Ülkenin 200 noktasında toplanan göstericilerden bir kısmı polisle çatıştı Paris'te göstericilerle polis arasında yaşanan arbedede 1'i ağır 2 polis memuru yaralanırken 5 kişi gözaltına alındı Nantes'daki protestoda 23, Marsilya'da ise 57 kişi gözaltına alındı.
Fransa'da hükümetin hazırladığı çalışma yasa tasarısı protestolarında olay çıktı.
Çalışma piyasasına esneklik kazandırması hedeflenen tasarıya yönelik ülkenin 200 noktasında düzenlenen protestolarda göstericilerle polis arasında arbede yaşandı.
Paris'te Nation Meydanı'nda göstericilerin arasına karışan 200-300 kişilik grup polise saldırdı.
Polis ve grup arasında yaşanan olayda 1'si ağır 2 polis yaralandı ve 5 kişi gözaltına alındı.
Fransa'nın en büyük işçi konfederasyonu CGT, Paris'te yaklaşık 50 bin kişinin gösterilere destek verdiğini belirtirken polis ise 15 ila 16 bin kişinin Paris sokaklarında yürüdüğünü kaydetti.
Paris'in yanı sıra Nantes'da düzenlenen yürüyüşte ise 25, Marsilya'da ise 57 kişi gözaltına alındı.
Yürüyüşün organizatörleri, Paris dışında yürüyüşe toplam katılımın en az 50 bin civarında olduğunu ifade etti.
Gözaltı sayısının ilerleyen saatlerde artacağı tahmin ediliyor.
Protestocular dün de, aralarında dünya tiyatrosunun en önemli ekollerinden biri ve en eski ulusal tiyatro olan Paris'teki Comedie-Française'in de bulunduğu altı tiyatro binasını işgal etmişti.
Paris'in ünlü meydanlarından Republique'te, 'Gece Ayakta' eylemleri yaparak meydanda gece boyunca bekleyen daha çok liseli gençler ve işçilerin işgal ettiği tiyatrolar arasında 1968 Mayıs ayı protestolarında da işgal edilen Paris'teki Odeon Tiyatrosu da bulunuyor.
Lille, Bordo, Montpeiller ve Caen'de de benzer eylemler olduğu, işgaller nedeniyle tiyatrolarda oyunların iptal edildiği bildirilmişti.
Özellikle liseli gençlerin 31 Mart 2016'dan beri Republique Meydanı'nda düzenledikleri 'Gece Ayakta' eylemlerinde zaman zaman polis ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Eylemlerin başlangıcından beri gözaltına alınıp bırakılanların sayısının 50'nin üzerinde olduğu belirtiliyor.
Fransa'da işsizliği düşürme amacıyla hazırlanan çalışma yasası tasarısı, sendikalar tarafından 'kazanılmış hakların elden alınması' olarak yorumlanıyor.
Tasarıya göre günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma limiti düşürülecek, fazla mesailerde 5 kata kadar daha az ödeme yapılacak.
Yasa tasarısı, şirket ve işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük, çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor.
Tasarıya karşı son 2 ayda 4. kez sokağa çıkan göstericiler, 1 Mayıs'ta da eylem yapacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gezi göndermesi
Gezi olaylarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Protesto hakkını kullananlara şiddet uygulayan Fransız polisini kınıyorum. Vahim olayları aktarmayan batı medyasını ayıplıyorum' dedi.
İLGİLİ VİDEOLAR
Bayrağı gören dalgalandırmak için denize atladı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
- Cumhurbaşkanı Erdoğan Bosna Hersek'te
27 Ağustos 2021 Cuma
Dünya Motokros Şampiyonası marka tanıtımı yapıldı
24 Ağustos 2021 Salı
Dikey Rüzgar Tüneli, test uçuşlarını başarıyla gerçekleştirdi
24 Ağustos 2021 Salı
Türkiye Belediyeler Birliği Kongresi’ne ve Ankara Buluşması'na gidecek 60 öğrenci Mardin’den uğurlandı
23 Ağustos 2021 Pazartesi
- Diyarbakır Anneleri Ağrı’da PKK’yı lanetledi
19 Ağustos 2021 Perşembe
- Deprem sonrası Elazığ’da 24 bin 83 konut inşa edildi
18 Ağustos 2021 Çarşamba
Türksat Genel Müdürü Ertok’tan 6A uydusu açıklaması
18 Ağustos 2021 Çarşamba