Coca-Cola Şirketi, 60 yılı aşkın bir süreden sonra ilk defa Myanmar’a Coca-Cola ürünleri sunuyor.

Burma olarak da bilinen ve dünyaya açılma süreci yaşayan Myanmar’a ilk ürün teslimatı The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Muhtar Kent tarafından yapıldı. Yakın zamanda bölgede bir şişeleme tesisi kurulması için de çalışmalar yürüten Coca-Cola, bunun yanı sıra Myanmar’daki girişimci kadınları destekleme amaçlı projelere katkıda bulunuyor.

Yangon, Myanmar’ı ziyaret ederek ilk Coca-Cola ürününün teslimatını yerinde gözlemleyen The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Muhtar Kent; “Coca-Cola Şirketi, yıllardır bulunduğu her ülkede toplumsal dokunun bir parçası oldu. İş yaptığımız her noktada çalışanlarımız, ekonomik değer yaratmaya ve sürdürülebilir toplumlar inşa etmeye çalışıyorlar. Myanmar halkıyla birlikte daha iyi bir geleceğin inşasında rol alma fırsatına bir kere daha sahip olmak bizler adına bir ayrıcalık” dedi.

Myanmar’a ürünlerini Pinya Manufacturing Co Ltd. aracılığı ile dağıtan Coca-Cola, global uzmanlığını yerel alkolsüz içecek şirketi Pinya’nın imkanlarıyla birleştirecek bir şişeleyici tesisinin kurulması üzerine de çalışıyor. Ürünlerin bir an önce ülke genelindeki tüketiciyle buluşturulabilmesi için Pinya ile gerçekleştirilen ilk dağıtım anlaşmasını takiben en kısa sürede yerel üretime geçilmesi amaçlanıyor.

Haziran ayında, Coca-Cola Vakfı, Pact isimli sivil toplum kuruluşuna, ülke çapında kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesine ve iş yaratma girişimlerine destek vermek üzere, 3 milyon Dolarlık bir bağış yaptığını duyurmuştu. Muhtar Kent, Yangon’a yaptığı ziyaret sırasında, Pact temsilcileriyle de görüşerek WORTH isimli kadın girişimcilik programının uygulanması için yapılan plan ve hazırlıkları inceledi.

Pact’ın Myanmar’daki çalışmaları, Coca-Cola’nın 5by20 olarak da bilinen ve 2020 yılına kadar 5 milyon kadının ekonomik anlamda güçlendirilmesini hedefleyen global programıyla da örtüşüyor. WORTH, öncelikle kadın girişimcilere finansman sağlayacak. Coca-Cola ise program kapsamında dükkan sahibi ve Coca-Cola dağıtıcısı olmak isteyen kadın girişimcileri tespit edip onlara gerekli desteği sağlamayı hedefliyor.

Coca-Cola’nın global teması olan “Mutluluğa Kapak Aç”, Yangon genelindeki açık hava reklamlarıyla tüketicilerin beğenisine sunuldu. İnsanları bir araya getirmek ve mutluluğu paylaşmak gibi markanın temel değerlerini konu alan reklamlar, Myanmar halkını daha iyi bir gelecek için el ele vermeye çağırıyor .

Beyaz Saray Önünde Arakan Protestosu

ABD Başkanı Barack Obama, seçim zaferinin ardından ilk ziyaretini Myanmar'a yapmaya hazırlanırken, Beyaz Saray önünde Myanmar'daki Rohingya (Arakan) müslümanlarına yönelik icra edilen katliamlar protesto edildi.

Obama'nın ziyareti öncesinde eylem yapan Uluslararası Af Örgütü'nden bir grup protestocu, ' Rohingya seninle birlikteyiz ' sloganları attı, ' Rohingyalılar'a yönelik insan hakları ihlallerine son verilsin ' yazılı pankartlar taşıdı.

Beyaz Saray'ın Myanmar'daki insan haklarını gündeme getirmesini isteyen protestocular, Başkan Obama'nın Rohingya'da yaşanan insanlık trajedisine müdahele etmesi çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü yetkililerinden T. Kumar yaptığı açıklamada, ' Myanmar'da Rohingyalılar'a insanlık dışı bir muamele uygulanıyor. (Obama'nın) bu ükeye gitmesi, (insan hakları ihlallerine karşı) güçlü ifadeler kullanmaması ve Rohingyalılar'ı ziyaret etmemesi sadece Burma halkına değil, tüm dünyaya yanlış bir mesaj gönderecektir ' dedi.

ABD hükümeti, yılın ilk aylarında, Myanmar'ın reformlar çerçevesinde yaklaşık 800 siyasi mahkumu serbest bırakmasının ardından, bu ülkeye yönelik yatırımlar üzerindeki müeyyideleri askıya almıştı.

Uluslararası Af örgütü aktivistlerinden Jasmine Heiss, Rohingya müslümanlarının şu an Myanmar'da en çok zulme uğrayan azınlıklardan biri olduğunu belirterek, ' Ülkede insan haklarına saygı duyulmadığı için bu insanların büyük bir çoğunluğu mülteci kamplarında yaşıyor, bir çoğu yaşadıkları yerlerden kaçtı. Burma'nın dünya toplumları arasına girdiğini düşünürken, tüm dünyanın yaşananları seyretmesi endişe verici ' yorumunda bulundu.

Ailesi Royingha'daki katliamdan kaçan bir Meryem Hehter ise, ' Rohingya'nın sesini duyurmak istiyorum. Gerçekten onların sesi olacak kimseleri yok. İnsanlar orada insan hakları ihlallerinden haberdar değiller. Buna dikkat çekmek istiyorum. Bu konu takip edilmeli insanlar yaşananları bilmeliler ' dedi.

Royingha'da dini ve etnik sebeplerden dolayı Budistlerin kanlı saldırılarına maruz kalan Müslüman toplumu bölgelerinde can güvenliği olmadan yaşıyor. 150 bin Royinghalı müslüman evlerini terk ederek kapalı hapishane konumunda olan mülteci kamplarında hayatta kalmaya çalışıyor. Ancak gayri resmi rakamara göre mülteci sayısının 400 bine yaklaştığı belirtiliyor.

İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR

Arakan Müslümanları

2 Kasım 2012 Cuma

Arakan Müslümanlarına saldırı

29 Ekim 2012 Pazartesi

Arakan Müslümanlarının dramı

27 Ekim 2012 Cumartesi

Myanmarlı muhalif lider ABD'de

20 Eylül 2012 Perşembe

Arakan'a güvenli bölge çağrısı

5 Eylül 2012 Çarşamba

Arakan'da Türkiye Sevgisi

3 Eylül 2012 Pazartesi

Arakanlılar'a İnsani Yardım

31 Ağustos 2012 Cuma

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile