'Bizi ayakta alkışlıyorlar' - SAMSUN

"Bizi ayakta alkışlıyorlar" - SAMSUN - Samsun Engelliler Tiyatrosunun oyunundan detay görüntüler - Bedensel engelli oyuncunun sahneye girişi ve konuşması - Genel Sanat Yönetmeni Hüseyin Kurt ile röportaj - Görme engelli oyuncu Semih Cengi ile röportaj - Kekeme oyuncu Hakan Koşar ile röportaj"Bizi ayakta alkışlıyorlar" - Samsun Engelliler Tiyatrosu, 8 yıldan bu yana Türkiye'yi il il gezerek "Bu işte bir sakatlık var" oyununu seyirci ile buluşturuyor - Tiyatronun genel sanat yönetmeni Hüseyin Kurt:"Biletleri 'engellilere katkı olsun' mantığı ile alıyorlar ama oyunu izledikten sonra herkesin fikri değişiyor, bizi ayakta alkışlıyorlar. Hedefimiz engellilerin her sahada olduğu gibi kültür ve sanat alanında da var olduğunu göstermek" - Bedensel engelli ve kekeme oyuncu Hakan Koşar:"İzleyiciler sahnede taklit yaptığımı sanıyor ama gerçekten o kelimeleri söylemekte zorlanıyorum"SAMSUN (AA) - Samsun 'da görme ve bedensel engellilerden oluşan tiyatro ekibi, 8 yıldır Türkiye'yi il il gezerek "Bu işte bir sakatlık var" oyununu sahneye koyuyor.Kentte 9 yıl önce kurulan Samsun Engelliler Tiyatrosu, biri görme, dördü bedensel engelli 5 kişiden oluşuyor.Bir yıllık hazırlık sürecinin ardından turnelerine başlayan ve bugüne kadar Türkiye genelinde neredeyse tüm illere giden tiyatro ekibi, "Bu işte bir sakatlık var" adlı oyunu seyirci ile buluşturuyor.Bir sinema filmine figüran arayan film şirketine başvuruların canlandırıldığı oyunda, engellilerin hayatta karşılaştıkları sorunlar, komedi ve dram olarak anlatılıyor.Tiyatro ekibi, engelleri nedeniyle uzun yolculuklar esnasında zorluklar yaşamasına rağmen turnelere severek gidiyor. - "Engelliler imkan verildiğinde neler yapabileceklerini gösteriyor"Tiyatronun genel sanat yönetmeni bedensel engelli Hüseyin Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldır tiyatro ile ilgilendiğini, oyunu kendisinin yazdığını söyledi.

Türkiye'yi il il gezerek oyunlarını sahnelediklerini ama ön yargılarla karşılaştıklarını dile getiren Kurt, "Biletleri 'engellilere katkı olsun' mantığı ile alıyorlar ama oyunu izledikten sonra herkesin fikri değişiyor, bizi ayakta alkışlıyorlar. Hedefimiz engellilerin her sahada olduğu gibi kültür ve sanat alanında da var olduğunu göstermek. Engelliler, kendilerine imkan verildiğinde neler yapabileceklerini gösteriyor." dedi.
Görme engelli oyuncularına oyundan önce sahneyi ayrıntılarıyla aktardıklarını belirten Kurt, "Allah ona harika bir zeka vermiş. Sahne girişini, dekorları ona kodladıktan sonra oyun içinde pek sıkıntı yaşamıyoruz. Zaman zaman tabii ki sahnede küçük kazalar yaşanıyor ancak bazen seyirciler bunu oyunda geçen bir skeç olarak algılıyor." diye konuştu.
- "Sahneden düştüm ama seyirciler oyunun parçası gibi algıladı"Görme engelli oyuncu Semih Cengiz de 2,5 yaşında geçirdiği rahatsızlık sonucu görme yetisini kaybettiğini anlatarak, "Bir oyunda sahnenin yüksekliğini önceden kodlamayı unuttuk. Bu nedenle oyunun sonunda selamlama yaparken sahneden düştüm ama seyirciler oyunun bir parçası gibi algıladı. Kötü şeyler yaşamamıza rağmen insanları güldürebiliyorsak ne mutlu bize." ifadelerini kullandı.Tiyatro ekibinin oyuncularından Hakan Koşar ise doğuştan bedensel engelli olduğunu ayrıca bazı kelimeleri söylerken kekelediğini belirterek, "İzleyiciler sahnede taklit yaptığımı sanıyor ama gerçekten o kelimeleri söylemekte zorlanıyorum. Oyunda hem kendimiz hem de izleyiciler keyif alıyor." diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile