Cumhurbaşkanı Eroğlu Cashman’ı Kabul Etti

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Milletvekili Michael Cashman ' ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ ' un da hazır bulunduğu görüşmede, açıklama yapılmadı, sadece basının görüntü almasına olanak sağlandı.

KKTC ' de erkek eşcinsel ilişkiyi yasaklayarak 5 yıla kadar hapis cezası öngören Ceza Yasası Fasıl 154 ' ün değiştirilmesi yönünde mücadele veren siyasi parti, parlamenter ve sivil toplum örgütlerine destek vermek amacıyla KKTC ' de bulunan Cashman, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile olan görüşmesi sonrası, bir basın toplantısı düzenleyerek temaslarını değerlendirdi.

Temaslarının olumlu geçtiğini kaydeden Cashman, söz konusu ceza yasalarının değiştirilmesi ile ilgili olarak hemen harekete geçilmesi, sivil toplumun konuyla ilgili görüşlerinin dikkate alınması ve siyasi kararlılık gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ' da saat 12:30 ' da yer alan basın toplantısında Cashman ' a, İnsan Hakları Vakfı Başkanı Emine Çolak, CTP Kadın Örgütü Dış İlişkiler Sekreteri Fazilet Özdenefe, Feminist Atölye Aktivisti Doğuş Derya ile Feminist Atölye ve Homofobiye Karşı Mücadele Veren Kuir Kıbrıs Derneği ' nden Reşat Şaban eşlik etti.
Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Milletvekili Michael Cashman, Kuzey Kıbrıs ' ta bulunduğu süre zarfında Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, siyasi parti başkanları, bazı parlamenterler ve sadece LGBT (Lezbiyen Gay Biseksüel Trasncinsel hakları) ile ilgili kaygılarını değil, bir çok konudaki yasaların değişmesi gerektiğini düşünen endişeleri dile getiren sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüştüğünü söyledi.

3 yıl önce Kuzey Kıbrıs ' a gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatan ve burada eşcinsellikle ilgili durum değişmediği için yeniden bir ziyaret gerçekleştirme ve ilgili ceza yasalarının kaldırılması yönünde temaslar yapma gereği duyduğunu kaydeden Cashman, KKTC ' de konuyla ilgili yasaların ayırımcılık içerdiğini ve Avrupa ' nın her yerinde yasal olan eşcinsel ilişkiyi suç saydığını söyledi.

Temaslarında ceza yasası fasıl 154 ' ün 171 ve 173 ' üncü maddelerin kaldırılmasını istediğini ifade eden Cashman, temasları sırasında yaptıkları konuyla ilgili tartışmaların olumlu geçtiğini ve Başbakanlık bünyesinde Avrupa Komisyonu ve AB birimleriyle yasalarda gerekli reformlarla ilgili görüşmeler yürüten AB Koordinasyon Merkezi ' nin bulunduğunu öğrenmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Yetkilileri bazı yasal değişiklikleri acilen yapmaları için ikna etmeye çalıştığını kaydeden Cashman, bu yasaların varlığının Kuzey Kıbrıs ' la ilgili çok kötü mesajlar verdiğini, ayrımcılığın tamam olduğu, dünyanın her yerinde yasal olan bir cinsel aktivitede bulundukları için insanların evlerinde yaşananların açığa çıkarılmasının bir sakıncasının olmadığı sinyalini verdiğini belirtti.

Eski İngiliz Koloni kanunlarının artık çağ dışı olduğunu, modern medeni toplumda bu yasaların yerinin olmadığını ifade eden Cashman, Kuzey Kıbrıs ' ta yaşayan insanlara ve tüm uluslararası kamuoyuna bu kanunların değiştirileceği yönünde taahhüt verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Öncelikle homoseksüelliği suç sayan yasanın ivedilikle kaldırılması gerektiğini, söz konusu yasanın kapsamlı reformunun daha geniş bir çalışmayla gerçekleştirilebileceğini kaydeden Cashman, “Mevcut durum devam edemez, harekete geçilmesi gerekir, 3 yıl daha bekleyemeyiz, insanların yeniden tutuklandığını, hayatlarının altüst olduğunu, hastaneye götürülerek tamamen akıl dışı muayeneye maruz kaldıklarını, medyada yer almalarını, bazı durumlarda hapse gönderilmelerini göremeyiz” diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs ' ta uzmanlığın hayati olduğunu vurgulayan Cashman, bugün görüştüğü sivil toplum örgütleri ve sivil toplumun bu sorunların nasıl çözüleceğine yönelik cevabının olduğunu, sivil toplumun da konuyla ilgili tartışmalara dahil edilmesi ve fikirlerinin dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Cashman, bu yolla netice alınabileceğine inandığını da dile getirdi ve hareket edilmesi, hareketin de siyasi kararlılık tarafından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile