İnsanlığın yıllardır tartıştığı Evrim Teorisi Beyaz TV'de masaya yatırıldı. Bilim adamları arasında gergin anlar yaşandı.

Beyaz TV ekranlarında yayınlanan Ferda Yıldırım 'ın moderatörlüğünü üstendiği 'Basın Kulisi Özel' programının bu haftaki bölümünde, insanlığın yıllardır tartıştığı Evrim Teorisi masaya yatırıldı. Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergi Deniz Özsoy, Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Turan Güven, Fen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrani Altıntaş ve 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hasan Aydın'ın konuk olduğu programda,
Özsoy ile Güven arasında hararetli tartışmalar yaşandı.

İnsanların kesinlikle maymundan gelmediğini savunan Özsoy'u, Altıntaş da destekledi. 'Kuran-ı Kerim 'de yaratılış, evren, biyoloji ile ilgili ayetler var 'diyen Altıntaş, 'Allah insanı en güzel şekilde yaratmıştır. Kuran-ı Kerim 'de bir çok ayette yaratılışın düzen ve ölçüde olduğu anlatılıyor 'şeklinde konuştu.

İLK CANLI NASIL OLUŞTU?

Turan Güven ise ilk canlının nasıl oluştuğunu şöyle anlattı:

'İlk canlı nasıl meydana geldi, dünyanın ilk şartları nasıldı? Bu bilimsel olarak hiçbir şekilde ifade edileme. Edilse bile bilimsel bir spekülasyondur. Sadece evrim var olan canlıların farklılaşarak, değişerek yeni türlerin oluşmasını ifade etmiyor. Aynı zamanda dünyanın ilk şartlarında atomlardan küçük moleküllerin, daha sonra büyük molekülerin, büyük
moleküllerden organel benzer hücre altı birimlerin ve daha sonra hücrelerin, o hücrelerin birleşerek daha büyük organizmaları meydana getirdiğini ifade ederek hiç yanlışnamayan ve hatta doğrulanamayan da bir alana girerek, bir canlının nasıl meydana geldiğini açıklamaya çalışıyoruz. Burada önemli olan şu, bir canlı durup dururken o canlının alt yapısı olan materyaller, maddeler, atomlar moleküller çok düzenli bir biçimde tesadüfe bağlı olmadan böyle düzenli mükemmel yapıları nasıl meydana getiriyor. Bunu açıklamamız lazım.'

'GENETİK DEĞİŞİKLİKLER VİRÜSLERİ FARKLI BİR TÜRE DÖNÜŞTÜRMEZLER'

'Genetik değişiklikler virüsleri farklı bir türe dönüştürmezler 'ifadesini kullanan Güven, AIDS virüsünden örnek verdi. Güven 'in açıklamalarına Özsoy katılmayınca ikili arasında hararetli tartışmalar yaşandı.

'Başka bir virüs türü olsaydı, yeniden AIDS yapmazdı. demek ki, aynı etkisi devam ettiğine göre başka bir virüse dönüşmüyor 'açıklamasında bulunan Güven, 'Evrime kanıt olarak gösterilen bu durum evrime kanıt mı şimdi? 'diye sordu.

Söze giren Özsoy Güven'e, 'Siz diyorsunuz ki, mutasyonla oluşan yeni virüs normu eğer gerçekten başka bir tür olsaydı AIDS yapmayıp başka bir yanlış yapardı. Burada temel bir yanlış var. Virüsün AIDS yapıp yapmaması, saldıran mikropları ortadan kaldıran hücreler var 'karşılığını verdi.

Bunun üzerine Güven, 'Hocam onu biliyorum 'diye çıkıştı.

Özsoy, 'O hücrelerin üzerinde virüslere tutunmasını sağlayan bir protein var reseptörler. Bu reseptörleri meydana getiren genlerden bir tanesinde ciddi bir kopma meydana gelmiş geçmişte insan toplumlarında. Ve bu kopmadan dolayı o hücrenin üzerindeki reseptör yamuk yumuk bağlanmayı engelleyici bir hal alıyor. Yani organizma AIDS yapsa dahi AIDS yapamayacak hale geliyor. Dolayısıyla eğer bir şey AIDS yapmıyorsa o yeni bir türdür diyemeyiz. Çünkü biz biliriz ki türleşme esnasında bütün fonksiyonlar değişmez belli bir kısım fonksiyonlar değişir 'şeklinde konuştu.

DOĞAL SEÇİLİM YOLUYLA EVRİM

Doğal seçilim yoluyla evrimi de tartışan ikili, tür noktasında da yine zıt düştü. İşte ikili arasındaki gergin diyalog:

Güven: 'Virüs gibi DNA ve RNA 'sı küçük olan yapı mutasyona rağmen fonksiyonunu kaybetmiyor.'
Özsoy: 'Doğal seçilim türleşme yapmaz diyemeyiz.'
Güven: 'Hayır.'
Özsoy: 'Ama siz oradan başladınız'
Güven: 'Ben başlamadım bak bu kitapta anlatıyor işte doğal seçilim kardeşim bunu bilmiyor musun sen?'
Özsoy: 'Biliyorum İngilizcesi de var bende onun Türkçesi de var'
Güven: 'Tamam Yalan mı söylüyorum ben? Burada yazıyor.'
Özsoy: 'Tamam da doğru bir örnek mi o'
Güven: 'Doğru'
Özsoy: 'Ben anlamıyorum neye karşı çıkıyorsunuz?'
Güven: 'Karşı çıktığım şu doğal seçilimde diyor ki hastalık yapmayan bir virüs olarak hastalık yapan bir özellikten hastalık yapamayan bir özelliğe geçiyor eğer ilaç kullanırsa belli bir müddet sonra o ilaca karşı dayanıklılık kazanıyor ve onlar hakim oluyor. Bu doğal seçilim değil mi?'
Özsoy: 'Doğal seçilim de bunun türleşmenin olmadığıyla ne alakası var?'
Güven: 'Bende diyorum ki, genetik maddesi bu kadar basit olan bir varlıkta mutasyon dediğimiz şey bu kadar etkisizse insan gibi daha büyük organizmalardaki genomlarda meydana gelen mutasyon nasıl büyük değişikliklere sebep olacak.
Özsoy: İyi de bu kim söylüyor?
Güven: 'Bakın hocam sıfırdan başlayarak birbirimize biyoloji anlatmayalım'

İkili arasındaki bu hararetli tartışmayı noktalamakta zorlanan Ferda Yıldırım, izleyicilerden gelen mesajları okumak istediğini belirterek ortamı yatıştırdı. BEYAZ GAZETE

Bilim adamları arasında gergin anlar

İnsanlığın yıllardır tartıştığı Evrim Teorisi Beyaz TV'de masaya yatırıldı. Bilim adamları arasında gergin anlar yaşandı.

Turan Güven ve Ergi Deniz Özsoy arasında geçen tartışmada, Güven, '' Doğal seçilimde, hastalık yapan özellikten hastalık yapmayan bir özelliğe geçen virüs ilaç kullanım süresinde, bağışıklık kazanıyor ve hakimiyetini eline alıyor '' iddiasını savunurken Özsoy, '' Evrimsel biyolojide hiç bir evrimsel diyolog ve evrimsel biyolojinin kendi standart kuramı bir mutasyonla, bir başka şey yani büyük organik bir şey meydana gelemez '' iddiasını savundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile