Çanakkale 'nin "Pembe Göl"ü ziyaretçilerini bekliyor - ÇANAKKALE - Gölden drone görüntüleri - Gölün kamera görüntü detayları - Doç. Dr. Deniz Anıl Odabaşı'nın açıklamaları Çanakkale 'nin "Pembe Göl"ü ziyaretçilerini bekliyor - Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyü yakınında, deniz kıyısında yer alan ve su seviyesinin yükselip alçalmasına bağlı olarak zaman zaman kalp şeklini alan göl, pembe rengiyle dikkati çekiyor - ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Anıl Odabaşı: - "Beta karoten üreten dunaliella salina adlı alg, tuzluluğun ve sıcaklığın arttığı mevsimlerde kırmızı renk üretir. Bu nedenle hücre sayısı bolluğuyla gölün rengi kırmızı veya pembe şeklinde kırılmaktadır, gözümüze o şekilde gelmektedir"ÇANAKKALE (AA) - MURAT YÜKSEL - Çanakkale 'nin Ezine ilçesinde bulunan ve adını yılın belli dönemlerinde oluşan renginden alan Pembe Göl, güzelliğiyle ziyaretçilerini bekliyor.Sıcaklık ve tuzluluğun artmasından dolayı "dunaliella salina" adlı mikroskobik bitkisel canlının fazla üremesi nedeniyle ortaya çıkan pembe ve kırmızıya yakın tonlar, göle farklı bir görünüm kazandırıyor.Özellikle eylül aylarında pembeye yakın tonlara bürünen gölde, kasım ve aralıkta bazı günlerde yaşanan ısı değişikliğiyle de aynı renk oluşuyor.Yaz aylarında suyu azalan göl, dönemsel olarak kalp şeklini de andırıyor.Bölgeye gelen fotoğraf tutkunları ise bu anı çektikleri fotoğraf kareleriyle ölümsüzleştiriyor. - "Tamamen doğal bir olay" Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi İç Sular Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Anıl Odabaşı, AA muhabirine, Dalyan köyü yakınındaki gölün renginin yaz aylarında artan sıcaklık ve tuzluluğun etkisiyle bu rengi aldığını söyledi.
Gölün bazı zamanlar kırmızıya yakın bir renge büründüğünü dile getiren Odabaşı, "Deniz kenarına oldukça yakın ve sığ olan gölün suyu tuzludur. Bundan dolayı da içinde bulunan bazı yeşil alglerden, kırmızı renge dönebilen ve beta karoten üreten özellikle dunaliella salina adlı alg, tuzluluğun ve sıcaklığın arttığı mevsimlerde kırmızı renk üretir. Bu nedenle hücre sayısı bolluğuyla gölün rengi kırmızı veya pembe şeklinde kırılmaktadır, gözümüze o şekilde gelmektedir." diye konuştu.
Odabaşı, yaşanan bu olayın çevresel bir sorun olmadığına dikkati çekti.Renk değişimini normal bir durum olarak nitelendiren Odabaşı, şunları kaydetti:"Ülkemizin birçok yerinde tuzlu olan bölgelerde, sığ tuzu yüksek olan bölgelerde görülebilen, özellikle Tuz Gölü'nde de aynı canlının yine pembe renk göstermesi, bazı kıyılarda yine bu şekilde benzer bir olaydır. Tamamen doğal bir olaydır ve biyolojik bir döngüdür. Bunun üzerinden beslenen bazı zooplanktonlar yaşamaktadır. Bunların üzerinden de deniz kuşları beslenmektedir. Fotoğraf ve doğaseverlere oldukça güzel görüntüler veren temiz nadide ortamlardan biridir."
Çanakkale'nin 'Pembe Göl'ü ziyaretçilerini bekliyor - ÇANAKKALE
İLGİLİ VİDEOLAR
Tarihi Murat Köprüsü Karakolu hizmete açıldı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Bitlis’teki örtü yangını ormanlık alana sıçramadan kontrol altına alındı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
256 Bodrumlu şehidin isminin yer aldığı anıt törenle açıldı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kahramanmaraş’ta down sendromlu çocukların 30 Ağustos coşkusu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Van’da Rewşan Çeliker konseri
30 Ağustos 2021 Pazartesi
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamasında teknelerin görsel şöleni
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Vahit Emre Savaş: 'Avrupa Şampiyonası'nda terimizin son damlasına kadar mücadele edeceğiz'
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Sıcaktan bunalanlar Sudüşen şelalesinde serinliyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Evlerini taştan yapıp ömürlerine ömür katıyorlar
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kartal’da düzenlenen modifiyeli araç festivali renkli görüntülere sahne oldu
29 Ağustos 2021 Pazar