muğla'nın menteşe ilçesi kentsel sit alanı detay görüntü
-muğla bacaları detay görüntü
-muğlalı bir vatandaşın evinde yakılan soba ve vatandaş kısa röp
-muğla sıtkı koçman üniversitesi tıp fakültesi Çocuk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Can Naci Kocabaş röp
( MUĞLA ) MUĞLA
- Muğla’nın simgesi ‘Muğla Bacası’ üzerine Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Can Naci Kocabaş tarafından yapılan bilimsel araştırmada, Muğla Bacalı evlerde karbonmonoksit zehirlenmesi yaşanmadığı ortaya çıktı. Rize’den sonra en fazla yağış alan Muğla’da 1922 yılındaki Mübadeleye kadar Rum ustaların yaptığı geleneksel Muğla evlerinin bacaları, günümüzde Rum ustaların yanında çalışan Türk’lerin torunları tarafından yapımı hala devam ediyor. Yağmurlu havalarda halk arasında ‘Deli Memet’ olarak adlandırılan ve her an yön değiştiren poyrazda Muğla bacasından çıkan dumanlar geri tepmeden havaya karışıyor. 28 Alaturka kiremitten yapılıyor Muğla bacasının dört tarafının açık olarak yapılması baca tıkanmalarını ve soba tütmesini engelliyor. 28 adet yağlı kiremitle yapılan bacanın üzeri yağmurdan korumak için kapatılmıştır. İklimin özelliği ve kullanım amacına göre rüzgarı ve yağmuru kesecek biçimde üstü kapatılarak dikdörtgen biçiminde şekillenen 28 alaturka kiremidin taş işçiliğinin inceliğiyle bir bütün oluşturması ve başka bölgelerde kullanılmadığı için Muğla’nın sembolü olmuştur. Geleneksel Muğla bacasının çoğunlukla Muğla Merkez ilçe Menteşe, Milas, Yatağan, Ula, Köyceğiz, Ortaca ilçelerde de uygulandığı görülmektedir. “Muğla bacalı evlerde zehirlenme olmadı” Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Can Naci Kocabaş, kış aylarında Karbonmonoksit zehirlenmelerinin arttığını belirterek, “Ülkemizde de özellikle İç Anadolu bölgemizde ve Marmara bölgesinde karbonmonoksit zehirlenmelerine oldukça sık rastlanmaktadır. Muğla bölgemizde iklim şartları tamamen Marmara Bölgesi ve diğer bölgelere benzemekle beraber bizim gözlemimiz karbonmonoksit zehirlenmelerini oldukça az görmekteyiz. Biz bunu bilimsel çalışma olarak, sağlık kayıtlarını incelediğimizde Muğla bölgesinde yılda çok düşük 20-30 kişi zehirlenme vakalarının yaşandığını tespit ettik. Bu oranları belde iklim şartlarının yaşandığı diğer bölgelerle kıyasladığımız zaman oldukça düşük olduğunu gördük. Bu zehirlenme vakasını yaşayan insanları geriye dönük incelediğimizde, zehirlenme olanların evlerinde Muğla bacası olmadığını gördük. Muğla bacası olan evlerde zehirlenme vakaları görülmemektedir” dedi.
1800’lü yıllardan bu yana kullanılıyor Prof. Dr. Can Naci Kocabaş, Muğla bacasının geçmişinin çok eskiye dayandığını belirterek, “1800’lü yıllardan beri bu bölgede yapılan bir baca sistemi. 28 kiremitten oluşan bir baca sistemi. Dört tarafı açık, özellikle yağmurlu havalarda rüzgârın dört yönden esmesi nedeniyle dört çıkış noktası var. Bu nedenle geri tepmeler bu bacalarda görülmemektedir. Sonuç olarak da bu karbonmonoksit zehirlenmelerine rastlanmamaktadır. Zehirlenme vakalarının hepsi, Muğla bacası olmayan, nizami olmayan evlerden kaynaklanmaktadır. Muğla’da yerel deyişle ‘Deli Mehmet’ rüzgârları çok değişik yönlerden esiyor” dedi.
Resmi kurumların logosu Muğla Bacası Geleneksel Muğla evlerinde bulunan Muğla Bacası’nın Türkiye’de bir başka örneğinin bulunmaması nedeniyle bugün Muğla Valiliği, Menteşe Belediyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası halen Muğla Bacalı logoları kullanmaktadır.
Bu bacalar 200 yıldır hayat kurtarıyor
İLGİLİ VİDEOLAR
Yangında ağır yaralanmıştı, hayatını kaybetti
26 Ağustos 2021 Perşembe
2 bin yıllık antik kentin ilk bilimsel araştırması başladı
26 Ağustos 2021 Perşembe
Ereğli'de yangın: 1 kişi yaralandı, 2 kişi zehirlendi
23 Ağustos 2021 Pazartesi
Ordu’da 900 yataklı şehir hastanesi yükseliyor
21 Ağustos 2021 Cumartesi
28 Şubat mağduru, darbeci paşalara verilen ceza kesinleşince gözyaşlarını tutamadı
20 Ağustos 2021 Cuma
Türk akademisyenden büyük başarı, dünyada Türkiye’yi temsil edecek
19 Ağustos 2021 Perşembe
Türk mühendisler Amerika ve Japonya’ya akıllı saat ihraç ediyor
17 Ağustos 2021 Salı
Aşı olmayanlara korkutan haber: 'Beklenen pik, aşı olmayanların pandemisi olacak'
11 Ağustos 2021 Çarşamba
Jeneratörün egzoz gazı faciaya sebep oldu: 1 ölü, 3'ü çocuk 11 kişi tedavi altında
9 Ağustos 2021 Pazartesi