- Ağaçları istila eden tırtıllar - Tırtılların ağaçlara verdiği zarar - Bingöl Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa İlçin'n açıklaması - Çiftçilerden Ferdi İsen'in açıklaması Bingöl 'de ağaçları istila eden tırtıllar zarara yol açtı - Bingöl Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa İlçin: - "Bu türlere karşı canlı varlıklar ya da çevre dostu ilaç kullanılması gerekiyor. Tırtıllar çok daha geniş alanlara yayılırsa çok ciddi anlamda ürünlere zarar verir" - Çiftçilerden Ferdi İsen: - "Bahçelerimizi yerle bir ettiler, zararımız çok büyük. Tabiatımız da büyük zarar gördü. Yetkililerden yardım bekliyoruz"BİNGÖL (AA) - Bingöl 'ün Yedisu ilçesinde tırtıllar, istila ettikleri ormanlık alan, bitki örtüsü ve meyve ağaçlarında yaprak bırakmadı.Yedisu'da ilkbaharda ortaya çıkan çam kese tırtıllarının özellikle meyve ağaçları ve sebze fidelerine verdiği zarar nedeniyle çiftçiler mağduriyet yaşıyor. Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa İlçin, AA muhabirine, bu yıl farklı tür popülasyonların artmasını beklediklerini söyledi.
İlçin, tırtılların sonraki süreçte kelebeğe veya güveye dönüşme durumu olduğunu dile getirerek, "Bunların ağız yapıları ısırıcı, çiğneyici. Ergin dönemde sokucu, emici ağız yapısına dönüşüyorlar. Farklı larva döneminde çok daha ciddi anlamda bitkisel ürünlere zarar veriyorlar. Bu anlamda bir artış gözlemlenmesi olağan dışı bir durum." dedi.
Bunun incelenmesi gerektiğini belirten İlçin, iklim değişikliği ve kontrolsüz ilaç kullanımının da buna etken olabileceğine işaret etti. - "Öncelikle biyolojik mücadele ajanları çok önemli"Tırtıl istilasının ileride daha büyük sıkıntılara yol açabileceği uyarısında bulunan İlçin, şöyle konuştu:"Çalışmalarımızda öncelikle biyolojik mücadele ajanları çok önemli. 'Doğal düşmanlar.' diyoruz bunlara. Bazı yararlı böcek ve farklı canlılar, daha yumurta aşamasındayken yayılım göstermeden tırtılı etkisiz hale getiriyor. Örneğin keklikler ve leylekler bunun içerisinde. Saka kuşları da çok önemli. Ancak biyolojik mücadele ajanlarından kekliklerin bölgemizde de avcılar tarafından çok ciddi şekilde avlandığını görüyoruz. Son dönemde keklik sayısında azalma var. Bunun ciddi bir etkisinin olduğunu düşünüyorum.""Bu türlere karşı canlı varlıklar ya da çevre dostu ilaç kullanılması gerekiyor. Çok daha geniş alanlara tırtıllar yayılırsa çok ciddi anlamda ürünlere zarar verir." diyen İlçin, Tarım ve Orman Müdürlüğü ile diğer ilgili kurumların bu konuda çalışmalar yaptığını söyledi.
İlçin, kimyasal ilaçların ekolojik dengeyi bozduğuna işaret ederek, "Tırtıllar sonraki yıllarda daha dirençli hale geliyor ve sayıları çok daha fazla ortaya çıkıyor. Ekolojik denge bozulduğunda, örneğin tırtılla beslenen yararlı böcekler ve diğer canlılar etkisiz hale getirildiğinde, sayıları ciddi azalma gösterdiğinde tırtıl yumurtalarında ciddi artış gözlenecektir." ifadelerini kullandı.Yedisu'da çiftçilik yapan Ferdi İsen ilçede 3 - 4 yıldır tırtıl istilası yaşandığını belirtti.
Tırtılların araziye ve ağaçlara zarar verdiğini dile getiren İsen, "Bahçelerimizi yerle bir ettiler, zararımız çok büyük. Tabiatımız da büyük zarar gördü. Yetkilerden yardım bekliyoruz." dedi.
BİNGÖL - Ağaçları istila eden tırtıllar zarara yol açtı
İLGİLİ VİDEOLAR
Pandemiye rağmen tarımsal üretim değeri 1 yılda 2 milyar TL arttı
29 Ağustos 2021 Pazar
Şişli’de çocuklar iklim değişikliğine dikkat çekti
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Efe Bayram: 'Bizi izleyenleri gururlandıracağız'
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Emine Erdoğan, Kiev Lider Eşleri Zirvesi'ne mesaj gönderdi
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Küresel iklim değişikliği ve afetlerden en çok etkilenen arılar oldu
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Aksaray 7 bitkisel ürünle Türkiye’de ilk 10’da
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Ayçiçeği üreticisinin fiyat beklentisi
23 Ağustos 2021 Pazartesi
Süphan Dağı’nda kar kütlesi hızlıca eriyor
23 Ağustos 2021 Pazartesi