Bozüyük Açık Cezaevinde Kalan Mahkumlardan Üretim

Bozüyük Açık Cezaevi'nde kalan mahkumlar, Türkiye ' deki cezaevlerine yatak ve yastık üretiyor. Günde 250 yatak ve bin adet yastık üreten mahkumlar, 2012 yılında kuruma 2 milyon lira kar bıraktı.

Hayatlarında bir anlık gaflet sonucu suç işleyerek cezaevlerine düşen mahkumlar, 4 tarafı duvarlarla örülü cezaevinden ailelerine kavuşacakları günü bekliyor. Cezaevlerinde kimi mahkumlar koğuşlarda ve bahçelerde volta atarak günlerin geçmesini beklerken kimileri de üretim yaparak devlete yararlı olmanın peşinde. Bunlardan birisi de Bozüyük Açık İnfaz Kurumu ' ndaki 360 hükümlünün çabası. Cezaevinde 360 mahkum özgür kalacakları günleri iple çekiyor. Geçmişte yaptıkları hataları unutmak isteyen mahkumlar, imalat atölyesinde yatak yaparak devlete gelir sağlıyor.

DUVARLAR ARKASINDAKİ İMALATHANE

İş güvenliği sigortası yaptırılan 40 mahkum, cezaevinin bir bölümünde kurulan imalathanede yatak üreterek, Türkiye ' deki diğer cezaevlerine gönderiyor. Günde 250 adet yatak ve bin adet yastık üretmeyi başaran mahkumlar, emeklerinin karşılığını alıyor. İlk olarak yatak kılıfı dikilen süngerler daha sonda kontrolden geçiyor. Belli bir bölüme istiflenen yataklar burada paketlenerek hazır hale getiriliyor.

MAAŞLI MAHKUMLAR

Aylık 150 ile 180 lira arasında maaş alan mahkumlar, meslek sahibi olmanın da mutluluğunu yaşıyor. Sabah saat 08.00 ' da iş başı yaparak üretime başlayan mahkumlar, akşam 17.00 ' a kadar çalışarak yatak üretiyor. Bazı zamanlarda yoğun sipariş döneminde geç saatlere kadar ter döken mahkumlar, geçmişin karanlık izlerini de unutuyor. Kimi mahkumlar ise yatak üretiminin yanında giysi dikerek zamanını geçiriyor. Dikiş makinesinde mahkum arkadaşlarının pantolonlarını da diken terziler, bez parçalarını elbiseye dönüştürerek ekonomiye katkı sağlıyor.

40 BİN YATAK ÜRETECEKLER

Adeta fabrikaya dönüşen cezaevinin Müdürü Kerim Çiflikli, yatak imalatı sayesinde terzilikle uğraşanların cezaevinde mesleklerini tekrar devam ettirdiğini de söyledi. 40 hükümlünün imalathanede çalıştığını kaydeden Çiflikli, bu yıl sonuna kadar 40 bin yatak üreteceklerini vurguladı. Çiflikli, “2012 yılı içinde genel müdürlüğümüzün bize tahsis ettiği 40 bin adet yatak ve 45 bin adet yastık dikimi için işe başladık. Şu ana kadar 30 bin adet yatak, 35 bin adet de yastık teslim ettik. Burada üretilen yataklar, Türkiye genelindeki ceza infaz kurumlarına gönderiyoruz. Burada çalışan hükümlülerimiz, hem iş kazasına istinaden sigorta yaptırılıyor, hem de 150-180 lira civarında bir maaş alıyorlar. Hem meslek öğrenmiş oluyorlar, hem de dışarıda terzilik mesleğini icra ediyorlarsa, burada bu mesleğe devam ediyorlar.

Çiflikli, genel müdürlüğünün talimatları doğrultusunda önümüzdeki aylarda yanmaz yatak üretmeyi planladıklarını söyledi.

Üretilen yatakları el birliğiyle TIR ' lara dolduran mahkumlar, yeni gelecek siparişler için gün sayıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile