TARLADAN MAKİNE İLE İLGİLİ HASAT GÖRÜNTÜLERİ
-PAMUK YÜKLÜ ROMÖRKÜN YOLDA İNTİKALİ
-ÜRETİCİLER BURHAN HORZUM VE ÖMER KUZAY İLE RÖP.
-ANTBİRLİK GİRİŞTE KALİTE KONTROL EKSPERTİZ DURMUŞ YILMAZ İLE RÖP.
-PAMUK KALİTE KONTROL GÖRÜNTÜLERİ
-KANTARDA TARTILMASI
-DEPOYA DÖKÜLMESİ
-ÇIRÇIR MAKİNESİNDE İŞLENMESİ
-PRESLENMİŞ PAMUK ÇIKIŞI İSTİFLENMESİ
-ANTBİRLİK GENEL MÜDÜRÜ HASAN YILDIZ RÖP.
( ANTALYA -ÖZEL)- 45 bin dekar ekim alanından 9 bin 500 ton preseli pamuk ve 8 bin ton pamuk çekirdeği hedefleniyor- ANTBİRLİK Genel Müdürü Hasan Yıldız:- "Bu yıl 18 bin ton kütlü pamuk alımı gerçekleştirdik"- "Ortaklarımıza ve çiftçimize 65 milyon lira ödeme yaptık" ANTALYA
– Türkiye’nin pamuk üretim merkezlerinden Antalya’da, bu sezon yapılan pamuk hasadı tamamlandı. ANTBİRLİK Genel Müdürü Hasan Yıldız, bu yıl 18 bin ton kütlü pamuk alımı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Almış olduğumuz kütlü pamuktan yaklaşık 9 bin 500 ton preseli pamuk ve 8 ile 8,5 bin ton arası pamuk çekirdeği elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.
Merkezi Aksu ilçesinde olan Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK), hasadın ardından elde edilen preslenen pamuğu satışa hazırladı. İlk aşamada tarlada hasadı yapılarak ANTBİRLİK’e taşınan pamuk, ilk önce ekspertiz kontrolünden geçiyor.Pamuk, kalite kontrolünden geçiyorKalite kontrolü yapan ekspertiz Durmuş Yılmaz, bir kilo numune pamuğu alıp, çırçırdan geçirdiklerini söyledi.
Yılmaz, “İçerisindeki nem miktarını görüyoruz ona göre fiyat belirlemesi yapıyoruz. Bizim kontrolden sonra depoya ve çırçır makinesine gidiyor orada presleniyor” dedi.
“Ekonomiye katkıda bulunduk”Hasat hakkında bilgilendirmelerde bulunan ANTBİRLİK Genel Müdürü Hasan Yıldız, bu yıl yaklaşık 18 bin kütlü pamuk alımı gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Bölgede 45 bin dekar kütlü pamuk hasadı gerçekleştirildiğini ifade eden Yıldız, “Almış olduğumuz kütlü pamuktan yaklaşık 9 bin 500 ton presli pamuk ve 8 ile 8,5 bin ton arası çiğit elde etmeyi hedefliyoruz. Biz kütlü pamuğa sezon başında verilen kilogramda 3.80 lira fiyattan yaklaşık 65 milyon lira ortaklarımıza ve çiftçilerimize para dağıttık. Bu şekilde ekonomiye bir katkıda bulunduk. Ayrıca ANTBİRLİK olarak elde ettiğimiz satışından kar elde edersek ortaklarımıza bunu da dağıtacağımızı yönetim olarak karar aldık” diye konuştu.
Yıldız sözlerine şöyle devam etti:“3 yıl önce ekimler 35-40 bin dekar civarındayken, geçen yıl 55 bin dekar civarındaydı. Bu yıl 45 bin dekar civarında ekim alanı oldu. Pamuk alanı ekiminin artması için elimizden geleni yapıyoruz yapmaya devam edeceğiz. Biz bu anlamda 5 tane toplama makinesi aldık, lojistikte kurduk. Ürünün tarlada hasadını yaptık fabrikaya taşımacılığını gerçekleştirdik.”1968 yılından bu yana pamuk ürettiğini dile getiren üretici Burhan Horzum ise, üreticilerin girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakındığını belirtti.
Pamuk üretiminde işçi sorununun çözüldüğünü söyleyen Horzum, “Makineli tarıma geçilince daha bir nefes alındı ama girdiler yükseliyor. Fiyatlar borsaya bağlı olduğu için yönetimde bir şey yapamıyor. Bir de fiyatlar düşük. Piyasa fiyatları düşük. Bu yıl yağmurdan dolayı verim biraz da düşük oldu. Pamuk üretici biraz sıkıntılı ama yapacak bir şey yok. ANTBİRLİK bizim. Eline gelen en yüksek fiyatı verdi sayın başkanın kendisini kutlarım. Daha iyi olmasını istiyor ama tabi piyasa ne der onu bilemeyiz. Elimizde sadece kooperatif var başka bir şey yok” diye konuştu.
Ortalama pamuk veriminin, 350 kilogramdan 500 kilograma kadar çıktığını vurgulayan Horzum, “Ortalama bir dönümde 400 kilo olacak görünüyor. Daha çok olsun isteriz. Hem Kooperatifimizin hem çiftçinin kazancı yükselsin. Biz ne kadar kaliteli mal üretmeye çalışırsak kooperatifimiz ayakta kalır. Çünkü satacağı pamuk çok önemli. Satacağı malın en kaliteli olması lazım. Kaliteli mal her zaman müşteri bulur. Onun için elimizden ne geliyorsa gayret gösteriyoruz. Biz de daha önce emek çektik. Kooperatif başkanlığında bulunduk. ANTBİRLİK’i ayakta tutmak mecburiyetindeyiz. Başka bir çaremiz yok” ifadelerini kullandı.
'Beyaz altın'da bereketli hasat
İLGİLİ VİDEOLAR
7 işçinin yaralandığı kazanın görüntüleri ortaya çıktı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Ayancık'ta tamirat yapan işçi fabrikanın çatısından düştü
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kayseri’de ‘Aspir’ hasadı başladı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Akrabalarıyla miras yüzünden tartıştı, 50 yıldır yaşadığı yeri terk etme kararı aldı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Plastik kasa fabrikasında korkutan yangın
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Plastik kasa fabrikasında korkutan yangın
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Yeraltı suları kullanıldı, kuraklığa rağmen Konya Ovası'nda pancarda verim düşmedi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Suların çekildiği Mehmetli Barajı alarm veriyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
67 yıldır dede mesleğini yapıyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Hakan Keleş: “Yeni bir takım olmanın zorluklarını çekiyoruz”
30 Ağustos 2021 Pazartesi