Şanlıurfa'nın Akçakale ilçe merkezine Suriye tarafından atılan top mermisi nedeniyle bir anne ve 4 çocuğu hayatını kaybetti. Patlamada 3'ü polis, 13 kişi yaralandı.

Suriye sınırındaki çatışmalar Türkiye tarafını etkilemeye devam ediyor.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçe merkezine Suriye'den atılan top mermisinin düşmesi sonucu 5 kişi hayatını kaybetti; 3'ü polis, 13 kişi yaralandı. Polislerden birinin durumu ağır.

Sınıra yaklaşık 200 metrede Toprak Mahsulleri Ofisi'nin lojmanlarının olduğu bölgeye saat 15.30 sularında bir top mermisi isabet etti. Burada bir can kaybı yaşanmadı.

Bu olayın üzerinden bir saat geçmeden bu kez aynı bölgedeki Kazım Karabekir Caddesi'ne iki havan mermisi düştü. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan, patlamada bir anne ve 4 çocuğunun hayatını kaybettiğini açıkladı. Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, eve isabet eden top mermisi nedeniyle Ömer Timuçin adlı vatandaşın eşi ve iki kızının hayatını kaybettiğini belirtti.

Patlama sonrası bölgede büyük panik yaşandı ve vatandaşlar kaçışmaya başladı.

Sınırdan top ve çatışma sesleri gelmeye devam ediyor. Bölgede emniyet ve jandarma güçleri yoğun önlemler aldı.

KİMLİKLER BELİRLENDİ

Alınan bilgiye göre, öğleden sonra meydana gelen patlama sırasında Yeni Mahalle'deki evinin önünde bulunan anne Zeliha Timuçin çocukları Zeynep , Ayşegül ve Fatoş Timuçin ile Gülşah Özer olay yerinde hayatını kaybetti.

Patlama sırasında yaralananların ise Meryem , Aysel ve Hatice Timuçin, Özlem Özer, Mustafa Berkant, Mehmet Sonuç, Şeyma Özer ile başkomiser Ali Çolak, polis memurları Deniz Çakır ve İskender Türker olduğu öğrenildi.

Tedavileri devam eden yaralılardan 2'sinin hayati tehlikesinin bulunduğu, diğerlerinin ise sağılık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

ERDOĞAN, ÖZEL İLE GÖRÜŞTÜ
Olayın ardından Başbakan Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'i arayarak bilgi aldı. Daha sonra Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile görüşen Erdoğan, önümüzdeki dakikalarda AK Parti Genel Merkezi'ne geçecek.

DAVUTOĞLU, BAN Kİ-MUN İLE GÖRÜŞTÜ
Patlamayla ilgili gelişmeleri Dışişleri Bakanlığı da yakından takip ediyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Suriye Özel Temsilcisi Lakdar Brahimi ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile görüştü. Bugünkü rutin programını iptal eden Bakan Davutoğlu, Genelkurmay ve Şanlıurfa Valisi'nden de bilgi aldı. Dışişleri'nde, Davutoğlu başkanlığında olayla ilgili bir toplantı gerçekleştiriliyor.

CHP AKÇAKALE'YE GİDİYOR

CHP yönetiminden yapılan açıklamada ise incelemelerde bulunmak üzere bölgeye Sezgin Tanrıkulu başkanlığında bir heyet gönderileceği bildirildi.

ŞAM'DAN AÇIKLAMA YAPILMADI

Şam yönetiminden patlamaya ilişkin bir açıklama yapılmadı. Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telabyad ilçesindeki sınır kapısı muhaliflerin eline geçmişti. Telabyad'ın muhaliflerin elinde olması Esad yönetiminin kuzeydeki kontrolünü etkiliyor.

ÜÇ GÜN ÖNCE DE YAŞANDI

Geçtiğimiz cuma yine Suriye tarafından düşen top mermisi nedeniyle maddi hasar oluşmuştu. Büyük paniğe neden olayda 3 kişi hafif şekilde yaralanmıştı. Türkiye, yaşanan olayın ardından Suriye'ye nota vermişti.

ÇATIŞMALAR İKİ HAFTADIR SÜRÜYOR

18 Eylül'de sınırda başlayan çatışmalar nedeniyle sınıra yakın okullar eğitime kapatılmıştı.

Beşir Atalay'dan Suriye Tezkeresi Yorumu

Beşir Atalay'dan Suriye Tezkeresi Yorumu. Suriye tarafından atılan top mermisinin Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde 5 can almasının ardından Meclis'te kapalı oturumda görüşülen tezkere kabul edildi.

Hükümete, Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesine ilişkin bir yıl süreyle izin verilmesini öngören tezkere 320 evet, 129 ret oyuyla Meclis'ten geçti. AK Parti ve MHP tezkereye destek verirken, CHP 'hayır' oyu verdi.Tezkerede yer alan 'yabancı ülkelere' ifadesinin sadece Suriye'ye kapsamadığı, bu nedenle Irak için ikinci bir tezkereye gerek olmayabileceği belirtiliyor.

'CİHAN SAVAŞI BİLE OLUR'

Ankara'da hareketli günün yaşanmasına neden olan tezkere görüşmesi kapalı oturumla gerçekleşti. Saat 10.00'da başlayan kritik oturumdan önce muhalefet tezkerede usul hatası olduğunu savundu ve CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, söz alarak bir konuşma yaptı. İnce şunları söyledi: ' Niye milletten saklayacağız bunu? Sizin çocuklarınız mı savşa girecek, fakir-fukara çocukları mı? Bu millet çocuklarını savaşa gönderecek ama ne için göndereceğini bilmeyecek. 8 kez tezkere aldınız, ne işe yaradıysa bir kez daha getiriyorsunuz. 1 Mart tezkeresindeki kapalı oturumda bulundum. Kapalı oturumda çok özel bilgi veriliyor zannedilmesin. Hangi özel bilgiyi paylaştı hükümet 1 Mart tezkeresinde. Tartışmalar halkın önünde yapılsın. Biz kapalı oturumda TRT Genel Müdürü'nün maaşını bile öğrenemedik. Kuzey Irak'la ilgili tezkere her şey net, şimdi ise bugün gelen tezkere. Bu tezkere Anayasa 92'ye aykırıdır. Karşımızda bir devlet mi yaptı bunu, bu kadar belli mi? Sınırı belli değil, siz bu tezkereyle cihan savaşı yapabilirsiniz. Sınırı belli değil. Siz bu ülkeyi en çapsız Dışişleri Bakanı'nın maceralarıyla başını belaya sokuyorsunuz. Türkiye'nin başını belaya sokmayın. 1 Mart tezkeresindeki gibi dik durun, onurlu durun, milletin vekili olun. '

'ESAD'IN CANI CEHENNEME'

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin ' Tarafınızı belli edin Esad'dan yana mısınız, Türkiye'den mi ' demesi üzerine yeniden söz alan İnce, ' Tarafımı açıklıyorum, Esad'ın canı cehenneme. Bana ne Esad'dan ' diye konuştu.

MHP'DEN DESTEK

MHP tezkereye destek verdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis'te gazetecilerin sorusu üzerine, ''MHP, milli menfaatleri göz önüne alarak hareket eder. Hiçbir çevrenin tesiri altında kalmaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin elini güçlü kılmak için, TSK'nın sınırötesi müdahalesi için hükümete yetki verme taraftarıyız'' diye konuştu.

VURAL: HÜKÜMETİN DIŞ POLİTİKASI İFLAS ETTİ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP ' li Muharrem İnce ' nin ardından kürsüye gelerek yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Türkiye ' nin kritik bir dönemden geçtiği çok açık. Dışişleri ' nin, Türkiye ' ye ilave tehditler getirdiği açıktır. Dış politika iflas etmiştir. Fiili bir tehdidi engellemeyen bir diplomasinin iflasıdır. Türkiye her şeyden önemlidir. Türkiye ' yi bu noktaya getirenlerin sorumlulukları gayet açıktır. Herhangi bir bilgilendirme yapılmış değildir.

Hükümet kapalı oturumda kamuoyuyla paylaşılmayacak bilgileri paylaşacak olabilir. Millet bilmeyebilir. Biz milletin bizim görüşlerimizi bilmesini istiyoruz. Hükümet kapalı oturumda açıklasın, biz de açık oturumda görüşlerimizi açıklayalım. Bu görüşmeler açık olmalıdır. Açılımla ilgili kapalı oturumda ne söylendi? Kuzey Irak ' a yönelik tezkereyle ilgili yapılan görüşmede ne söylendi?”

CANİKLİ: AÇIK OTURUMU DÜNYA İZLEYECEK

Hükümet adına eleştirilere yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, “Milletimizden hiçbir şey saklamıyoruz. Açık oturumu bütün dünya izleyecek. Başkalarından saklamamız gereken şeyler var” dedi.

' HAKLARIMIZI KORURUZ '

Oturum öncesinde açıklama yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ' Uluslarası hukuktan doğan haklarımızı koruruz. Milletin hukukunu korumak için elimizden geleni yaparız. Soğukkanlı ve tedbirli olmalıyız. İnşallah ülkemiz için hayırlı olur'' dedi.

ÖMER ÇELİK: TEK SES OLUNMALI

AK Parti ' nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ' ten bir açıklama geldi.

“Türkiye savaş isteyen değil, bölgesinde barış isteyen bir ülkedir. Ancak mütacaviz, diktötör bir devlet egemenlik haklarımıza yönelik bu derece ileri bir adım atmışsa, Türkiye bunun gereğini yerine getirecek kudret ve kabileyettedir” diyen Çelik şunları söyledi:

“Bu tezkere, AK Parti ' nin tezkeresi değildir. Bu, Türkiye Cumhuriyeti ' nin egemenlik haklarıyla ilgili bir meseledir. Cumhuriyetimizle, demokrasimizle, milli irademizle ilgili, egemenlik haklarımızın korunması husuusunda bir tezkeredir. Bu konuda Meclis ' teki bütün partilerin tek ses olarak hükümeitn arkasında durması gerekir. Bunu başka yerlere çekmek doğru olmaz.

Krizi Başbakan bizat yönetiyor ve bu önemli meselede vatandaşlarımız tedirgin olmasına gerek yok. Hükümet ve Meclis iş başındadır. Türkliye egemenlik haklarını koruyabilecek güçtedir. Bu nedenle Meclis ' in tek ses olarak tezkerinin arkasında durmasını bekliyoruz. '

Çelik, olay sonrası Suriye ' den gelen, ”Soruşturma başlatıldı, komşumuzun güvenlik haklarına saygı duyuyoruz” şeklinde açıklamaya ilişkin soruya ve ' yumuşama sinyali ' yorumuna da, “Suriye ile ilgili haklarımızı saklı tutuyoruz. Ama kendi halkını öldürüen bir rejimin hiçbir açıklamasının doğru olduğunu düşünmüyoruz. Başka konularda da açıklamaları oldu ama hepsi zaman kazanmakla ilgiliydi. Suriye ' de devlet ve rejim yok, katliam şebekesi var. Ve bu katliam şebekesinin hiçbir sözünü dikkate almak zorunda değiliz” şeklinde değerlendirdi.

TEZKERE

Dün yaşanan olayın ardından, akşam saatlerinden itibaren kurmaylarıyla bir araya gelen Başbakan Erdoğan'ın imzasının olduğu tezkereden:

' Suriye Arap Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerinin yürüttüğü askeri harekat kapsamında, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiştir... Diplomatik uyarılarımıza rağmen bu eylemler devam etmiştir...

Bu çerçevede hudut, şumul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesiyle, bununla ilgili gerekli düzenlemenin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 1 yıl süreyle izin verilmesini Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca arz ederim. '

İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR

Hükümetin acelesi ne?

7 Ekim 2012 Pazar

Suriye'den atılan havan topu

6 Ekim 2012 Cumartesi

Suriye tezkeresi

6 Ekim 2012 Cumartesi

Ekmeleddin İhsanoğlu konuştu

6 Ekim 2012 Cumartesi

Suriye ve tezkere

6 Ekim 2012 Cumartesi

Akçakale'de bir dram

6 Ekim 2012 Cumartesi

Zemzem Bebek mucizesi

6 Ekim 2012 Cumartesi

Suriye Krizi

5 Ekim 2012 Cuma

Tezkere Tartışması

5 Ekim 2012 Cuma

Suriye Trafiği

5 Ekim 2012 Cuma

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile