Cumhurbaşkanı : Aziz Sancar bu coğrafyada yetişmiştir

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'Bu ülkede okumuş, bu coğrafyayla bağını kaybetmemiş, kardeşim nobel aldı. Fazla söze gerek var mı?' ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bilimler Akademisi ödül töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

'Türkiye Bilimler Akademisi tarafından verilen Akademi Ödüllerini vereceğimiz 3 bilim insanı ile GEBİB alanında 38 bilim insanını ve TECEB alanında ödül alacak 39 bilim insanını tebrik ediyorum. Eserleriyle ülkemize katkılar sağlayan hocalarımıza şükranlarımı sunuyorum.

Atalarımız 'marifet iltifata tabidir' demiş. Bu ödüllerimizi bir iltifat olarak görüyor ve Cumhurbaşkanlığı olarak himaye ediyoruz. Bilim, teknoloji, araştırma, geliştirme çalışmalarını yakından takip ediyor, destekliyorum.

Savunma sanayi projelerinin hızlı, etkin bir şekilde hayata geçirilmesi içinb tüm çabayı gösterim. İlgili firmalar yüzümüzü kara çıkarmadı. Fen ve mühendislik, sağlık alanlarında yürütülen projelerde de destekçi, teşvikçi olduk.

Yine TÜBİTAK Ödülleri'nde de bir aradaydık. Mehmet Genç hocamızla, Kültür ve Sanat Ödülleri vesileyle bir aradaydık. Kendisini bir kez daha tebrik ediyorum. Niyazi Serdar Sarıçiftçi hocamızı, Pakistanlı Zulfiqar Ahmad Bhutta'yı da kutluyorum. Desteğimizi artırarak devam ettireceğiz.

Öğretmen-öğrenci ilişkisi yüzeyselliğinden kurtulmak zorundayız. Talebe-muallim ilişkisini canlandırmalıyız. Yeni Türkiye'yi bilimin, ilmin, araştırmanın, geliştirmenin aydınlığında inşa edeceğiz. Kısa sürede önemli mesafe kat edeceğimizi düşünüyorum.

Bizim tarihimizde ve medeniyetimizde ilim ve ilim erbabının çok müstesna değeri vardır. Talebenin muallime yazdığı mektupları okuduğunuz zaman o ifadelerdeki edep, o ifadelerdeki kelimeler çok çok anlamlıdır. Dünyanın bilinen en eski üniversitesi bu topraklardadır. Mühendislik, sağlıkta temel referanslar olan isimler bizim medeniyetimizdendir.

'Yitik kaybedildiği yerde aranır' diye bir söz vardır. Biz bilimi bu coğrafyada kaybetmiştik, yine bu topraklarda canlandıracağız. Biz inanacağız, çok çalışacağız, çok gayret göstereceğiz ve başarı kendiliğinden gelecektir.

AZİZ SANCAR'I ÖRNEK GÖSTERDİ

Nobel Ödülü'nü alan Prof. Aziz Sancar en önemli örnektir. Ben Savur'u gezmiş, görmüş bir cumhurbaşkanıyım. Şu haliyle gelişmiştir ama sayın hocamız okuduğu dönemde kim bilir ne haldeydi? Daha fazla söze gerek var mı? Türkiye'nin sorumluluğu kendisine, kendi vatandaşlarına karşı değildir. Bir yönüyle 300 milyonluk Türk coğrafyasına, bir yönüyle İslam alemine, bir yönüyle dünyaya karşıdır sorumluluğumuz. Bizim böyle bir görevimiz var.

MAZLUM VE MAĞDURLARA SAHİP ÇIKMA SORUMLULUĞU

Bu milletin yolunu gözleyen çok insan var. Arap, Kürt kardeşlerimizin feryatlarına şahit oluyoruz, bunlara sessiz kalabilir miyiz? Gidin Afganistan'a oradaki kardeşlerimizin hissiyatlarının değişmediğini görürsünüz. Bu bizim mazlum ve mağdurlara sahip çıkma sorumluluğunu yüklüyor. Bu alanda ilim alanındaki çalışmalarında da gelişmeliyiz.

En ileri seviyeye ulaşmak zorundayız. En fazla ihtiyacınız olduğu durumda kapıların yüzünüze kapandığı tehlikesiyle karşı karşıyasınız demektir. Biz şu anda kendi uydumuza, kendi teknolojimize sahip olamazsaydık, nefes alamazdık. O yüzden bilime, teknolojiye önem veriyorum. Geldiğimiz nokta önemlidir ama yeterli değildir.

Kamu ve özel sektör dayanışma içinde hedeflerimize doğru ilerlemeliyiz. 2023 hedefleri bizim için ara istasyondur. Şimdiden 2023 sonrasını planlamaya başlamalıyız.

Türkiye fen ve mühendislikte neden dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmasın? Türkiye niçin sosyal ve beşeri bilimlerinde dünyanın en başarılı bilim insanlarına evsahipliği yapmasın? 2023 sonrası vizyonumuzu buna göre planlamalıyız. Çocuklarımız, torunlarımız o günleri yaşayacaktır ve onların bizim üzerimizde hakları var diye düşünüyorum.

'KRİZ ÇIĞIRTKANLARINA İNAT BÜYÜMEMİZİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ'

Benim buna inancım var yeter ki birliğimizi, beraberliğimizi koruyalım. İşte 13 yıl önce neredeydik şimdi neredeyiz. İçerideki ve dışarıdaki kriz çığırkanlarına inat büyümemizi gerçekleştiriyoruz. İleriki yıllarda başarılara ulaşacağız.

Bilim insanlarımızında daha büyük, daha iddialı çalışmalar bekliyoruz ve sizin hizmetkarınız olmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.'Aziz Sancar Nobel Ödülü'nü aldı
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile