mohamed Getlavi, Köroğlu Türkleri Çalışmaları Araştırmacısı Ömer Kayır, Libya Bingazi Eski Başkonsolosu Ali Sait Akın katıldı.
(HK-
Başkent’te Libya’daki Köroğlu Türkleri sempozyumu
İLGİLİ VİDEOLAR
Tahir Kıran: 'Oğulcan konusunda bize Sevr Antlaşması sundular!'
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Abdullah Avcı: 'Çok güzel duygular yaşayacağız ve yaşatacağız'
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Gizemli monolit Diyarbakır’da ortaya çıktı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Red Bull Car Park Drift’te Berfu Tutumlu mutlu sona ulaştı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Atatürk Üniversitesi’nden öğrencilere online konser
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Bursa'da nefes kesen drift şov
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Vitor Pereira: “Mutluyum, bu ruhla devam etmemiz gerekiyor”
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Mustafa Denizli: “Fenerbahçe'nin haklı bir galibiyet aldığını da söylemek yerinde olur”
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Hakan Keleş: “Yeni bir takım olmanın zorluklarını çekiyoruz”
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Erkmen: 'Güzel bir galibiyet'
30 Ağustos 2021 Pazartesi