Çeyrek Altın Ve Altın Fiyatları (30.01.2014)

Altın, tatil öncesi Çin'de talebin azalması ve Fed'in varlık alımlarını azaltmasının ardından düştü.
Altın, Çin'de yeni yıl tatili öncesi fiziki talebin yavaşlaması ve ABD'de Fed politika yapıcılarının varlık alımlarını daha da kısmasının ardından değer kaybetti ve Ağustos'tan bu yana ilk aylık kazancını bir miktar azalttı.

Spot altın yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,262.28 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 11:00'de 1,262.89 dolara geldi. Fiyatlar dün, gelişen piyasalardaki satış dalgasının daha da derinleşebileceği endişeleriin güvenli liman alımlarını getirmesi ile birlikte yüzde 0.8 yükseldi.

Asya'da artan fiziki talep, metalin 1981'den bu yana en hızlı yıllık kaybını yaşadığı 2013 yılının son gününde gördüğü altı ayın en düşük seviyesinden yükselmesine neden oldu. Australia & New Zealand Banking Group Ltd.'ye göre, destek, yarın başlayacak olan Çin yeni yıl tatili öncesi azalıyor. Çin'de Şanghay Altın Borsası'nın gösterge kontratının işlem hacmi dün düşüşünü dördüncü güne taşıdı ve bu yılın en düşük seviyesine indi.

Çin'in borsaya kote en büyük aracı kurumunun bir birimi olan CITICS Futures Co. şef yatırım stratejisti Wang Xiaoli, "Fiziki talebin azalacak olmasından dolayı, risk aşağı yönde hareket şeklinde," dedi ve "Yatırımcılar, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlamasından bu yana gelişen piyasalarda satış yaparak çıkıyor ve bu durum güvenli liman alımlarını artırıyor. Daha az Fed teşviği de altın için olumlu değil" şeklinde görüş bildirdi.

Asyalılar en büyük altın alıcısı konumunda ve Çin, Hong Kong, Malezya, Singapur ve Tayvan'da piyasalar yarın kapanacak.

Varlık Alımlarının Azaltılması

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), dünkü açıklamasında, aylık varlık alımlarını 10 milyar dolar azaltarak 65 milyar dolara indirdi ve böylelikle, ekonomideki iyileşme ile birlikte ard arda iki toplantıda teşvikleri 10'ar milyar dolar düşürdü. Hindistan'dan Türkiye ve Güney Afrika'ya, merkez bankaları, Çin'de ekonominin yavaşlamakta olduğu bir ortamda, sermaye çıkışlarını durdurabilmek için borçlanma maliyetlerini bu hafta yükseltti.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, dünkü seviyesi olan ons başına 1,262.20 dolardan 1,263 dolara geldi. Kontrat dün yüzde 0.9 yükseldi. Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları dün 17 Ocak'tan bu yana ilk kez yükseldi.

Gümüş yüzde 1.1 düşüşle ons başına 19.5501 dolara geriledi ve Ekim ayından bu yanaki ilk aylık kazancını bir miktar daralttı. Palladyum yüzde 0.1 düşüşle ons başına 713.80 dolara çekildi ve düşüşünü sekizinci güne taşıyarak Haziran 2012'den bu yana en uzun süreli kayıp dönemine yönlendi. Metal üçüncü ayını da kayıpla geçmeye hazırlanıyor.

Platin yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,408.63 dolara geriledi ve ard arda ikinci ayda gösterdiği kazancı biraz azalttı. Dünyanın en büyük platin üreticisi Güney Afrika'da büyük üreticiler, maden işçcilerine ücret artış serisi sundu, ancak işçi sendikası, bu önerilerin taleplerini karşılamadığını kaydetti.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile