- Çukurova bölgesi - Pamuktan genel ve detay - Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç ile röportajÇukurova'da pamuk eski günlerine dönüyor - Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da, verilen devlet desteğiyle ekim alanında her yıl artış olan pamukta 200 bin tonun üzerinde rekolte bekleniyor - Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç: - "Birkaç yıl önce pamuğun neredeyse yüzde 40'ını üretip yüzde 60'ını dışarıdan alır haldeydik ama bugün itibarıyla yüzde 55'ini üretiyoruz. Hedefimiz Türkiye'nin ihtiyacı pamuğun yüzde 75'ini üretir hale gelebilmek"ADANA (AA) - EREN BOZKURT - Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Adana 'da, verilen devlet desteğiyle ekim alanında her yıl artış olan pamuğun rekoltesinin bu yıl 200 bin tonun üzerinde olacağı tahmin ediliyor.Çukurova'nın simgesi "beyaz altın" olarak bilinen pamukta yaşanan üretim düşüklüğünün, üreticilere verilen desteklerle önlenmesine yönelik çalışmalar meyvesini veriyor. Adana 'da 2011'den 2016'ya kadar ekim alanı ve üretimi yarı yarıya düşen pamuk, tekrar bölge çiftçisinin gözdesi haline getirilmeye çalışılıyor.Geçen yıl 330 bin dekarda 180 bin ton civarı toplanan pamukta, ekim alanının 400 bin dönüme ulaşmasıyla bu yıl 200 bin tonun üzerinde rekolte bekleniyor. Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun ülke ve bölge için stratejik bir ürün olduğunu söyledi.
Türkiye ve Çukurova Bölgesi'nde pamuk üretiminde bir dönem ciddi düşüş yaşandığına dikkati çeken Bilgiç, "Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli" çerçevesinde verilen desteklerle son 2 yılda üretim alanında artış olduğunu belirtti.
Bilgiç, kentte bu yıl 400 bin dönüm alanda pamuk ekimi yapıldığını vurgulayarak, "200 bin tonun üzerinde kütlü pamuk bekliyoruz. Bu geçen yıllara göre iyi bir artış ama yeterli değil. Bunu inşallah kademeli olarak arttıracağız.” dedi.
- "Hedef ihtiyacın yüzde 75'ini üretmek"Türkiye'de yılda yaklaşık 3,5 milyon ton kütlü pamuk tüketiminin olduğunu aktaran Bilgiç, şunları kaydetti:"Ülkemizde yaklaşık 1,5 milyon ton kütlü pamuk üretiyorduk. Bu sene biraz daha artacak. Birkaç yıl önce pamuğun neredeyse yüzde 40'ını üretip yüzde 60'ını dışardan alır haldeydik ama bugün itibarıyla yüzde 55'ini üretiyoruz. Hedefimiz Türkiye'nin ihtiyacı pamuğun yüzde 75'ini üretir hale gelebilmek. Yüzde 25 de lif uzunluğudur, kalite bakımından almak zorunda olacağımız pamuktur. Tamamen içeride ürettiğimiz ürün sayesinde ihracatımızı ona göre düzenleyeceğiz. Böylece ülkenin milli geliri dışarı gitmeyecek."
Çukurova'da pamuk eski günlerine dönüyor - ADANA
İLGİLİ VİDEOLAR
Avcılarda 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlandı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Tokat’ta fener alayı yürüyüşü
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Bitlis’teki örtü yangını ormanlık alana sıçramadan kontrol altına alındı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Metro Hattı’nın ilk harcı döküldü
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kayseri’de ‘Aspir’ hasadı başladı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Van’da Rewşan Çeliker konseri
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Akrabalarıyla miras yüzünden tartıştı, 50 yıldır yaşadığı yeri terk etme kararı aldı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Gizemli monolit Diyarbakır’da ortaya çıktı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Vahit Emre Savaş: 'Avrupa Şampiyonası'nda terimizin son damlasına kadar mücadele edeceğiz'
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Zafer Bayramında 60 metrelik bayrakla yürüdüler
30 Ağustos 2021 Pazartesi